Βουλή: Ποιος βγήκε κερδισμένος στην αντιπαράθεση – Ο πήχης Τσίπρα, οι άμυνες Μητσοτάκη, τα F-16 και ο… Παπανδρέου

Βουλή: Ποιος βγήκε κερδισμένος στην αντιπαράθεση – Ο πήχης Τσίπρα, οι άμυνες Μητσοτάκη, τα F-16 και ο… Παπανδρέου

Στην αμηχανία του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζουν από το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο υποστήριξε την ελληνοαμερικανική συμφωνία ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Μάλιστα οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στις βάσεις και οι συγκρίσεις με του Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου έφεραν για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο της ΝΔ στη δύσκολη θέση να συγκριθεί και ο ίδιος με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Αναμφίβολα η είδηση του αιτήματος Μπάιντεν για την ολοκλήρωση της αγοράς 40 μαχητικών F-16 από την Τουρκία και η οποία και σήμερα ανατροφοδοτείται με δημοσιεύματα από το Bloomberg ήταν η δυσάρεστη έκπληξη του προέδρου Μπάιντεν στον Έλληνα Πρωθυπουργό και όπως πολλοί ερμηνεύουν το μεγάλο αντάλλαγμα της νέας παρουσίας του στο Λευκό Οίκο και της ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Την ίδια αμηχανία για το γεγονός διέγνωσαν από την Κουμουνδούρου και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με τον Αλέξη Τσίπρα να τον ειρωνεύεται από το βήμα καθώς επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στα θέματα της οικονομίας φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υπεκφεύγει από τη συζήτηση μέσω της πάγιας τακτικής του των τελευταίων ημερών με απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ακρίβεια και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο πήχης

Όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αντικρούσει πειστικά ούτε την επ’ αόριστον παραχώρηση των βάσεων ούτε φυσικά και να απαντήσει στο μείζον κατά τον κ. Τσίπρα για το αν τελικά είτε στο οβάλ γραφείο είτε στην αμερικανική Βουλή των αντιπροσώπων θα θέσει κατηγορηματικά την επιτακτική ανάγκη να μην παραδοθούν τα νέα όπλα στην Τουρκία αν δεν εξασφαλιστεί η ρητή δέσμευση της Άγκυρας απέναντι στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας εγκαταλείποντας αναθεωρητισμούς και επιθετικές ενέργειες.

  • «Θα φανεί ποιος λέει ψέματα αν θα σταθείτε δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο και ο κ. Μπάιντεν θα διαψεύσει ότι θα δώσει 40 F16» είπε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν από το πρωθυπουργικό έδρανο ο κ. Μητσοτάκης του καταλόγιζε ότι ψεύδεται για την πρόθεση των ΗΠΑ να πουλήσουν τα αεροσκάφη στην Άγκυρα.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έβαλε τον πήχη της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον καλώντας τον έστω και παρά τη μεγάλη απώλεια διπλωματικής ισχύος και μοχλών πίεσης τα ηθικά όρια ενός δεδομένου σύμμαχου που έχει γίνει η χώρα ή του δορυφόρου των ΗΠΑ όπως μετατραπεί η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.

Επικοινωνιακά η επίσκεψη έχει ήδη σημαδευτεί από τις επικείμενες αποφάσεις της αμερικανικής Γερουσίας κατόπιν του αιτήματος Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16 αλλά και από την επίσκεψη αμέσως μετά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το άγχος του κ. Μητσοτάκη να υπερασπιστεί μπροστά στους βουλευτές του τη συμφωνία που «τα δίνει όλα» στις ΗΠΑ φάνηκε και από τη σύγκριση που επιχείρησε του σημερινού κλίματος με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα το 2017 όταν ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονταν σε συμφωνία για τη συμπαραγωγή των 100 υπερσύγχρονων F-35 για τα οποία ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός τότε δεν είχε πει κάτι στις επίσημες συναντήσεις και στις επίσημες δηλώσεις παρά μόνο όπως υπενθύμισε το διαβολικά καλός.

  • Ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο και ότι δεν μπορούσε τότε να πει στον τότε Αμερικανό πρόεδρο «μην αναβαθμίζεται τα ελληνικά F-16 αν δεν ακυρώσετε τα F-35».

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  σημειώνοντας σε ανάρτησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε πως  «μπλοκάραμε F-35 με την κινητοποίηση της κοινής γνώμης ΗΠΑ, την καμπάνια στα ΜΜΕ, την στήριξη φιλελληνικού λόμπι στην Γερουσία, εντέλει την πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ. Κάναμε, δηλ. όσα δεν κάνει για τα F-16. Καλό είναι να μιλά λιγότερο και να μαθαίνει».

Ένα ηγέτης… δώρο

Το άγχος του κ. Μητσοτάκη για την εξασφάλιση των μεγαλύτερων δυνατών επικοινωνιακών «αντισταθμιστικών ωφελημάτων» φάνηκε από την αρχή της ομιλίας του όταν χαρακτήρισε τον ίδιο του τον εαυτό ηγέτη.

  • Είπε χαρακτηριστικά ότι «τη Δευτέρα θα περάσω το κατώφλι του Λευκού Οίκου και θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη θα έχω τη μεγάλη τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα απευθυνθεί στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων και είναι πράματι, μια μεγάλη τιμή».

Μετά από αυτό το όχι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στη συμφωνία που ξένισε πολύ των κ. Μητσοτάκη για μια σχέση σε τέτοιο επίπεδο εγκαινίασε και καθιερώθηκε επί κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός έκανε και το δεύτερο για πολλούς λάθος με το να επιμείνει αυτή τη φορά περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην σύγκριση του πολιτικού αντιπάλου με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου για το «έξω οι βάσεις» που τελικά έμειναν το 1983.

  • Η σύγκριση αυτή έγινε δεκτή ως δώρο από τον κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά εκ μέρους και εξ ονόματος της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης για την διαχρονικά πατριωτική της στάση και τις διαπραγματευτικές της μάχες στα εθνικά θέματα.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σφυροκοπώντας τον κ. Μητσοτάκη γιατί τα παραχώρησε όλα στις ΗΠΑ χωρίς να διαπραγματευτεί το παραμικρό αντάλλαγμα για τη χώρα τον συνέκρινε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που ακόμη και εκείνος κατάφερε να αποσπάσει γενναία αντισταθμιστικά ωφελήματα για την Ελλάδα, κάτι που δεν κάνει ο ίδιος τώρα παρά την προσπάθειά του να τονώσει το ηγετικό του προφίλ.

Το φάλτσο Μητσοτάκη με το δώρο στον κ. Τσίπρα για το παπανδρεϊκό του προφίλ δεν έμεινε ασχολίαστο από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν και οι αντιδράσεις για το παιχνίδι εντυπώσεων μεταξύ των δυο αρχηγών δεν ήταν στην ένταση που θα ανέμενε κανείς σε μια τέτοια χρονική συγκυρία με την ατμόσφαιρα να μυρίζει εκλογές.

Μετά και τη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ η οποία δεν άφησε κανένα δυσαρεστημένο καθώς και τα τρία κόμματα εξουσίας είχαν άνοδο τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναθάρρησαν και για το «δώρο» της σύγκρισης με τον Ανδρέα Παπανδρέου κάποιοι με τη σειρά τους χρέωσαν  αμηχανία στον κ. Μητσοτάκη λόγω της δημοσκοπικής ανόδου του ΠΑΣΟΚ και της προσπάθειάς του να στηθεί και πάλι το δίπολο του 2012.

Σχετικά Άρθρα