Τρόμος για 122 επιβαίνοντες: Η στιγμή που το αεροπλάνο πιάνει φωτιά την ώρα της προσγείωσης – 40 τραυματίες (vid)
Τρόμος για τους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της κινεζικής εταιρείας Tibet Airlines, όταν εκείνο βγήκε από διάδρομο αποπροσγειώσεων σήμερα το πρωί και έπιασε φωτιά στο διεθνές αεροδρόμιο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά). Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, κανείς πάντως δεν έχσασε τη ζωή του.
Οι 113 επιβάτες και τα εννιά μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος και είναι «ασφαλείς», σύμφωνα με τον αερομεταφορέα. Περίπου 40 άνθρωποι, που υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, διακομίστηκαν πάντως σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.
Το αεροσκάφος επρόκειτο να εκτελέσει εσωτερική πτήση από την Τσονγκτσίνγκ στη Νινγκτσί, στην αυτόνομη περιφέρεια του Θιβέτ (νοτιοδυτικά), όταν έγινε το ατύχημα, περί τις 08:19 (τοπική ώρα· 03:09 ώρα Ελλάδας).
«Κατά τη διάρκεια της φάσης της απογείωσης, το πλήρωμα παρατήρησε μια ανωμαλία και διέκοψε τη διαδικασία. Το αεροσκάφος βγήκε από τον διάδρομο», ανέφερε η Tibet Airlines σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας ότι «το αεροσκάφος υπέστη ζημιά εξαιτίας πυρκαγιάς».
Βίντεο που μεταδόθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV εικονίζει αεροσκάφος στον διάδρομο φλεγόμενο στη μια του πλευρά, καθώς πυκνή στήλη μαύρου καπνού υψώνεται στον ουρανό.
Tibet Airlines TV9833/A319/B-6425 from Chongqing to Nyingchi was on fire during take-off this morning, details still not known. CKG/ZUCK closed for now. pic.twitter.com/CPL47fmfVk
— FATIII Aviation (@FATIIIAviation) May 12, 2022
Αρχικά, το τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει πως προορισμός της πτήσης ήταν η Λάσα, η πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Θιβέτ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρόκειται για το δεύτερο αεροπορικό ατύχημα στην Κίνα μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Η –ακόμη ανεξήγητη– συντριβή αεροσκάφους Boeing 737-800 την 21η Μαρτίου στην περιοχή της Γκουάνγκσι (νότια) στοίχισε τη ζωή στους 132 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό.
Αυτό ήταν το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια στην Κίνα, όπου μολαταύτα το επίπεδο της ασφάλειας των πτήσεων θεωρείται γενικά πως είναι υψηλό.