Στα ύψη η κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή με φόντο την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να επιδίδονται σε εκατέρωθεν κατηγορίες για τα οφέλη ή όχι από τη συγκεκριμένη συνεργασία με την Ουάσινγκτον και με αναφορές που ξεκίνησαν από τη σχέση της χώρας με το ΝΑΤΟ και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τη γειτονία με την Τουρκία και έφτασαν… έως και τον Ανδρέα Παπανδρέου, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ανέβασαν τους τόνους στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.
Την «υποκρισία», όπως την χαρακτήρισε, ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. «Όταν υπονοήσατε ότι ο ελληνικός λαός άμα σας εμπιστευτεί θα καταργήσετε την συμφωνία και θα την επαναδιαπραγματευτείτε, μου θυμίσατε πάρα πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος εκλέχθηκε υποσχόμενος “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να έρθει το 1983 για να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια», σημείωσε και έκανε λόγο για αφόρητη υποκρισία.
Μάλιστα, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν τον περασμένο Φεβρουάριο είχε μυστική συνάντηση με τον πρώην Αμερικάνο πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, στην οποία είχε υπαινιχθεί ότι στηρίζει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε, δε, δηλώσεις του κ. Πάιατ, στην οποία υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τις σχέσεις με την Αμερική. Είχε πει συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρώην πρέσβης:
«Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε τη Λάρισα το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣυΡιζΑ. Γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα και τον πρώην υπουργό εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλου ότι κατανοούν την σημασία της σχέσης Ελλάδος και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι δεν είναι διαφορετικοί αλλά ευθυγραμμίζουν την συμφωνία με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ».
Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός ρώτησε ευθέως: «Συναντήσατε τον κύριο Πάιατ στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο και τι του είπατε πίσω από κλειστές πόρτες; Μήπως λέει την αλήθεια; Έλα μωρέ να πω και δυο κουβέντες παραπάνω για την εσωτερική κοινή γνώμη αλλά να ξέρεις ότι ουσιαστικά στηρίζω την συμφωνία. Μήπως αυτό του είπατε; Έρχεστε και μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί ότι πίσω από κλειστές πόρτες εσείς και ο κύριος Κατρούγκαλος αλλά λέτε στους Αμερικανούς και δικαιολογείται την στάση σας σαν να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση. Και έρχεστε μετά να μιλήσετε σ’ αυτή την κυβέρνηση για τη γλώσσα του πατριωτισμού. Σας το λέω ευθέως είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού».
Την ίδια ώρα, υπενθύμισε τι είχε συμβεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί την Αμερική. «Κυβερνήσατε τεσσεράμισι χρόνια και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που να πιστοποιεί τον τρόπο με τον οποίο εσείς αντιλαμβανόσαστε τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε με νόημα και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τις αντιαμερικανικές κορώνες και υπηρέτησε εθνικά ορθό και αποκατέστησε μία στρατηγική επικοινωνία με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα έστειλε το σήμα ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα F-16 αφού όταν εκείνος πήγε στην Ουάσιγκτον δεν είπε κουβέντα για τα F35 που θα έπαιρναν οι γείτονες. «Η Τουρκία θα αγόραζε 100 F-35 ΚΑΙ δεν υπήρξε μία αναφορά να πείτε σε Αμερικανούς να μη δώσετε τα F 35 που αλλάζουν δραστικά την ισορροπία δυνάμεων και έρχεται τώρα και κουνάτε το δάχτυλο. Πόση υποκρισία πια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας, δε, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θυμάται τις αντιαμερικανικές του ρίζες πασπαλισμένες με λίγη χρυσόσκονη από αυτά που έλεγε το παλιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ».
Τσίπρας στη δευτερολογία: Δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά στον Μπάιντεν την ακύρωση πώλησης των F16 στην Τουρκία
Στα βασικά σημεία της δευτερολογίας του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε:
– Αναγορεύσατε τον πρέσβη των ΗΠΑ σε πολιτικό παράγοντα του τόπου από τα χρόνια της εμφυλιακής Δεξιάς. Την άλλη φορά θα σας φωνάξω. Είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα; Έχουμε την ίδια θέση και πίσω από κλειστές και ανοιχτές πόρτες. Τι έλεγε η ανακοίνωση που βγάλαμε στις 17/2; «Επανέλαβε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Αυτό έλεγε η ανακοίνωση που βγήκε αμέσως μετά τη συνάντηση.
– Είναι υποκρισία να μιλάτε εσείς για διπλή γλώσσα στην εξωτερική πολιτική, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και τώρα τα ξεχάσατε όλα.
– Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ, προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν το 3+1, ο EastMed, επενδύσεις αμερικανικές όπως το FSRU που εγκαινιάσατε προχθές, τα ναυπηγεία της Σύρου.
– Η Ελλάδα και κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
– Υπογράφετε μία συμφωνία που τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα. Είναι επ΄ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα.
– Αφού δεν αποδέχεστε για το ταξίδι σας στις ΗΠΑ ως διαπαγματευτικό όπλο την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτρέψετε την αγορά 40 νέων F16 στην Τουρκία, τουλάχιστον δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά το ζήτημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
– Μην υπεκφεύγετε, αυτό που θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός είναι ότι θα θέσετε επί τάπητος την ακύρωση της πώλησης F16 στην Τουρκία.
– Είπατε ότι δεν είναι επιλογή να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο λόγω στρατηγικής μας θέσης. Η θέση μας, μας δίνει τη δυνατότητα είτε να είσαι φυλάκιο είτε γέφυρα. Δεν κερδίζουμε από το να είμαστε αφύλακτο φυλάκιο.
– Και εσείς κύριοι του ΚινΑλλ, ακούω ότι θα ψηφίσετε τη συμφωνία. Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκρίνει την πώληση F16 στην Τουρκία. Περιμένω να ακούσω τη στάση σας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο. Δεν αρκεί η επαναφορά του ήλιου.
– Αποδεικνύετε κάθε μέρα ότι δεν αξίζετε την πίστη στην κυβέρνηση. Οδηγείτε τη χώρα κάθε μέρα από ήταν σε ήττα, και κοινωνική και εθνική.
πηγή: ethnos.gr