Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: “Πρέσινγκ” ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται φόβοι και ανησυχίες

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: “Πρέσινγκ” ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται φόβοι και ανησυχίες

Λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και ο πρόεδρος Μπάιντεν φροντίζει να στείλει παράλληλα με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα πολλαπλά μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση. Το πράσινο φως που ζητά από το Κογκρέσο για την παράδοση των F-16, η πίεση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία και το 4ο πλωτό γεωτρύπανο που φτάνει στην περιοχή ναρκοθετούν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η είδηση από την Wall Street Journal ήρθε ως πικρή επιβεβαίωση των ανησυχιών της ελληνικής πλευράς για ικανοποίηση εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όλων των στοχεύσεων της Άγκυρας στο πλαίσιο της μείζονος παραχώρησης της ανάληψης του ρόλου του επιτήδειου ουδέτερου στη σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας.

  • Το αίτημα Μπάιντεν στο Κογκρέσο συζητείται ήδη στη αρμόδια επιτροπή και παίρνει το δρόμο της έγκρισης με την ελληνική διπλωματία να ποντάρει πλέον όλα τα χαρτιά της στον πυρήνα γερουσιαστών γύρω από τον Μενέντεζ.

Κι όλα αυτά την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έχει υιοθετήσει πλήρως το δόγμα της δεκαετίας του ΄50, του δεδομένου σύμμαχου των ΗΠΑ, όπως ειπώθηκε από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού στο οβάλ γραφείο στην πρώτη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο επι προεδρίας Ντοναλτ Τραμπ.

Κι αυτό φάνηκε από τη στιγμή που η κυβέρνηση συμφώνησε η ελληνοαμερικανική συμφωνία να επεκταθεί και ποιοτικά και χρονικά σε επ’ αόριστον ανανέωση συμπεριλαμβάνοντας όλες τις αμερικανικές βάσεις της χώρας από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

  • Οι φόβοι του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώθηκαν πλήρως και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το αίτημα που εξέφρασε προς τον πρωθυπουργό κατά την  τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στον Άλφα να ακουστεί από τα χείλη του μέσα στο Κογκρέσο όπου θα έχει κληθεί να μιλήσει για πρώτη φορά για Έλληνα Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει η πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

Επομένως η σημερινή κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλότατους τόνους με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει συνολικά πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη για το ρόλο που έχει «φορέσει» στη χώρα εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας.

Οι τρύπες

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζεται μια σειρά λαθών στην ελληνική εξωτερική πολιτική που κοστίζει στη χώρα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και πλέον εξαιτίας και των κυρώσεων των δυτικών στη Ρωσία και οικονομικούς πόρους.

Την ώρα δηλαδή που η Ελλάδα τα «δίνει όλα» στις ΗΠΑ ως προκεχωρημένο φυλάκιο η Τουρκία παρά το ότι επιστρέφει στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ικανοποιεί όλες τις επιδιώξεις της και κυρίως αυτή της αποκατάστασης των σχέσεών της με τους Δυτικούς συνολικά.

Οι τρύπες που ανοίγουν σε γεωπολιτικό και στρατηγικό επίπεδο είναι πολλές και σε έξι τουλάχιστον περιπτώσεις αφαιρούν και αποδυναμώνουν τους όποιους μοχλούς πίεσης έχει στα χέρια της η Ελλάδα.

Από την ουσιαστική ακύρωση του eastmed μέχρι την πλήρη εξάρτηση από το αμερικανικό lng οι ΗΠΑ καταφέρνουν να επαναφέρουν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς την Άγκυρα, όταν σε όλα τα κρατικά σχήματα που στήθηκαν τα τελευταία χρόνια η Τουρκία εξαιρούνταν από τους σχεδιασμούς των χωρών της ανατολικής Μεσογείου καθιστώντας τις αμερικανικών συμφερόντων ενεργειακές πηγές και διόδους και υπόθεση της Τουρκίας εντάσσοντάς την στο Φόρουμ αερίου της Αιγύπτου, οργανώνοντας διάσκεψη της ΕΕ για την Αν. Μεσόγειο με προσκεκλημένη την Τουρκία και στρέφοντας ακόμη και το Ισραήλ σε πλήρη αναθεώρηση της ενεργειακής του κατεύθυνσης στρέφοντας τους αγωγούς μέσω Τουρκίας.

4ο γεωτρύπανο στο Αιγαίο

Κι όλα αυτά η Ελλάδα τα αποδέχεται χωρίς αντιδράσεις και ενστάσεις την ώρα που τουρκικό δημοσίευμα θέλει το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας να φτάνει από τη Νότια Κορέα  σε μια εβδομάδα στα νερά της Μεσογείου.

  • Το πλοίο σύμφωνα με την τουρκική πλευρά θα είναι έτοιμο για γεωτρήσεις σε δυο μήνες και το ήρεμο καλοκαίρι στο οποίο ευελπιστούσαμε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σε ένα γεύμα που κλείστηκε με αμερικανική διαμεσολάβηση φαίνεται να εξελίσσεται σε κακό όνειρο .

Όλα αυτά φυσικά θα μπούν στη συζήτηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδιώκει ρεβάνς από την τελευταία συζήτηση που είχαν κατά τη συζήτηση της ελληνογαλλικής συμφωνίας καθώς αν σε αυτή τη φάση το Κογκρέσο ανάψει το πράσινο φως για τα F-16 χάνεται και το πλεονέκτημα των ραφαλ που χρυσοπλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι μαζί με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ πολλών δισεκατομμυρίων, όταν η συνολική πολιτική ασφάλειας είναι γνωστό ότι περνά μέσα και κυρίως από τα διαπραγματευτικά χαρτιά που μπορεί κάθε φορά να αξιοποιεί η χώρα έναντι του γείτονα – ταραξία και των συμμάχων της.

  • Τρανό παράδειγμα η στάση Πόντιου Πιλάτου για μια ακόμη του αμερικανικού παράγοντα στο θέμα του μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά ο οποίος μίλησε για διαφορές στον εναέριο χώρο όταν όπως επισημάνθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται για ευθεία παραβίαση του εθνικής κυριαρχίας.

Με τις ΗΠΑ να μιλούν για συνεννόηση σε θέματα εναέριου χώρου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, να κάνουν τα στραβά μάτια για την εξαίρεση της Άγκυρας από τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία της και τους Αμερικανούς να μην κάνουν ούτε βήμα ενίσχυσης της παρουσίας τους στο Αιγαίο καθιστώντας ουσιαστικά στόχο της ρωσικής επιρροής στην περιοχή την Αλεξανδρούπολη – ανοιχτή η αποστολή όπλων στην Ουκρανία – ο Αλέξης Τσίπρας θα πει όχι στη ελληνοαμερικανική συμφωνία γιατί όπως θα πει η χώρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει εξασφαλίσει κανένα αντάλλαγμα ισχύος και θωράκισης έναντι των εξωτερικών απειλών από τις ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα