Προγραμματικός διάλογος: Η καθημερινότητα επιταχύνει εξελίξεις και… μελλοντικές συγκλίσεις
Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια με την αποκωδικοποίηση της επίσκεψης και των συναντήσεων με την αμερικανική ηγεσία πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα καθαρίσει το τοπίο και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Στον προγραμματικό διάλογο στο χώρο που θα καθορίσει τις εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε πρώτος τα χαρτιά του, ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την νίκη που φιλοδοξεί να πετύχει στο Κέντρο και τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας ευθέως για συγκλίσεις κάνει και αυτός το 3ο βήμα μπαίνοντας και αυτός στο παιχνίδι της απλής αναλογικής.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Ο διάλογος ουσιαστικά γίνεται μεταξύ των δυο βασικών διεκδικητών της ηγεμονίας στο χώρο της κεντροαριστεράς.
- Ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε 8 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς επέμεινε ότι θα έρθει η στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης και η εγχώρια σοσιαλδημοκρατία θα κληθεί εκ των πραγμάτων να πάρει θέση.
Το γαλλικό παράδειγμα με το μεγάλο συνασπισμό υπό την Αριστερά του Μελανσόν είναι η τροχιοδεικτική βολή και για τις εγχώριες αυτοπροσδιοριζόμενες προοδευτικές δυνάμεις στην προεκλογική περίοδο που και επίσημα άνοιξε με ασαφές ακόμη το σημείο τερματισμού καθώς ο εκλογικός ορίζοντας κατά άλλους τοποθετείται στο τέλος της τετραετίας και κατ’ άλλους είναι πολύ συντομότερα.
Ελιγμοί
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναγνωρίζοντας την ιστορική οπισθοχώρηση και ήττα της σοσιαλδημοκρατίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια και πατώντας στις σημερινές επιτυχίες της σε χώρες κλειδιά όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία χαρακτήρισε τη σοσιαλδημοκρατία το πιο «ασφαλές ιδεολογικό και πολιτικό λιμάνι».
- Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε ένα πρώτο στίγμα της στρατηγικής του ενόψει εκλογών και όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς ο στόχος του είναι να φανεί ως εγγυητής της ασφαλούς πορείας της χώρας.
Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα συνεχίσει τους ελιγμούς του στην πίεση που δέχεται εκατέρωθεν από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα και κρατά ανοιχτά και τα δυο ενδεχόμενα συνεργασίας είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ πάντα σε συνάρτηση με το εκλογικό ποσοστό που θα εξασφαλίσει στην κάλπη.
Παρ’ όλα αυτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν για μια ακόμη φορά σαφής απέναντι στον εν δυνάμει σύμμαχό του προειδοποιώντας αρχικά ότι αργά ή γρήγορα πριν τις κάλπες θα κληθεί να τοποθετηθεί και πρόσθεσε:
- «Η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Θα συνεχίσει τη δεξιά στροφή που έχει οδηγήσει σε φαινόμενα όπως το “ΠΑΣΟΚification” στην Ελλάδα ή θα ακολουθήσει την πορεία που ακολούθησαν κι άλλα κόμματα που είναι η πορεία των συνεργασιών, μιας αριστερής στροφής με πρόσημο κοινωνικό, για να ξαναβρεί τις ρίζες της;»
Κοινός τόπος
Η αμείλικτη όμως καθημερινότητα βάζει από μόνη τους κανόνες του παιχνιδιού.
Το μέτωπο απέναντι στην ακρίβεια και την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της ενέργειας δεν μετουσιώθηκε και σε μια επίσημη σύμπραξη με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Στήθηκε ωστόσο εκ των πραγμάτων εξαιτίας της έκρηξης των λογαριασμών ρεύματος και του τρόπου με τον οποίο έχει επιλέξει η κυβέρνηση να πορευτεί η χώρα ενεργειακά.
Οι βολές του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης είναι πλέον αρκετά κλικ πάνω σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα ρητορικής στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας με τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη να φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει τον κ. Μητσοτάκη τροχονόμο των εταιρειών που κερδοσκοπούν αμφισβητώντας και αυτός με τη σειρά του τις προθέσεις της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.
- Η ανησυχία για τη διαχείριση είναι έντονη πλέον και στο στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη και οι φόβοι για νέα κρίση είναι διάχυτοι με το δημοσιογραφικό ερώτημα να έρχεται και να επανέρχεται όσο παραμένει η επισφάλεια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το Φθινόπωρο καθώς θα είναι και η μόνη αιτία πρόωρης προσφυγής στην κάλπη αν δεν υπάρξουν άλλες δραματικότερες εξελίξεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής:
«Μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Γιατί δεν θα υπάρξει; Διότι εμείς ρυθμίσαμε το χρέος και έχουμε έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10 χρόνια».
Αντίστοιχα και ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Οικονομικών ο οποίος μάλιστα είχε κληθεί να διαχειριστεί και την αντίστοιχη έκρηξη του πληθωρισμού του 1994 σημείωσε ότι «και νέα κρίση να μην έρθει, δεν έχει ακόμη τελειώσει η κρίση της πανδημίας και του πολέμου» και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το «αρρωστημένο χαρακτηριστικό του πληθωρισμού» να ανατροφοδοτείται διαρκώς από το ίδιο το κλίμα της οικονομίας και κυρίως από τη μη λήψη μέτρων ανάσχεσης του φαινομένου το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι το Φθινόπωρο.
Και ποια είναι αυτά τα μέτρα; Μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε βασικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά. «Θεωρούσα ότι θα το είχε ήδη κάνει η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά αλλά όπως συμπλήρωσε κοιτώντας τη διαχείριση της πανδημίας και την κατεύθυνση των κρατικών πόρων «το ταμείο έχει πλησιάσει τον πυθμένα».
Ουσιαστικά ο κ. Χριστοδουλάκης είπε συγκρατημένα αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει εδώ και δυο χρόνια και επανέλαβε και χθες με βεβαιότητα:
- «Αλλά το ότι θα μας ξαναφέρει πάλι η κυβέρνηση της Δεξιάς σε δημοσιονομικές δυσκολίες, αυτό είναι γεγονός. Διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος δημοσιονομικού χώρου που θα έπρεπε να διατίθεται για τους αδύναμους και τους μεσαίους, γίνονται κέρδη σε επιχειρήσεις και μερίσματα αυτή τη στιγμή. Αυτό γίνεται. Και γίνεται και ένα μεγάλο πάρτι».
Στο ερώτημα ωστόσο αν στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών που εκφράζονται πλέον ανοιχτά και από το ΠΑΣΟΚ με αιχμή και τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να γίνει πιο συγκεκριμένος στο θέμα των συμμαχιών:
- «Εμείς δεν κάνουμε μεταγραφές. Εμείς οικοδομούμε πολιτικές σχέσεις μέσω του διαλόγου που ανοίγουμε με το πολιτικό πρόγραμμα. Και καλούμε όλους του δημοκράτες, προοδευτικούς του Κέντρου, της Αριστεράς, της κεντροαριστεράς, να έρθουν και να συνδιαμορφώσουν… το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας».
Κι αν μέχρι εδώ η πολιτική δεξαμενή μοιάζει κοινή με το ακροατήριο στο οποίο στοχεύει ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια επεφύλασσε και ένα μεγάλο καρφί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το κορυφαίο εργαλείο των 32 δισ.€ από την ΕΕ.
«Εμείς δεν κάναμε το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από μια κλειστή παρέα…»