Τηλεργασία, μείωση ορίων ταχύτητας και περιορισμοί στα ταξίδια – Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν
Αλλάζει η ζωή μας, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν, για την ενεργειακή κρίση και το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η El Pais.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας που φέρνουν στο φως “Τα Νέα”, η Κομισιόν ετοιμάζει και προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα.
Ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει, τουλάχιστον θεωρητικά, και την περίπτωση ενός μπλακ άoυτ στην εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων στην ευρωπαϊκή αγορά και βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017 και μπορεί υπό προϋποθέσεις να επεκταθεί και στο πετρέλαιο.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για τα νοικοκυριά και τις ζωτικες δημόσιες υπηρεσίες, όπως και για εκείνους τους κλάδους που έχουν ζωτική σημασία, όπως συνέβη με το lockdown του 2020.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα με τις διεργασίες σε επίπεδο θεσμών, έχει ξεκινήσει και μία εκστρατεία προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας τόσο από τους πολίτες όσο και από τα κράτη.
Σε αυτή δε αξιοποιούνται και τα στοιχεία και οι μελέτες που παρέχει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
Συγκεκριμένα η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, θα μειώσει την ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου ως εξής:
- Οι αριθμοί αντιστοιχούν σε ημερήσια εξοικονόμηση πετρελαίου σε χιλιάδες βαρέλια
- Τηλεργασία (έως τρεις ημέρες εβδομαδιαίως) – Μία ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια
- Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια (οικονομική) οδήγηση – 470 λιγότερα βαρέλια
- Μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους (τουλάχιστον κατά 10 χλμ ανά ώρα) – 430 λιγότερα βαρέλια
- Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις – 380 λιγότερα βαρέλια
- Ήπια – οικονομική οδήγηση φορτηγών – 320 λιγότερα βαρέλια
- Περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους – 260 λιγότερα βαρέλια
- Χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς, ποδηλάτων και περπάτημα – 330 λιγότερα βαρέλια
- Εναλλάξ πρόσβαση των ΙΧ (μονά, ζυγά) στις πόλεις – 210 λιγότερα βαρέλια
- Χρήση τρένου αντί αεροπλάνου – 40 λιγότερα βαρέλια
Reuters: Plan B ετοιμάζει η Γερμανία
Γερμανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται αθόρυβα για οποιαδήποτε ξαφνική διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου με ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον έλεγχο κρίσιμων εταιρειών, είπαν στο Reuters τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι προετοιμασίες που διεξάγονται από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και είναι κρίσιμο για την παραγωγή χάλυβα, πλαστικών και αυτοκινήτων.
Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας πέρυσι και το Βερολίνο δέχεται πιέσεις να χαλαρώσει μια επιχειρηματική σχέση που οι επικριτές λένε ότι βοηθά στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θέλει να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες, αλλά αναμένει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2024.
Παραμένει ασαφές εάν θα συμβεί μια απότομη διακοπή και οι αξιωματούχοι είπαν ότι η Γερμανία ήθελε να αποτρέψει μια κλιμάκωση, όπως υποστηρίζοντας ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο φυσικού αερίου, έχοντας ήδη υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Μόσχας σε άνθρακα και πετρέλαιο.
Αλλά τώρα φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει μονομερώς τις ροές φυσικού αερίου και θέλουν να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν εάν το κάνει.
Ενώ υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει, οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμόσει το σχέδιο τώρα καταρρίπτονται, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση θα υποστήριζε τη χορήγηση περαιτέρω δανείων και εγγυήσεων για τη στήριξη των ενεργειακών εταιρειών, βοηθώντας τις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές και θα μπορούσε να πάρει υπό την προστασία της κρίσιμες εταιρείες, όπως τα διυλιστήρια, ανέφεραν οι τρεις αξιωματούχοι.
Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επισήμανε τις δηλώσεις του επικεφαλής του, αντικαγκελαρίου Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι η χώρα είχε καταβάλει «εντατικές προσπάθειες» τις τελευταίες εβδομάδες για να μειώσει τη χρήση της ρωσικής ενέργειας.
Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο ενέκρινε μια νομική αλλαγή που θα του επιτρέψει να πάρει τον έλεγχο των ενεργειακών εταιρειών ως έσχατη λύση.
Τώρα συζητά πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μέτρο στην πράξη, όπως αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του διυλιστηρίου PCK που λειτουργεί από τη ρωσική Rosneft (ROSN.MM) στο Schwedt κοντά στην Πολωνία, είπαν δύο από τους ανθρώπους. Αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου της Γερμανίας και θα μπορούσε να πληγεί από ένα εμπάργκο πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Rosneft αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε πιθανή γερμανική ενέργεια.