Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς σε βομβαρδισμένο σχολείο – καταφύγιο
Σύμφωνα με το Κίεβο, πύραυλοι χτύπησαν –το βράδυ του Σαββάτου– σχολείο στο Λουγκάνσκ που λειτουργούσε ως καταφύγιο, μέσα στο οποίο πιστεύεται ότι υπήρχαν περίπου 90 άτομα.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ είπε ότι το σχολείο στο χωριό Μπιλοχόριβκα έπιασε φωτιά μετά τον βομβαρδισμό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντοπίστηκαν δύο πτώματα, ενώ διασώθηκαν 30 άνθρωποι.
«Πιθανότατα, και οι 60 άνθρωποι που παραμένουν κάτω από τα ερείπια είναι τώρα νεκροί», έγραψε ο κυβερνήτης Serhiy Haidai στην εφαρμογή Telegram. Όπως πρόσθεσε, νεκρά είναι δύο αγόρια, ηλικίας 11 και 14 ετών.
Δεν παραδίδονται οι μαχητές του Αζόφ
Στο μεταξύ, στη Μαριούπολη, οι Ουκρανοί μαχητές στο υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης έναντι των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη, υποσχέθηκαν σήμερα να συνεχίσουν να μάχονται για όσο είναι ζωντανοί.
«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο είμαστε ζωντανοί προκειμένου να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε ο Σβιάτοσλαβ Παλάμαρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης.
«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σφοδρούς βομβαρδισμούς», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εκκένωση των τραυματισμένων στρατιωτών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη.
Το τεράστιο χαλυβουργείο όπου εκτιμάται ότι 2.000 Ουκρανοί μαχητές έχουν ταμπουρωθεί και κάνουν αντίσταση, είναι το μόνο μέρος της πόλης που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Όλες οι υπόλοιπες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο με τους μαχητές στο εργοστάσιο Azovstal απομακρύνθηκαν από εκεί χθες, Σάββατο.
Ο υπολοχαγός Ίλια Σαμοϊλένκο, άλλο μέλος του τάγματος του Αζόφ και αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι υπήρχαν περίπου διακόσιοι τραυματίες στρατιώτες στο εργοστάσιο, αλλά αρνήθηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου να αποκαλύψει πόσοι μαχητές παρέμειναν επίσης στο εργοστάσιο.
«Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή, διότι η ζωή μας δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία. Το να μας αφήσουν να ζήσουμε δεν τους νοιάζει», δήλωσε ο Σαμοϊλένκο. «Οι προμήθειές μας είναι περιορισμένες. Μας απομένει νερό. Μας απομένουν πυρομαχικά. Έχουμε τα όπλα πάνω μας. Θα πολεμήσουμε έως την καλύτερη έκβαση αυτής της κατάστασης», συμπλήρωσε ο ίδιος από τα υπόγεια της βιομηχανικής εγκατάστασης.
«Εμείς, το στρατιωτικό προσωπικό της φρουράς της Μαριούπολης, γίναμε μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός. Γίναμε μάρτυρες αυτών», συμπλήρωσε ο Σαμοϊλένκο, ο οποίος μιλούσε είτε στα ουκρανικά είτε στα αγγλικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Πηγή: AFP, TASS