“Δηλαδή, η Φώφη ήταν χαζή;”-Διπλή παρέμβαση του Ανδρέα Τσούνη για το όνομα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
Αιχμές Ανδρέα Τσούνη κατά Νίκου Ανδρουλάκη για την αλλαγή ονόματος στο ΚΙΝΑΛ. Εκφράζει την διαφωνία του σχετικά με την προσθήκη “ΠΑΣΟΚ” και επισημαίνει τους κινδύνους παραπέμποντας στην Φώφη Γεννηματά.
Ανάρτηση του συζύγου της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέα Τσούνη στο Facebook:
Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να υπάρχει επιλογή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΉΣ από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως συνιστώσα στο ΚΊΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Έτσι θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο ο τίτλος ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται και στο ΑΦΜ του καθαρού φορολογικά Κινήματος Αλλαγής και στο μαυρισμένο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Άρα δίνουμε λαβή να μαυρίσουν και τα δύο. Αν υπήρχε δυνατότητα να ρυθμιστούν τα χρέη τότε δεν υπήρχε και λόγος να αλλάξει το όνομα. Δηλαδή η Φώφη ήταν χαζή; Δεν μπορούσε αυτή να ονομάσει το κόμμα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΉΣ; Η Φώφη Γεννηματά ήταν λιγότερο ΠΑΣΟΚ; Είναι κάποιος περισσότερο ΠΑΣΟΚ από όσο ήταν η Φώφη; Μην τρελαθούμε. Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για ρύθμιση των χρεών του κόμματος μέχρι το συνέδριο. Αυτό πια έχει ξεχαστεί από όλους.
Πολιτικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας νέος άνθρωπος, όπως ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να ταυτιστεί η πορεία του με ένα όνομα το οποίο φέρνει ευχάριστες μνήμες στο μυαλό κάποιου ανθρώπου που είναι από 50 χρονών και πάνω. Οι νεότεροι δεν έχουν να θυμούνται κάτι ιδιαίτερο από το ΠΑΣΟΚ και είναι ακριβώς αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος που υποτίθεται θέλει να απευθυνθεί η νέα ηγεσία. Με τον όρο ΠΑΣΟΚ απευθύνεσαι σε ανθρώπους της γενιάς μου και άνω. Εάν θα έπρεπε να κάνω έναν παραλληλισμό, θα ήταν σαν ο Ανδρέας Παπανδρέου να ονόμαζε το κόμμα του Ένωση Κέντρου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ΕΡΕ (που και την ΕΡΕ αυτός την είχε ιδρύσει αλλά καταλάβαινε την αξία του νεωτερισμού και άλλαξε το όνομα που είχε δώσει ο ίδιος).
Άρα η Φώφη Γεννηματά έσπρωξε τον χώρο μπροστά, στο μέλλον, ο Ν. Ανδρουλάκης μας γυρνάει πίσω. Σε ένα ένδοξο παρελθόν για τους περισσότερους από εμάς που έτσι κι αλλιώς είμαστε και θα παραμείνουμε στον χώρο, για την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία δεν παίρνω όρκο. Το μέλλον είναι άδηλο.
Θα μου πεις, έγινε πουθενά διάλογος για να ειπωθούν τέτοιες ή άλλες σκέψεις; Τα συζήτησε ή τα αποφάσισε κάποιο όργανο; Δημιουργήθηκε Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, για να αφουγκραστεί ή να διαχειριστεί τις αγωνίες των μελών και του κόσμου της Παράταξης; Νιώθω ότι είναι σαν να ζητούμε πολλά από κάποιον που είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει.
Νέα ανάρτηση
Σήμερα, επανέρχεται με μία ακόμα αιχμηρή ανάρτηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: “Θεωρώ λοιπόν ότι ακριβώς επειδή το όνομα ΠΑΣΟΚ έχει θετική επίδραση μόνο σε εμάς που μείναμε πιστοί στον χώρο ακόμα και στα πιο δύσκολα, πέτρινα 12 τελευταία χρόνια αλλά όχι και στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα, επειδή ακριβώς το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψαν, όχι τον Γ. Παπανδρέου, τον Β. Βενιζέλο, την Φ. Γεννηματά ή τον Ν. Ανδρουλάκη η επιλογή μας αύριο πρέπει να είναι το Κίνημα Αλλαγής, το κόμμα που έχει αρχίσει και αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία και είναι ο φορέας που μπορεί να ηγηθεί του Προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα”.
Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση του κ.Τσούνη:
“Την ανάγκη μετονομασίας του κόμματος και μετεξέλιξης του χώρου διέγνωσε πρώτος ο Β. Βενιζέλος το 2013 δημιουργώντας την Ελιά. Είχε προηγηθεί η δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στα επίπεδα του 11% τον Δεκέμβριο του 2011, η δημιουργία νέων κομμάτων που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ (Κοινωνική Συμφωνία Λ. Κατσέλη-Χ. Καστανίδης, ΡΙΚΣΣΥ Α. Λοβέρδος κ.ά), η εκλογική άνοδος της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη στο 6,25%, η εμφάνιση του Ποταμιού που στις Ευρωεκλογές του 2014 είχε πάρει 6,6%. Αργότερα ακολούθησε η Ώρα αποφάσεων της Α. Διαμαντοπούλου. Όλα αυτά τα κόμματα διεκδικούσαν τον χώρο που καταλάμβανε στο πολιτικό στερέωμα της χώρας το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του 44% το οποίο όμως είχε εγκαταλείψει σταδιακά η κοινωνία από το 2010 και δεν έδειχνε καμία διάθεση επιστροφής σε αυτό κάτω από οποιαδήποτε ηγεσία. Την ανάγκη μετεξέλιξης του χώρου είχε δει και ο Γ. Παπανδρεόυ το 2015 ιδρύοντας το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αλλά και ο σημερινός Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος το 2016 πρότεινε την δημιουργία ενός Επινέ, με αυτοδιάλυση όλων των προαναφερόμενων κομμάτων και σχηματισμών (ακόμα και του ΠΑΣΟΚ) και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος της Κεντροαρσιστεράς από μηδενική βάση.
Όλοι λοιπόν ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ την τελευταία 12ετία επιδίωξαν την δημιουργία ενός νέου κόμματος που να εκφράζει τον χώρο και να απορροφήσουν τα υπόλοιπα κόμματα που διεκδικούσαν την Κεντροαριστερά. Όλοι οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ έκαναν λάθος;
Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν κατέληξαν πουθενά και κυρίως δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τα υπόλοιπα κόμματα που ήθελαν να γίνουν αυτά οι ηγεμονικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Αυτή που το κατάφερε ήταν η Φώφη Γεννηματά. Ιδρύοντας τον Σεπτέμβρη του 2015 την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 2017 το Κίνημα Αλλαγής που τελικά κατάφερε να μαζέψει τα σκόρπια κομμάτια του χώρου, αλλά κυρίως να απορροφήσει τα όποια άλλα κόμματα διεκδικούσαν τον χώρο της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, του Προοδευτικού Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Σεβόμενη την ιστορία του χώρου και των συμμετεχόντων στο Κίνημα Αλλαγής, διατήρησε όλα τα κόμματα μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, δίνοντας τους χώρο και βήμα για να εκφράζονται. Το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία, να έχει ένα διακριτό πολιτικό στίγμα και κυρίως θέσεις και προτάσεις.
Θεωρώ λοιπόν ότι ακριβώς επειδή το όνομα ΠΑΣΟΚ έχει θετική επίδραση μόνο σε εμάς που μείναμε πιστοί στον χώρο ακόμα και στα πιο δύσκολα, πέτρινα 12 τελευταία χρόνια αλλά όχι και στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα, επειδή ακριβώς το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψαν, όχι τον Γ. Παπανδρέου, τον Β. Βενιζέλο, την Φ. Γεννηματά ή τον Ν. Ανδρουλάκη η επιλογή μας αύριο πρέπει να είναι το Κίνημα Αλλαγής, το κόμμα που έχει αρχίσει και αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία και είναι ο φορέας που μπορεί να ηγηθεί του Προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα”