Αζοφσταλ: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων – Μαρτυρίες σοκ από τους παγιδευμένους
Νέα επιχείρηση θα γίνει σήμερα προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από το Azovstal, ενώ σήμερα θα γίνει προσπάθεια και για την υπόλοιπη Μαριούπολη. Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ξεκίνησε μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για την εκκένωση των αμάχων, σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να προστατεύσει τους ανθρώπους.
Βίντεο από την επιχείρηση εκκένωσης:
The first footage from today's rescue operation in #Mariupol has appeared. The video shows the #Ukrainian military helping people to get out of the destroyed factory. International organizations such as Red Cross and United Nations also participated in the rescue operation. pic.twitter.com/E23468kNGv
— NEXTA (@nexta_tv) May 1, 2022
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal, στο λιμάνι της Μαριούπολης, με τον ίδιο να αναφέρει πως διασώθηκαν 100 άτομα.
«Ελπίζω ότι αύριο θα εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η εκκένωση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη», ανέφερε ο Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, προσθέτοντας πως το σχέδιο προβλέπει η επιχείρηση να ξαναρχίσει στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Azovstal, γενικά από τη Μαριούπολη», πρόσθεσε. «Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών».
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια πρώτη ομάδα περίπου εκατό αμάχων βγήκαν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά παγιδευμένων αμάχων σε ασφαλές έδαφος μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στις υπόγειες εγκαταστάσεις είναι παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι. Ρώσοι αξιωματικοί υπολογίζουν πως περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι μισθοφόροι βρίσκονται στα υπόγεια της Azovstal.
Μαρτυρίες σοκ
Εντωμεταξύ δημοσιοποιούνται σιγά σιγά και οι πρώτες μαρτυρίες για τη ζωή στο λαβύρινθο των σηράγγων κάτω από τη χαλυβουργία Avozstal. Μια από τους διασωθέντες, η οποία έφθασε στο Μπεζιμένε, η 37χρονη Ναταλία Ουσμάνοβα, είπε στο Reuters πώς ήταν όταν χτύπησαν οι ισχυρές βόμβες εκείνη κρυβόταν κάτω από το έδαφος.
«Φοβήθηκα ότι το καταφύγιο δεν θα άντεχε – είχα τρομερό φόβο», είπε. «Όταν το καταφύγιο άρχισε να τρέμει, έπαθα υστερία, ο σύζυγός μου μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό: Ανησυχούσα τόσο πολύ ότι το καταφύγιο θα κατέρρεε».
«Δεν είδαμε τον ήλιο για πολύ καιρό» πρόσθεσε.
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι περάσαμε – τον τρόμο.Έζησα εκεί, δούλεψα εκεί όλη μου τη ζωή, αλλά αυτό που είδαμε εκεί ήταν απλά τρομερό».
- Παρά την είδηση ότι 100 άμαχοι βρίσκονται καθ’ οδόν από το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης προς το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία, ένας από τους διοικητές εκεί λέει ότι πολλοί τραυματίες παραμένουν.
«Υπάρχουν ακόμη τραυματίες και στο εργοστάσιο. Δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη, αλλά ελπίζουμε ότι θα απομακρυνθούν. Η κατάστασή τους είναι σοβαρή, χρειάζονται κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σωστή διατροφή για να αναρρώσουν», δήλωσε στο BBC ο λοχαγός Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος Αζόφ.
Τα προβλήματα με το φαγητό και το νερό παραμένουν, είπε, αλλά όσοι έχουν απομείνει «προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουμε για όσο το δυνατόν περισσότερο».
Πέρα από την ελπίδα για την εκκένωση των εναπομεινάντων αμάχων, είπε, «είμαστε πρόθυμοι να αντεπιτεθούμε και δεν σκοπεύουμε να παραδοθούμε».
Είπε ότι ελπίζει ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και οι ηγέτες άλλων χωρών «θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εκκενώσουν τη φρουρά μας από τη Μαριούπολη».