Ακρίβεια: Εξωφρενικές αυξήσεις και πλήθος καταγγελιών για αισχροκέρδεια
Σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουν… προς τα πάνω οι τιμές των ειδών βασικής διατροφής αλλά και άλλων προϊόντων, με πολλές από αυτές να έχουν φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Αυτό διότι σε αντίθεση με την πορεία που ακολουθούν οι τιμές των προϊόντων αλλά και τις ασύλληπτες αυξήσεις στο χώρο της ενέργειας, οι μισθοί των πολιτών βρίσκονται καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Παράγοντες της αγοράς εξάλλου, υποστηρίζουν πως σε μεγάλο μέρος της αγοράς κυριαρχεί η αισχροκέρδεια, με θύματα τους καταναλωτές αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Έθνος» εξακοντίζει «βέλη» εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως λέει, δε συνεργάζεται με τις καταναλωτικές οργανώσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας και ουσιαστικά αφήνει να κυριαρχεί η αισχροκέρδεια, ενώ χαρακτηρίζει ως «ανύπαρκτο» το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή.
Κατά τον ίδιον, δύο είναι σήμερα οι λόγοι που οδηγούν στην υπέρμετρη ακρίβεια. Οι αντικειμενικοί παράγοντες που έφεραν την αύξηση του κόστους και η αισχροκέρδεια. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, σημειώνει ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση δίνει στον κάθε έναν τη δυνατότητα να κάνει… αρπαχτές στην αγορά.
«Επιβλήθηκε δέκα εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο σε επιχείρηση για αισχροκέρδεια. Προσέφυγε δικαστικά και μετά από 2-3 χρόνια που τελεσιδίκησε η υπόθεση, δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ. Αυτό διότι η Πολιτεία δεν ¨’εδεσε¨ καλά νομικά την υπόθεση. Η Πολιτεία πρέπει να δώσει στοιχεία στις καταναλωτικές οργανώσεις, για το ποιες επιχειρήσεις αισχροκερδούν και ποιες προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις τιμών. Να μποϋκοτάρουμε τα πολύ αυξημένα σε τιμές προϊόντα ή και όλα τα προϊόντα της εταιρείας ή να μποϋκοτάρουμε τον μεσάζοντα, αν είναι δική του ευθύνη η μεγάλη αύξηση τιμών. Θέλει συνεργασία για να χτυπηθεί η ακρίβεια, την οποία η Πολιτεία δεν επιδιώκει, αφού και αυτή κερδίζει από την ακρίβεια. Για παράδειγμα, εξαιτίας της ακρίβειας ο ΦΠΑ θα είναι κατά 2% υψηλότερος από τον προϋπολογισθέντα. Άρα υπάρχει τεράστιο κέρδος για την Πολιτεία», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης.