Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ετήσιο εμβολιασμό κατά της COVID – Με ποια κριτήρια θα αποφασιστεί
Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση της Covid, στόχος είναι ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού, αλλά, αν δεν έχει αναπτυχθεί εγκαίρως από τις εταιρείες, ενδέχεται να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση, το επόμενο φθινόπωρο. Για το θέμα που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το libre, απηύθυνε ερώτηση στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ειδικότερα ερώτηση προς την κ. Γκάγκα αφορούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η ενισχυτική δόση, στον γενικό πληθυσμό -όχι στους άνω των 70 ή 80 ετών και στις ευάλωτες ομάδες που ήδη χορηγείται- καθώς μέχρι τώρα τα δεδομένα δεν δείχνουν να έχει η τέταρτη δόση σημαντική αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν δημοσιευμένες αρκετές μελέτες (κυρίως από το Ισραήλ) για τη χορήγηση μίας δεύτερης αναμνηστικής δόσης με τα ίδια εμβόλια σε νέους, υγιείς πληθυσμούς, και τα αποτελέσματα δεν καταδεικνύουν ουσιαστικό όφελος.
«Αυτό που μας έδειξαν οι μελέτες και όλη η επιτήρηση που έχουμε κάνει, είναι ότι στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους είναι πιο εύκολο, μετά από κάποιο καιρό δηλαδή, να περνάει αυτή η ανοσοποίηση. Όπως γίνεται και με τη γρίπη. Για αυτό και στη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο», εξήγησε η κα Γκάγκα.
«Είναι πιθανό, λοιπόν, να χρειάζεται -τουλάχιστον για τα επόμενα ένα με δυο χρόνια- μια ετήσια δόση του εμβολίου. Αλλά αυτό είναι το δεδομένο μέχρι στιγμής. Έτσι, πορευόμαστε και φαίνεται ότι πραγματικά η επιδημία μειώνεται και ότι το εμβόλιο είναι σύμμαχός μας, όπως είναι και για τη γρίπη», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός.
«Η 4η δόση στις ηλικίες οι οποίες είχαν πιο γρήγορη αποδυνάμωση, έδειξε ότι ήταν αποτελεσματική και για αυτό και χορηγείται», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Μαγιορκίνης.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι αργότερα, όταν περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, δεν θα είναι χρήσιμη στον γενικό πληθυσμό. Περιμένουμε για να το δούμε.
Είναι λογικό, εάν συγκεντρωθούν αυτά τα στοιχεία, να χρειαστούν ενισχυτικές ετήσιες δόσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να το δούμε.
Και να ξέρετε ότι και οι ενισχυτικές δόσεις είναι παραδοσιακά, συνδυασμός με την ένταση της επιδημίας. Δηλαδή, πολλές φορές, δεν χρειάζονται ενισχυτικές για κάποια σχήματα, κάποιες φορές μπορεί να πούμε ‘εκτέθηκες στον ιό, κάνε μια ενισχυτική δόση’.. Θέλω να πω ότι οι ενισχυτικές πάνε μαζί – μαζί με το τι συνέπειες θα έχει και ο ιός στην κοινότητα, εκείνη τη χρονική στιγμή», επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας.