Γιατί ένας κοινός ιός προκαλεί ξαφνικά οξεία ηπατίτιδα – Μαγιορκίνης: Μπορεί να μολύνει όλες τις ηλικίες

Γιατί ένας κοινός ιός προκαλεί ξαφνικά οξεία ηπατίτιδα – Μαγιορκίνης: Μπορεί να μολύνει όλες τις ηλικίες

Όπως ανέφερε, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχετικά με  τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται σε πολλές χώρες διεθνώς, θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς, καθώς είναι ένα  θέμα που τους απασχολεί πολύ, τόνισε: «είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά». Εξήγησε επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ότι περιστατικά ηπατίτιδας καταγράφονταν πάντα πάρα πολύ συχνά και σε παιδιά και σε μεγάλους -κυρίως ηπατίτιδας Α, που είναι η πιο ήπια από όλες- αλλά και όλων των άλλων τύπων ηπατίτιδες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Με τον εμβολιασμό, βλέπουμε λιγότερα περιστατικά, αλλά σίγουρα τα νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές βλέπουν ηπατίτιδες κάθε χρόνο σε παιδιά. Αυτοϊώνται τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούν προβλήματα. Σπάνια, έχουμε προβλήματα με το ήπαρ στα παιδιά και νομίζω ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία!», προέτρεψε η κα Γκάγκα.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους από τις παιδιατρικές εταιρείες.
«Υπάρχει συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, υπάρχει σαφώς επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα χρειαστεί κάτι, αλλά -εάν χρειαστεί- είμαστε απολύτως έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει.

Να πω, επίσης, στους γονείς ότι είναι σημαντικό πάντα το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε, καθώς αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόκλησης των μολύνσεων.

Επίσης, αυτά τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, δεν φαίνεται να συνδέεται το ένα με το άλλο, άρα δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο μολυσματικό κομμάτι. Επομένως, μη φοβόσαστε να παίξουν τα παιδιά σας ή να δουν φίλους! Αυτό είναι σημαντικό, αυτό έχουμε δει μέχρι τώρα από τις μελέτες.

Άρα, παρακολουθούμε τα παιδιά, αν έχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, ελέγχουμε τα ούρα τους αν αρχίσουν και χρωματίζονται πιο πολύ, μιλάμε με το γιατρό και αν χρειαστεί μιλάμε με τα νοσοκομεία.

Είναι, ήδη, προγραμματισμένος όλος ο έλεγχος για τους ιούς και θα ήθελα να μην ανησυχείτε. Και να σας πω ότι οτιδήποτε χρειαστεί είμαστε εδώ, υπάρχει πλήρες πρόγραμμα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα», κατέληξε η κα Γκάγκα.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή»

Μία σύντομη αναφορά στο θέμα της οξείας ηπατίτιδας, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Προς το παρόν, φαίνεται ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε έξαρση γύρω στις αρχές του Απριλίου. Δεν είναι ομοιόμορφη, ομοιογενής η κατανομή.

Υπήρχαν γύρω στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Να δούμε αν περνάει σε ύφεση αυτή η έξαρση.

Το πιο πιθανό θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός ο αδενοϊός είναι αρκετά διαδεδομένος. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία».

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή και για την κατανόηση του φαινομένου υπάρχουν ήδη μελέτες οι οποίες γίνονται για να καταλάβουμε γιατί ένας τόσο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα, πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας και ο ίδιος ότι «θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως, εξάλλου, ισχύει γενικά. Όχι, όμως, κάτι φοβερό. Και να μην υπάρχει πολύ άγχος όσον αφορά την κινητικότητα των παιδιών».

Σχετικά με το θέμα της ηπατίτιδας, το libre ρώτησε τόσο την αναπληρώτρια υπουργό όσο και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας εάν υποχωρεί η υπόθεση ότι μπορεί να οφείλονται τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στον αδενοϊό 41 και εάν θα μπορούσε να γίνει μία σύγκριση μεταξύ των περιστατικών της «κοινής» ηπατίτιδας που εκδηλώνεται στα παιδιά και της οξείας ηπατίτιδας για την οποία γίνεται λόγος το τελευταίο διάστημα.

«Η ηπατίτιδα είναι κάτι που βλέπουμε. Είναι ιογενής. Μπορεί να οφείλεται σε τοξίνες, μπορεί να οφείλεται σε μεταβολικά νοσήματα. Στα Νοσοκομεία Παίδων βλέπουμε ηπατίτιδες», εξήγησε η κα Γκάγκα.

«Σπάνια, κάποιες ηπατίτιδες οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάζονται μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα, αυτό συμβαίνει περίπου μια φορά στα πέντε- έξι χρόνια.

Άρα, δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε και δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Να το έχουμε υπόψη μας, λοιπόν. Υπάρχει, ούτως ή άλλως, η όλη διαδικασία.

Τελευταία φορά που χρειάστηκε αυτό για παιδάκι, ήταν περίπου πριν από ένα χρόνο. Και πήγε από το Παίδων στην Ιταλία. Άρα, δεν είναι κάτι που το βλέπουμε, δεν είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία. Σπάνια, όπως κάθε νόσημα κάποιες φορές, μπορεί ένα περιστατικό ηπατίτιδας να ‘στραβώσει’.

Μην έχετε ιδιαίτερο άγχος! Τα περισσότερα πράγματα αυτοϊώνται. Μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε αντιβίωση. Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να δώσουμε ειδική δίαιτα με αναψυκτικά, με κομπόστες στα παιδιά, ώστε να μην έχει βαρύ φορτίο το ήπαρ και να είναι ‘ήσυχο’ για να μπορέσει να ανακάμψει».

Σχετικά με την αιτία πρόκλησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας, ο κ. Μαγιορκίνης είπε:

«Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα που έχουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν και χρονική συγκυρία με τον αδενοϊό και υψηλό επιπολασμό.  Περίπου, 8 φορές πιο πάνω. Δηλαδή, τα κρούσματα είχαν τουλάχιστον 8 φορές πιο συχνά τον αδενοϊό, από ότι συναντώνται στον γενικό πληθυσμό.

Άρα, λοιπόν, έχουμε μια αύξηση του κινδύνου γύρω στο 8. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτός ο ιός που είναι τόσο κοινός -μιλάμε για πάνω από 70 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο, καταγεγραμμένες όχι όσες δεν έχουν καταγραφεί- ξαφνικά άρχισε να προκαλεί οξεία ηπατίτιδα.

Οπότε είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό, δεν έχουμε απαντήσει.  Να δούμε αν είναι μόνο ο αδενοϊός ή αν είναι και άλλα πράγματα»,εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

  • Μιλώντας σήμερα στoν ΣΚΑΪ ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως «ο αδενοϊός μπορεί να μολύνει όλους ανεξαρτήτως ηλικίας» συμπληρώνοντας ότι τον ιό που προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά «μπορεί να τον έχουμε περάσει όλοι και 2 και 3 φορές στη ζωή μας».

«Αν είναι το βασικό αίτιο βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε γιατί αυτός ο ιός ενώ τόσα χρόνια δε δημιουργούσε πρόβλημα ξαφνικά δημιουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Για το αν θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα είπε ότι λογικά θα είναι αντίστοιχος αριθμός με τον πληθυσμό μας, δηλαδή 5-6 φορές λιγότερες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100 κρούσματα βαριάς ηπατίτιδας, γύρω στα 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση, γιατί το συκώτι έφτασε σε σημείο που δε μπορούσε πια να λειτουργήσει καθόλου, ανέφερε.

Όσο για το ενδεχόμενο που χρειαστεί να γίνει μια μεταμόσχευση, είπε ότι υπάρχουν συμβάσεις με κέντρα στο εξωτερικό που είναι εξειδικευμένα να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις.

Σχετικά Άρθρα