Σπάει το ευρωπαϊκό μέτωπο για το ρωσικό φυσικό αέριο – Bloomberg και FT αναφέρουν ότι ενεργειακοί κολοσσοί ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια

Σπάει το ευρωπαϊκό μέτωπο για το ρωσικό φυσικό αέριο – Bloomberg και FT αναφέρουν ότι ενεργειακοί κολοσσοί ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια

Στις πληροφορίες του Bloomberg οι οποίες αναφέρουν πως η ιταλική ΕΝΙ ετοιμάζεται να πληρώσει σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προστίθεται και το δημοσίευμα των Financial Times «ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που απαιτεί το Κρεμλίνο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία».

Ενεργειακοί κολοσσοί σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια
Αναφερόμενοι στο ποιες εταιρείες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, οι Financial Times, σημειώνουν επικαλούμενοι άτομα που έχουν γνώση των προετοιμασιών:

  • «Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία,προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσικήαπαίτηση για πληρωμές στο δικό τους νόμισμα. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Uniper με έδρα το Ντίσλεντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές: «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom, του ρωσικού κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η ιταλική Eni – ένας ακόμη από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom – ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank. «Η Eni προετοιμάζεται καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά σαφείς οδηγίες από τις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με το τι επιτρέπεται να κάνει, ανέφεραν πηγές» σύμφωνα με το δημοσίευμα. Από την πλευρά τους, οι Financial Times, επικαλούμενοι κι αυτοί πηγές – γνώστες των συζητήσεων, λένε πως η Eni αξιολογεί τις επιλογές της καθώς έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαϊού, όταν και λήγει η επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο οι αγοραστές φυσικού αερίου από τα λεγόμενα μη φιλικά κράτη – στα οποία περιλαμβάνεται ολόκληρη η ΕΕ – έπρεπε να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε ρούβλια στην Gazprombank, τον χρηματοοικονομικό εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα την Ελβετία, για να πληρώσουν για τις προμήθειές τους. Το μέτρο θεωρήθηκε ως ένας τρόπος εξουδετέρωσης των κυρώσεων της ΕΕ κατά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να υποκύψουν στις εντολές του Κρεμλίνου, σταμάτησαν την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια απόφαση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιέγραψε ως ισοδύναμη με εκβιασμό.

Τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ευρώπη πως θα πληρώσει για το φυσικό αέριο
Στο συμβούλιο Υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ευρώπη πώς θα πληρώνει στο εξής την Gazprom για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτό δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα. Όπως εξήγησε, η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε ένα μήνα, τόνισε, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σχετικά Άρθρα