Ανακοινώσεις ΕΟΔΥ για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς – Το δευτερεύον σύμπτωμα

Ανακοινώσεις ΕΟΔΥ για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς – Το δευτερεύον σύμπτωμα

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε εγρήγορση και προκειμένου να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε ειδικούς αλλά και τους πολίτες σύμφωνα με το news247 αναμένεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε ανακοινώσεις όσον αφορά στην οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά. Όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει ο πρόεδρος του οργανισμού, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ενημερώσει όλα τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς επίσης τους Παιδιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Εταιρείες, ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και να δηλώσουν άμεσα ένα ενδεχόμενο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας.

Επίσης έχει δημιουργηθεί επίσης ένα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλα τα εργαστήρια, το οποίο επιτηρεί και καταγράφει τους ιούς.

Να αναφέρουμε ότι ο ΕΟΔΥ θα βασίσει τη σχετική ενημέρωση στις επικείμενες αναφορές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψη και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σύμφωνα με το Κέντρο το οποίο ερευνά τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Όπως ανέφερε, η ανησυχία είναι πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνοψίζοντας όλα όσα γνωρίζουμε για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει ότι, ενώ ο αδενοϊός είναι επί του παρόντος μια υπόθεση ως η υποκείμενη αιτία, δεν εξηγεί πλήρως τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας.

Η μόλυνση με αδενοϊό τύπου 41, τον εμπλεκόμενο τύπο αδενοϊού, δεν έχει προηγουμένως συνδεθεί με τέτοια κλινική παρουσίαση. Οι αδενοϊοί είναι κοινά παθογόνα που συνήθως προκαλούν αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις. Μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και συνήθως προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, αλλά ανάλογα με τον τύπο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλες ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα (φλεγμονή του στομάχου ή του εντέρου), επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι) και κυστίτιδα (λοίμωξη της ουροδόχου κύστης).

Υπάρχουν περισσότεροι από 50 τύποι ανοσολογικά διακριτών αδενοϊών που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Ο αδενοϊός τύπου 41 συνήθως εμφανίζεται ως διάρροια, εμετό και πυρετό, που συχνά συνοδεύονται από αναπνευστικά συμπτώματα.

Παράγοντες όπως η αυξημένη ευαισθησία μεταξύ των μικρών παιδιών λόγω του χαμηλότερου επιπέδου κυκλοφορίας αδενοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η πιθανή εμφάνιση ενός νέου αδενοϊού, καθώς και η συλλοίμωξη SARS-CoV-2, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Υποθέσεις που σχετίζονται με παρενέργειες από τα εμβόλια COVID-19 δεν υποστηρίζονται προς το παρόν, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των προσβεβλημένων παιδιών δεν εμβολιάστηκε κατά της COVID-19. Άλλες μολυσματικές και μη λοιμώδεις εξηγήσεις πρέπει να αποκλειστούν για την πλήρη αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου.

Με τις συνεχείς νέες κοινοποιήσεις πρόσφατων κρουσμάτων, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με πιο εκτεταμένη αναζήτηση κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα πριν επιβεβαιωθεί η αιτία και εφαρμοστούν πιο συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα κράτη μέλη και εταίρους.

Μέχρι της 21 Απριλίου του 2022, τουλάχιστον 191 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας έχουν αναφερθεί σε 11 χώρες στην Ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και σε μία περιοχή της Αμερικής. Ειδικότερα, κρούσματα έχουν γνωστοποιηθεί από τις εξής περιοχές:

  • Ηνωμένο Βασίλειο ή Βόρεια Ιρλανδία: 114
  • Ισπανία: 13
  • Ισραήλ: 12
  • ΗΠΑ: 9
  • Δανία: 6
  • Ιρλανδία: 5
  • Ολλανδία:4
  • Ιταλία: 4
  • Νορβηγία: 2
  • Γαλλία: 2
  • Ρουμανία: 1
  • Βέλγιο: 1
  • Οι Έλληνες επιστήμονες είναι βέβαιοι πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στη χώρα μας κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Αν και η νόσος παραμένει ως «αγνώστου αιτιολογίας», δεν αποκλείεται –σύμφωνα με τελευταίες αναφορές από τη Βρετανία– να οφείλεται σε αδενοϊό, ή παραλλαγή του.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν, μάλιστα, και το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο παθογόνο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε μιλώντας για το θέμα στον ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τρίτης, πως σε κάποια παιδιά έχει απομονωθεί ο κοινός αδενοϊός, αλλά όπως επισήμανε, «δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα αν είναι αυτός ο ιός ή αν είναι συνδυαστικοί οι παράγοντες που προκαλούν την έξαρση».

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα, επιβεβαιώνει πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα:

“Δεν ξέρουμε αν έχει σχέση με το υπόστρωμα του πάσχοντος (του ξενιστή), του παιδιού δηλαδή που μολύνεται, ή με το στέλεχος το συγκεκριμένο. Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποιο στέλεχος επιθετικό. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Δεν ξέρουμε δηλαδή αν οφείλεται στον ιό, ή στην απάντηση την ανοσολογική του οργανισμού”, εξηγεί η Καθηγήτρια.

Προσθέτει δε πως, αν και δεν έχει εμφανιστεί νοσηλεία παιδιού με οξεία ηπατίτιδα στα νοσοκομεία Παίδων, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα:

“Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα. Αλλά από τη στιγμή αναφέρονται κρούσματα σε 12 χώρες του κόσμου, καθόλου δεν αποκλείεται να έχουμε και εμείς παρόμοια περιστατικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε”, λέει.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το πρόβλημα στα παιδιά εμφανίστηκε αρχικά από το γαστρεντερικό σύστημα, με πόνους στην κοιλιά, εμετούς και διάρροιες.

Η Καθηγήτρια κ. Αθανασία Λουρίδα εξηγεί που θα πρέπει να εστιάζουν οι γονείς:

  • “Τα συμπτώματα: πόνοι στην κοιλιά, εμετοί και διάρροιες και επιπλοκή είναι η ηπατίτιδα. Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν και να ζητούν παιδιατρική εκτίμηση, εάν δουν το παιδί τους να έχει πολύ σκούρα ούρα, ή να αποχρωματίζονται τα κόπρανα, δηλαδή να έχει λευκά κόπρανα. Αυτά είναι τα κριτήρια της ηπατίτιδας, όταν κάνει επιπλοκή γενικά. Με οποιαδήποτε αιτιολογία. Σκούρα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα”, σημειώνει η ίδια.

Το δευτερεύον σύμπτωμα, του ίκτερου, που εμφανίζεται με ωχρότητα στα μάτια και το δέρμα του πάσχοντος παιδιού, δεν είναι ιδιαίτερα σαφές για κάποιον που δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος να εντοπίζει τα “σημάδια”, τονίζει η γιατρός:

“Ο ίκτερος είναι σημάδι που εμφανίζεται στον επιπεφυκότα του ματιού. Για να κιτρινίσει το υπόλοιπο δέρμα πρέπει να είναι πολύ έντονος ο ίκτερος και ήδη πολύ βαριά η νόσος. Επομένως δεν είναι εύκολο να το εκτιμήσει κανείς αυτό το σημάδι, αν δεν είναι ειδικός. Τα σημεία που μπορεί εκτιμήσει εύκολα από μόνος του ο γονιός είναι τα ούρα και τα κόπρανα. Βεβαίως αν ένα παιδάκι έχει έμετους και είναι αφυδατωμένο, μπορεί και πάλι να έχει σκουρόχρωμα ούρα, κι αυτό δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε έχει ηπατίτιδα”, εξηγεί η ειδικός.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Παίδων “η Αγία Σοφία”, συμβουλεύει τους γονείς να ζητήσουν παιδιατρική εκτίμηση, εάν -εκτός από τη συνήθη γαστρεντερίτιδα (γιατί είναι πολλοί ιοί που κάνουν γαστρεντερίτιδα αυτή την εποχή με εμετούς ,διάρροιες και πόνους στην κοιλιά)- παρατηρήσουν «περίεργη εικόνα» από το απεκκριτικό σύστημα του παιδιού.

Η κυρία Λουρίδα, διευκρινίζει επίσης, πως οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και όχι με τον ΕΟΔΥ: “Με τον ΕΟΔΥ επικοινωνεί ο παιδίατρος, όχι οι γονείς. Και επίσης, επειδή είναι γιορτινές αυτές οι μέρες, αν δεν βρουν άμεσα παιδίατρο, να πάνε το παιδί στα Επείγοντα εφημερεύοντος νοσοκομείου. Όχι φυσικά με τον παραμικρό εμετό ή διάρροια. Μόνο αν έχει κάποια ανησυχητικά συμπτώματα, τα οποία αναφέραμε προηγουμένως”, λέει η ίδια.

Η Καθηγήτρια σημειώνει, επίσης, πως εάν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, θα πρέπει να απομονώνεται:

“Γενικά όταν ένα παιδί -ή και ενήλικας ακόμα- έχει ίωση, θα πρέπει σίγουρα να απομονώνεται. Θα πρέπει να μένει στο σπίτι μέχρι να γίνει καλά. Και να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής”, τονίζει η κα. Λουρίδα.

Σχετικά Άρθρα