Μακρόν: Οι κρίσιμες προκλήσεις – Οι ενωτικές δηλώσεις στο “Πεδίο του Άρεως” – Λεπέν: Γιατί αποφάσισε τη στροφή 180 μοιρών

Μακρόν: Οι κρίσιμες προκλήσεις – Οι ενωτικές δηλώσεις στο “Πεδίο του Άρεως” – Λεπέν: Γιατί αποφάσισε τη στροφή 180 μοιρών

Ο Εμανουέλ Μακρόν, θριάμβευσε στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία συγκεντρώνοντας 58% έναντι 42% της Μαρίν Λεπέν. Έτσι, έγινε ο πρώτος πρόεδρος μετά , 20 χρόνια και τον Ζακ Σιράκ το 2002, ο οποίος ανανεώνει τη θητεία του. Σε ένα κατάμεστο «Πεδίο του Άρεως» στα «πόδια» του Πύργου του Άιφελ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομιλία Μακρόν μετά την επανεκλογή του με τον Γάλλο πρόεδρο να στέλνει μηνύματα τόσο για την ισχυροποίηση της χώρας του, όσο και για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη συνολικά. Κατέστησε, έτσι, σαφές ότι έχει την πρόθεση να ηγηθεί των «27» και να βάλει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια νέα εποχή σταθερότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο σημείο των πανηγυρισμών λίγο μετά τις 22:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μπριζίτ. Ο Γάλλος πρόεδρος περπάτησε μέχρι το πόντιουμ υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης, σε μια μοντέρνα εκδοχή, ενώ τη συνοδεία του απάρτιζαν αρκετά πολιτικά πρόσωπα από την παράταξή του, υπουργοί, σύμβουλοι και βουλευτές.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί δεν κρατούσε μόνο γαλλικές σημαίες αλλά και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο γαλλικός Τύπος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να μιλήσει στο Champs du Mars μπροστά στον Πύργο του Άιφελ, σε αντίθεση με το 2017 όταν είχε εκλεγεί για πρώτη φορά και είχε κάνει δηλώσεις μόνος του από τον Λούβρο.

  • Ο διεθνής Τύπος έκανε λόγο για μια είσοδο με πολύ ισχυρούς συμβολισμούς, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτησε πολλούς από τους παραβρισκόμενους πολίτες δείχνοντας πως η εικόνα της συλλογικότητας που ήθελε να περάσει προς τα έξω με την προεκλογική του εκστρατεία, είχε αντίκτυπο και στον κόσμο. Παράλληλα, ήθελε να δείξει με αυτό τον τρόπο πως δεν είναι μόνος του, αλλά έχει στο πλευρό του και τον γαλλικό λαό, καλώντας τον να στηρίξει τις επιλογές του και τη νέα πενταετία διακυβέρνησής του η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη.

«Ευχαριστώ», ήταν η πρώτη λέξη που είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Συμπατριώτες μου. Εδώ στο Παρίσι, αλλά και παντού, σε όλη τη γαλλική επικράτεια, το εξάγωνο, τις υπεράκτιες περιοχές αλλά και το εξωτερικό πριν από οτιδήποτε άλλο, σας ευχαριστώ», συμπλήρωσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως «από την καρδιά βγαίνει η αλήθεια. Θα κάνω αυτό που πρέπει. Αυτό που σας πρέπει», απευθυνόμενος σε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του και σε όσους βοήθησαν στην εκστρατεία του. «Ευχαριστώ όλους τους Γάλλους και όλες τις Γαλλίδες που και στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο μου έδωσαν εμπιστοσύνη για το μέλλον τους. Για ένα σχέδιο μιας ανεξάρτητης Γαλλίας και πιο ισχυρής Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Γνωρίζω ότι πολλοί συμπατριώτες με ψήφισαν όχι γιατί αποδέχονται τις ιδέες μου, αλλά για να γίνουν φράγμα στην ακροδεξιά. Τους ευχαριστώ, και τους λέω ότι μου μεταδώσατε ένα αίσθημα ευθύνης, μια αίσθηση δημοκρατίας και διαφορετικού που πρεσβεύω τις τελευταίες εβδομάδες», σχολίασε.

«Σκέφτομαι όλους εκείνους που απείχαν. Τη σιωπή τους. Την άρνηση επιλογής. Πρέπει κι εκεί να απαντήσουμε. Σκέφτομαι, τέλος, όσους ψήφισαν την κ. Λεπέν και έχουν απογοητευτεί», είπε ο κ. Μακρόν ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι όποιες αποδοκιμασίες ακούστηκαν.

«Από σήμερα δεν είμαι απλά υποψήφιος ενός κόμματος, αλλά ο πρόεδρος όλων. Ξέρω ότι για πολλούς που επέλεξαν σήμερα την ακροδεξιά, ο θυμός, η ασυμφωνία που τους οδήγησαν να ψηφίσουν αυτό, θα πρέπει να βρει απάντηση. Αυτή είναι δική μου ευθύνη και του επιτελείου μου. Η σημερινή ψήφος μας επιβάλλει να σκεφτούμε όλες τις δυσκολίες που έχουμε βιώσει και να απαντήσουμε αποτελεσματικά στον θυμό. Σήμερα, επιλέξατε ένα ανθρωπιστικό, φιλόδοξο σχέδιο για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Ένα έργο δημοκρατικό στις αξίες του, κοινωνικό, οικολογικό. Βασίζεται στην εργασία, τη δημιουργία. Ένα έργο για την ελευθερία του πολιτισμού και του επιχειρείν. Αυτό το πρόγραμμα, θέλω να το κρατήσω ισχυρό μέσα στα επόμενα χρόνια. Ξέρω ότι έχουν εκφραστεί διαφωνίες, πρέπει να απαντήσω σε αυτές με σεβασμό προς όλους. Συνεχίζοντας για μια κοινωνία ίση και δίκαιη, μεταξύ όλων», επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Όλοι μαζί να ζήσουμε πιο ήσυχα, πιο ιστορικά χρόνια. Μαζί θα γράψουμε την ιστορία για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία» αναφώνησε ο Εμανουέλ Μακρόν με το πλήθος να ξεσπά σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

Οι κρίσιμες αποφάσεις

Τις επόμενες ημέρες, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να λάβει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, τηρώντας το, αναπόφευκτο, πρωτόκολλο, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη πρόκληση: τις βουλευτικές εκλογές, όπου… καραδοκεί η Μαρίν Λε Πεν – η οποία ήδη προανήγγειλε ότι θα ηγηθεί της “μάχης” της Εθνικής Συσπείρωσης.

Την Τετάρτη 27 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Γαλλίας, θα ανακηρύξει επισήμως τον νικητή των εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και επαλήθευση όλων των ψηφοδελτίων.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου, τηρώντας την «παράδοση». Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες. Μάλιστα την Παρασκευή ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι σκέφτεται να υπάρξει μια «μεταβατική εβδομάδα» και ότι ο Ζαν Καστέξ θα είναι ακόμη πρωθυπουργός «την επόμενη εβδομάδα». Ίσως και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου; Κάποιοι, στο στενό περιβάλλον του προέδρου, δεν το αποκλείουν.

Στην περίπτωση που τελικά παραιτηθεί, ο Καστέξ θα παραμείνει στη θέση του, διαχειριζόμενος τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. Η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε 48 ώρες αργότερα.

Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν λήγει θεωρητικά στις 14 Μαΐου: επομένως, πριν από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να γίνει η τελετή ορκωμοσίας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία που ένας πρόεδρος ανανεώνει τη θητεία του – μια συνέχεια που συνήθως καθιστά την τελετή λιγότερο θεαματική και ενδιαφέρουσα. Το 2002, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ (1995-2007), μετά την επανεκλογή του, απέφυγε να διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπως είχε κάνει επτά χρόνια νωρίτερα.

Το 2017, αφού ορκίστηκε πρόεδρος, ο Μακρόν επισκέφθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί. Στις αρχές Απριλίου δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 ότι σκοπεύει να πάει ξανά «στο πλευρό των τραυματισμένων στρατιωτών μας σε ένα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Όσο για την επίσκεψη στο δημαρχείο του Παρισιού, μια παράδοση που ξεκίνησε από την Τέταρτη Δημοκρατία, ο πρόεδρος μπορεί να την προσπεράσει, όπως έκανε πριν από αυτόν ο Φρανσουά Μιτεράν όταν επανεξελέγη πρόεδρος το 1988.

Η επίσημη φωτογραφία του προέδρου θα παραμείνει, εκτός απροόπτου, η ίδια. Ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκαν να ξαναφωτογραφηθούν μετά την επανεκλογή τους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα εξασφαλίσει άραγε μια νέα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση; Οι συνεργάτες του δεν θεωρούν πιθανή μια «συγκατοίκηση», ωστόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του δεν το αποκλείουν.

Σε μια ένδειξη του πόσο σκληρή θα είναι αυτή η μάχη, πολλοί πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία, από τη Μαρίν Λε Πεν μέχρι τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντόν, κάλεσαν από σήμερα τους υποστηρικτές τους σε γενική κινητοποίηση εν όψει των εκλογών του Ιουνίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν αμέσως την προεκλογική εκστρατεία τους, με την ελπίδα ότι θα εκλεγεί ένα κοινοβούλιο που δεν θα ελέγχεται από τον Μακρόν.

Η διεκδικήτρια της Γαλλικής Προεδρίας, Μαρίν Λεπέν, αναγνώρισε μεν την ήττα της, αλλά δηλώνοντας… παρούσα, παρά τις δηλώσεις της πριν τον πρώτο γύρω των γαλλικών εκλογών ότι αν ηττηθεί και πάλι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματός της και από την πολιτική.

«Θα θέλαμε φυσικά το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Με περισσότερο από το 43% των ψήφων, αυτό αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή νίκη. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν το Rassemblement National» ανέφερε η Μαρίν Λεπέν.

«Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Δεν έχω καμία δυσαρέσκεια ή οργή. Δεν θα ξεχάσουμε τη Γαλλία που έχει ξεχαστεί. Οι ιδέες που εκπροσωπούμε έχουν φτάσει σε νέα ύψη. Σε αυτήν την ήττα, δεν μπορώ παρά να νιώσω μια ελπίδα», πρόσθεσε η ίδια.

Κάνοντας δε στροφή 180 μοιρών σχετικά με την θέση της ότι θα αποχωρούσε αν δεν κέρδιζε, απόψε είπε ότι «θα συνεχίσει τη δέσμευσή μου στη Γαλλία και στους Γάλλους», προσθέτοντας ότι «σε λίγες εβδομάδες θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμα. Κηρύσσουμε τη μάχη για το κοινοβούλιο ανοιχτή».

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Λεπέν, στις 27 Μαρτίου και σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Journal du Dimanche είχε αναφέρει για το ενδεχόμενο νέας ήττας της από τον Μακρόν: «Σε αυτήν τη φάση, δεν νομίζω ότι θα έβαζα (ξανά) υποψηφιότητα, αλλά θα εξακολουθούσα να κάνω ό,τι εδώ και χρόνια, να υπερασπίζομαι τον γαλλικό λαό. Δεν ξέρω από ποια θέση, αλλά σε κάποια που θα ήμουν πιο αποτελεσματική».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα