Παρασκήνιο: Πώς κλείστηκε η συνάντηση Μητσοτάκη Μπάιντεν, τι θα συζητηθεί
Η οριστική επιβεβαίωση για τη συνάντηση στις 16 Μαΐου του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από μέρους του Λευκού Οίκου που ήρθε και με το χθεσινό τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντον Μπλίνκεν, το οποίο «ξεκλείδωσε» το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για την 16η του Μαΐου, προκειμένου να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Μετά από έντονες διεργασίες, λόγω και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τον κοροναϊό, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που άλλαξε τις προτεραιότητες, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το δεύτερο ταξίδι στη διάρκεια της θητείας του στην Ουάσιγκτον, καθώς υπενθυμίζεται ότι είχε συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι συνιστά επισφράγιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που σε αυτή τη φάση είναι στο ιστορικά υψηλότερο σημείο της.
Με την προεργασία όλων των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα θεωρείται πλέον ένας από τους πιο «ασφαλείς» συμμάχους των ΗΠΑ, ευρισκόμενη μάλιστα σε μια περιοχή με αναταράξεις, ενώ η ενεργός εμπλοκή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Ουκρανίας, αλλά και την αποστολή αμυντικού υλικού στο Κίεβο, έστειλε τα σωστά μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Εκτός του προέδρου Μπάιντεν ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει και με άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης θα μιλήσει σε think tanks, ενώ θα έχει επαφές με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.
Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία η πρόσκληση του αμερικανού προέδρου στον έλληνα πρωθυπουργό είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Προφανώς στην ατζέντα θα τεθούν τα πάντα και όχι μόνο το φλέγον ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τετ α τετ στον Αμερικανό πρόεδρο όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, αλλά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τα θέματα ασφάλειας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι αυτό του έλληνα πρωθυπουργού προετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει τον Δεκέμβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Washington Post.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα» είπε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην προετοιμασία προφανώς και συνέβαλαν και αμερικανοί γερουσιαστές οι οποίοι εδώ και χρόνια τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας μαζί με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών».
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι κάτι παραπάνω από θερμή και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο «Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας».
Την ίδια στιγμή, είναι τεράστιας σημασίας η αναφορά που έκανε η κυρία Ψάκι στα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.
«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».