Συλλογική αγωγή εκατοντάδων καταναλωτών για τις “τρελές” αυξήσεις στο ρεύμα

Συλλογική αγωγή εκατοντάδων καταναλωτών για τις “τρελές” αυξήσεις στο ρεύμα

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συλλογική αγωγή καταναλωτών εξαιτίας των απίστευτων αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα καταθέσει αμέσως μετά το Πάσχα το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

Η αγωγή θα στρέφεται σε βάρος της ΔΕΗ και άλλων 25 ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως λέει στο ethnos.gr ο νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του ΙΝΚΑ, Παναγιώτης Γεωργιάδης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να μπορεί να κατατεθεί η αγωγή, θα πρέπει να την συνυπογράφουν 500 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του ΙΝΚΑ. Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ήδη 250 ενδιαφερόμενοι καταναλωτές και ο αριθμός του αυξάνεται συνεχώς.

«Έχουν ήδη κατατεθεί διάφορες αγωγές για τον ίδιο λόγο από καταναλωτές, είτε ατομικές είτε ομαδοποιημένες. Όλοι οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής και ζητούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω ή να προχωρήσουν σε ένα νέο διακανονισμό με καλύτερους όρους. Το Νέο ΙΝΚΑ έχει το δικαίωμα να καταθέσει συλλογική αγωγή και γι’ αυτήν ακριβώς προετοιμαζόμαστε. Πιστεύω ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι να την καταθέσουμε μετά το Πάσχα, αφού ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το σκοπό αυτόν από καταναλωτές – μέλη μας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως υπέρογκα τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές για το ηλεκτρικό ρεύμα, σημειώνοντας ότι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 100% στα οικιακά τιμολόγια και κατά 300% έως 500% σε αυτά των επιχειρήσεων, ιδίως των ενεργοβόρων επιχειρήσεων του χώρου της εστίασης.

«Παράνομες και καταχρηστικές οι αυξήσεις»

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως παράνομη και καταχρηστική τη δυνατότητα που δίνεται στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος να προχωρούν σε υπέρογκες αυξήσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τα παλαιά συμβόλαια, στα οποία δεν προβλέπονται ρήτρες και διάφορες επιβαρύνσεις. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως αδιαφανής τη διαδικασία χρέωσης τόσο υψηλών ποσών, αφού αυτά υπολογίζονται με ένα μαθηματικό τύπο, ο οποίος δεν αποτυπώνεται στους λογαριασμούς που παίρνουν στα χέρια τους οι καταναλωτές.

«Αντίστοιχη πρωτοβουλία με το Νέο ΙΝΚΑ έχουν πάρει και δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας απέναντι σε αυτήν τη δυνατότητα που δίνεται στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θεωρώ ότι παράνομη και καταχρηστική. Αν δικαιωθεί η συλλογική αγωγή μας, θα έχει θετικές συνέπειες σε όλους τους καταναλωτές που θα την έχουν καταθέσει και θα αποτελεί “πιλότο” για ανάλογες υποθέσεις», σημειώνει ο νομικός σύμβουλος του Νέου ΙΝΚΑ.

Ασφαλιστικά μέτρα για να μην κοπεί η ηλεκτροδότηση

Η δικαστική διαδικασία και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, είναι δεδομένο ότι θα πάρει μήνες. Με βάση αυτό ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία θα ζητήσουν προσωρινή διαταγή, ώστε να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση προς αυτούς.

«Μπορεί ο πάροχος του ηλεκτρικού ρεύματος να τους προτείνει ένα διακανονισμό, αλλά, αν τον δεχτούν, θα σημαίνει ότι αποδέχονται την οφειλή. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το πρόβλημα να μετακυλιστεί στο μέλλον. Να σημειώσουμε ότι οι αυξημένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν παρουσιάστηκαν μόνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπήρχαν και νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι και τους επόμενους μήνες, ακόμα και να σταματήσει ο πόλεμος, θα έχουμε πάλι πολύ υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος λέει ακόμα ότι, όσοι καταναλωτές έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές, είναι καλό να το κάνουν και μετά να διεκδικήσουν δυναμικά το δίκιο τους.

«Όσοι δε θέλουν να πληρώσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο απευκταίο σενάριο της μη δικαίωσής μας διατρέχουν τον κίνδυνο να προστεθούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί και να συσσωρευθούν τα χρέη. Το καλύτερο απ’ όλα για τους καταναλωτές είναι, είτε προχωρήσουν σε διακανονισμό είτε πληρώσουν τις οφειλές, περιμένοντας την εκδίκαση της συλλογικής αγωγής, μαζί με την υπογραφή τους να γράψουν “με επιφύλαξη”», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά Άρθρα