Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποκλιμάκωση στη Μαριούπολη; Η Ρωσία υπέβαλε ειρηνευτικό σχέδιο και “περιμένει απάντηση”

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποκλιμάκωση στη Μαριούπολη; Η Ρωσία υπέβαλε ειρηνευτικό σχέδιο και “περιμένει απάντηση”

Η διορία που έχει δώσει η Ρωσία στους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, φτάνει στο τέλος της. Τώρα, η ρωσική πλευρά υπέβαλε ένα έγγραφο με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία «με ξεκάθαρη γλώσσα» και περιμένει απάντηση.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι «η Ρωσία υπέβαλε ένα έγγραφο με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία “με ξεκάθαρη γλώσσα” και περιμένει απάντηση».

Παρέδωσαν όπλα Ουκρανοί στρατιώτες

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι πέντε στρατιώτες παρέδωσαν όπλα και πάνω από 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν.

Ειδικότερα, φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι πέντε Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονταν το τελευταίο μέρος που ελέγχει η Ουκρανία στη Μαριούπολη, το εργοστάσιο Azovstal, κατέθεσαν τα όπλα τους. Παράλληλα, φαίνεται πως 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν.

«Πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί κατέθεσαν τα όπλα και εγκατέλειψαν οικειοθελώς το εργοστάσιο της Azovstal», όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Αρχών της αυτοανακηρυχθείσας αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σε άλλη ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Σημειώνεται πως ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και σχεδόν δύο μήνες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μαριούπολη, μία στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πλέον έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη οχυρωμένες στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Azovstal, ένα σύνολο εργοστασίων και υπογείων απ’ όπου οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να τις απομακρύνουν.

«Η ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου»

«Στη Μποροντιάνκα. Όπως στην Μπούχα και τόσες πολλές άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Η ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο Κίεβο.

Το μήνυμά του συνόδευσε με φωτογραφία του ανάμεσα σε στελέχη της ουκρανικής ηγεσίας στην Μποροντιάνκα, ένα από τα θέατρα των φρικαλεοτήτων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την Τρίτη πως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

Από την Ουγγαρία, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ουκρανοί, η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής, η Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «παραμερίσει» τους διχασμούς και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος».

«Κάθε άνθρωπος από τα εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που σου ραγίζουν την καρδιά», πρόσθεσε η κυρία Κλέμεντς απευθυνόμενη στους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του ΣΑ.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία

Πέρα από τους πρόσφυγες, μέσα στην Ουκρανία υπάρχουν κάπου επτά εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε από την πλευρά του ο Αντόνιο Βιτορίνου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι αξιωματούχοι των δύο υπηρεσιών του UNHCR εκφράστηκαν κατά την έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ανθρωπιστική Κατάσταση στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σερχίι Κίσλιτσια, παρών στη συνεδρίαση, επέκρινε το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να μεταχειρίζεται τη Ρωσία ως πλήρες κράτος μέλος του. «Συνάδελφοι, μου φαίνεται ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα αλλάξουν και πολλά», υποστήριξε.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία

Σημειώνεται πως η Ρωσία είναι κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ με δικαίωμα βέτο.

πηγή: Ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα