Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σφραγίζει τη μεγάλη στροφή – Παρασκήνιο: Πώς φθάσαμε στη μονή κάλπη

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σφραγίζει τη μεγάλη στροφή – Παρασκήνιο: Πώς φθάσαμε στη μονή κάλπη

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίστηκε ιστορικό και όπως όλα δείχνουν οδηγείται σε μια ιστορική απόφαση με την οποία πολλοί φιλοδοξούν ότι θα λύσει με δημοκρατικό τρόπο – με κάλπη απόψε το βράδυ – τη μεγάλη διαμάχη που συντηρείται μέχρι σήμερα στο εσωτερικό του κόμματος μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ομπρέλας. Η απευθείας εκλογή από τα μέλη προέδρου και ΚΕ ανέδειξε από τη δεύτερη κιόλας ημέρα του Συνεδρίου τις δυο κυρίαρχες γραμμές για το μέλλον της Αριστεράς, την κυβερνητική και την κυβερνώσα.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από το μεσημέρι της Παρασκευής στους κόλπους του Συνεδρίου άρχισε να ζυμώνεται από την αντιπολιτευόμενη τάση της Ομπρέλας η ανάγκη να σπάσει η τροπολογία Τσίπρα στα σημεία των αλλαγών που προτείνονται και οι σύνεδροι να ψηφίσουν κάθε ένα σημείο της τροπολογίας ξεχωριστά.

  • Το Συνέδριο όπως σημείωναν το διαπερνά οριζόντια – όλες τις τάσεις – μια ανάγκη το σώμα να εκφραστεί όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένα πάνω στην πρόταση του προέδρου καθώς εκατοντάδες σύνεδροι εξέφραζαν την άποψη ότι ναι μεν συμφωνούν για παράδειγμα με την απευθείας εκλογή του προέδρου αλλά όχι με την εκλογή της ΚΕ από τα μέλη ή ότι κάποιοι συμφωνούσαν μόνο με την ποσόστωση του 50-50 για τη συμμετοχή των γυναικών.

Στην ηγετική ομάδα της Ομπρέλας καλλιεργούνταν ένα κλίμα ηθικής διάστασης για το δίλλημα που τίθεται από την πλευρά της «πλειοψηφίας» του Συνεδρίου για τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκεται να «επιβληθεί» η αλλαγή του καταστατικού υπονοώντας ότι συντελείται ένας άτυπος εκβιασμός της υιοθέτησης της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα ως πακέτο και όχι ως μια σειρά αλλαγών που θα επηρεάσουν το σύνολο της κομματικής λειτουργίας και της εικόνας του κόμματος την επόμενη ημέρα.

Αυτή η άποψη άρχισε να ρίχνει μια σκιά πάνω από το Συνέδριο μέχρι που η Ομπρέλα αποφάσισε να διαρρεύσει επίσημα την πρόθεσή της να καταθέσει τελικά την αντιπρότασή της απέναντι στην πρόταση των προεδρικών τάσεων και να αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτη αναμέτρηση

Η πρώτη μάχη δόθηκε στην  αρένα του Συνεδρίου μπροστά σε ένα κατάμεστο ταε κβο ντο. Οι 5.000 σύνεδροι ήταν εκεί για να πάρουν μια κρίσιμη απόφαση. Ο γραμματέας του κόμματος με μια φράση στο κλείσιμο της εισήγησής του επιχείρησε να δώσει το στίγμα λέγοντας ότι προτιμά «χίλιες φορές, εκατό λανθασμένες αποφάσεις των ενεργών μελών, σε σχέση με μια σωστή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής».

Μετά την τοποθέτηση Τζανακόπουλου και σε έντονα φορτισμένο κλίμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφοντας στο ρόλο του άτυπου επικεφαλής της Ομπρέλας ζήτησε επίμονα το λόγο από την προεδρεύουσα του Συνεδρίου Όλγα Γεροβασίλη η οποία μόλις είχε ανακοινώσει ότι οι δυο προτάσεις θα οδηγηθούν ως ενιαίες προτάσεις στην κάλπη.

  • «Είναι μη σωστό» είπε θέτοντας την ηθική διάσταση του ζητήματος όπως είπε και παρομοίασε την ψήφιση της τροπολογίας με την κοινοβουλευτική πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ στη Βουλή όταν στo ίδιο άρθρο βάζει ένα καλό και ένα κακό μέτρο «για να μας χωρίσει».

Το λόγο πήρε και πάλι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αντέκρουσε το λογικοφανές επιχείρημα της Ομπρέλας λέγοντας ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με ένα λογιστικό θέμα», ότι «έχουμε μια ενιαία πρόταση του προέδρου με ενιαίο συλλογιστικό… και δεν νοείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η διάσπαση της πρότασης».

Το προεδρείο έδωσε το λόγο στο σώμα και δια της ανατάσεως των χειρών δόθηκε η λύση.

Καταγραφή δύναμης

Απόψε λίγο πριν το κλείσιμο της ημέρας και για να μπορέσει το συνέδριο να ανάψει το φως για την κάλπη της 15ης Μαΐου η Ομπρέλα θα καταγράψει τις δυνάμεις της.

  • Το 80-20 που εκτιμάται ότι έβγαλε η προσυνεδριακή κάλπη δεν αποτυπώνει τη σύνθεση του Συνεδρίου επιμένουν τα στελέχη της Ομπρέλας ανιχνεύοντας πολλούς ανάμεσα και στις άλλες τάσης της ΡΕΝΕ ή της προεδρικής πτέρυγας που ταλαντεύονται ή διαφωνούν με την κυρίαρχη αλλαγή του τρόπου εκλογής της ΚΕ από τα μέλη και όχι από το Συνέδριο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Στέλεχος της Ομπρέλας αντιμετώπισε την άρνηση των προεδρικών και κατά συνέπεια και του ίδιου του κ. Τσίπρα να σπάσει σε ταληράκια η πρότασή του σε φόβο για την πραγματική αποτύπωση των διαθέσεων των συνέδρων και των μελών του κόμματος.

Η αντιπολιτευόμενη τάση εκτιμά δηλαδή ότι ο τελικός απολογισμός θα ενισχύσει τελικά τις δυνάμεις της και τις θέσεις στο συσχετισμό που θα βγει από την κάλπη μεταξύ των δυο προτάσεων και όπως φάνηκε αυτός είναι και ο πραγματικός σκοπός της Ομπρέλας σε αυτή τη διαδικασία εκτός φυσικά από την πεποίθησή της ότι δεν πρέπει να αλλάξει το καταστατικό.

Ενωτικός

Μέσα σε αυτό το ηλεκτρισμένο κλίμα ζύμωσης και διεργασιών η ομιλία νωρίτερα του Νίκου Βούτση έβαλε τα όρια στη συζήτηση, αναγκαία για να μην εκτραχυνθεί η συζήτηση και από τις δυο πλευρές αλλά και φωτίζοντας το μεγάλο επίδικο της επόμενης ημέρας, όπως ερμηνεύτηκε από πολλούς η παρέμβασή του στο βήμα.

  • Ο Νίκος Βούτσης εξαιρώντας πολλά πρόσωπα που εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είδαν «την Αριστερά ως σημαία ευκαιρίας» έθιξε το ζήτημα κυρίως απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος για τους λίγους τυχοδιώκτες του χώρου οι οποίοι μπήκαν στο κόμμα «με υπογραφές και χωρίς να αποθαρρύνονται, δυστυχώς, πάντοτε ηγετικά».

Ουσιαστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έκρουσε ένα ηχηρό καμπανάκι στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη δημοκρατικότητά του και κυρίως τη γείωσή του με τον κόσμο των κινημάτων. Όπως σημείωσε εξάλλου στο κλείσιμό του ήταν συνειδητή επιλογή του να μην κάνει διαρροές αλλά και να είναι ο πρώτος που θα μιλά για πανστρατιά.  

Η δεύτερη φορά Αριστερά

Τις πρώτες προειδοποιητικές βολές τις έριξε ο Νίκος Φίλης ο οποίος επιχείρησε με όχημα την αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα ή όσα δεν έκανε η πρώτη φορά αριστερά να βάλει το θέμα της μη αλλαγής του καταστατικού.

Από το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας στον οποίο σκόνταψε από την αρχή και ο ίδιος ως Υπουργός Παιδείας μέχρι τη συγκυβέρνηση και την ασυδοσία Καμμένου που έπληξε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς το στέλεχος της Ομπρέλας σημείωσε ότι «το Συνέδριο έχει υποχρέωση να πει ένα δυνατό όχι» και «να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του κόμματος με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση και σε ένα ανερμάτιστο πολυσυλεκτισμό που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό».

Κι όλα αυτά για να είναι όπως είπε η δεύτερη φορά αριστερά καλύτερα από την πρώτη.

Η απάντηση ήρθε αμέσως μετά από τον Παύλο Πολάκη με το συμβολισμό της αντιπαράθεσης των προσώπων να αποτυπώνει και το χαρακτήρα της σύγκρουσης.

«Δεν αρκεί να κλίνεις το Αριστερός σε όλες τις πτώσεις για να είσαι Αριστερός» σημείωσε εμφατικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας και απλώνοντας όπως είπε την εισήγηση του συντρόφου Αλέξη επανήλθε στις γνωστές θέσεις του περι κρατικοποίησης συστημικών τραπεζών ή εθελουσίας ανώτατων δικαστικών και δημιουργίας δεύτερης σχολής Δικαστών οι οποίες για να συντελεστούν πρέπει πρώτα «πρέπει και ο  ΣΥΡΙΖΑ να είναι αλλιώς για να είναι αλλιώς και η δεύτερη φορά αριστερά». Και γι’ αυτό όπως είπε πρέπει να περάσει η πρόταση Τσίπρα για το καταστατικό.

Σχετικά Άρθρα