Πόλεμος σεισμολόγων για τη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα – Μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα;
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει η Θήβα από τα τέλη του 2020 έχει ανησυχήσει τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» το φαινόμενο και τη μελλοντική του πορεία.
Στην πλειονότητά τους οι περίπου 3.200 δονήσεις που έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κυμαίνονται στους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο οι τελευταίοι σεισμοί, της 7ης και της 10ης Απριλίου (3,9 και 4,3 αντίστοιχα) χτύπησαν καμπανάκι στους σεισμολόγους και ανησύχησαν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους.
«Η ανησυχία μας στην περίπτωση της Θήβας εδράζεται κυρίως στο γεγονός της εγγύτητας της σεισμικής δραστηριότητας ως προς την πόλη. Πολλοί από τους σεισμούς αυτούς συνέβησαν ακριβώς κάτω από τον οικοδομικό ιστό της πόλης. Ακόμα, η ανησυχία βασίζεται και στο ιστορικό των καταστροφών από τους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή όπως αυτοί του 1853, του 1854, του 1893, του 1914 κλπ», ανέφερε στο «Β» της Κυριακής ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Μπορεί να ξυπνήσουν γειτονικά ρήγματα;
Από την έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν ανησυχούν μόνο οι κάτοικοι της Θήβας αλλά και οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι φοβούνται μήπως «ξυπνήσουν» κάποια από τα ρήγματα που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς στην Αττική.
Οι Βασίλης Καραστάθης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα. Οι σεισμοί που γίνονται αυτή την περίοδο στη Θήβα είναι πολύ μικροί για να μεταφέρουν τάσεις σε άλλα ρήγματα. Ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται αν γίνουν και άλλοι σεισμοί αυτής της τάξης μεγέθους ή και μεγαλύτερο.
Ανάστατοι οι κάτοικοι
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Θήβας για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού το επόμενο διάστημα μετά και τις δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στον ιστότοπο Newsbomb.gr ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας δόνησης με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Την ανησυχίας τους επιτείνει, δε, το γεγονός ότι σεισμολόγοι σε δημόσιες τοποθετήσεις τους εμφανίζονται με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μια σαφή καταφατική ή αρνητική απάντηση για το αν υπάρχει όντως ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στη Θήβα.
Εντωμεταξύ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βάζει στο μικροσκόπιο την περιοχή με τον διευθυντή του, Άκη Τσελέντη, να ανακοινώνει ότι θα εγκατασταθούν δύο επιταχυνσιογράφοι στην περιοχή της Θήβας για να παρακολουθείται ακόμα πιο επισταμένα το φαινόμενο.