Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Ο Μακρόν οργώνει την χώρα, οι νέοι διαδηλώνουν κατά της άκρας δεξιάς

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Ο Μακρόν οργώνει την χώρα, οι νέοι διαδηλώνουν κατά της άκρας δεξιάς

Ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, πραγματοποιεί σήμερα μια μεγάλη συγκέντρωση στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, για να επιχειρήσει να πείσει ένα εκλογικό σώμα, που ψήφισε την αριστερά, να συνταχθεί μαζί του στο δεύτεορ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου και απέναντι στην ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν.

Η επιλογή της Μασσαλίας δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η μεγάλη αυτή μεσογειακή πόλη ψήφισε σε ποσοστό 31% υπέρ του ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατά τον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου.

Το να κατακτήσουν τους ψηφοφόρους του Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με σχεδόν 22% των ψήφων, είναι ένα κρίσιμης σημασίας στοίχημα για τους δύο αντιπάλους στις προεδρικές εκλογές, οι οποίοι προσπαθούν εδώ και ημέρες να κερδίσουν πόντους σ’ αυτό το εκλογικό σώμα.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στη συγκέντρωση του Μακρόν, η οποία θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Μέγαρο του Φάρου που δεσπόζει στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας.

Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ο απερχόμενος πρόεδρος -οποίος ανέκαθεν υποστήριζε πως δεν ανήκει «ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά», αλλά συχνά χαρακτηρίζεται «πρόεδρος των πλουσίων»- πολλαπλασιάζει τα νεύματα προς την κατεύθυνση της αριστεράς και τα «κοινωνικά» ανοίγματα.

Ενδεχόμενες υποχωρήσεις στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, επικρίσεις για τους «αστρονομικούς» μισθούς των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων, ενδεχόμενη χαλάρωση των κριτηρίων για καταβολή επιδόματος στους αναπήρους…

Μένει να διαπιστωθεί αν αυτά τα σινιάλα θα πείσουν τους απρόβλεπτους ψηφοφόρους ή αυτούς που δελεάζονται από την αποχή ενόψει της νέας μονομαχίας Μακρόν-Λεπέν, έπειτα από εκείνη του 2017.

Ο Μακρόν, ο οποίος ασκούσε τότε την έλξη του καινούριου, είχε επωφεληθεί κυρίως από ένα μαζικό «φράγμα» των ψηφοφόρων κατά της άκρας δεξιάς και είχε κερδίσει τις εκλογές με 66% των ψήφων.

Φέτος η μονομαχία αναμένεται περισσότερο αμφίρροπη, αν και οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον απερχόμενο πρόεδρο να κερδίζει από 53% ως 56%.

Διαδηλώσεις εναντίον της άκρας δεξιάς

Από την πλευρά της Λεπέν, το πρόγραμμα του σαββατοκύριακου δεν είχε γίνει γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η ατζέντα της αλλάζει.

Επιπλέον δεκάδες διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για σήμερα στη Γαλλία, κυρίως στο Παρίσι, για να πουν «όχι» στην άκρα δεξιά οκτώ ημέρες πριν από την ψηφοφορία, έπειτα από σχετική έκκληση οργανώσεων και συνδικάτων. Η εκστρατεία για το δεύτερο γύρο αποδεικνύεται πιο δύσκολη για την Λεπέν, καθώς είναι υποχρεωμένη να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες του σχεδίου της.

Πριν από τον πρώτο γύρο, είχε επικεντρωθεί στο θέμα της αγοραστικής δύναμης, που είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Γάλλους. Η δημόσια εικόνα της στράφηκε εξάλλου περισσότερο προς το κέντρο, καθώς η υποψήφια επωφελήθηκε από την προκλητικότητα και τον άκρως ριζοσπαστικό λόγο του άλλου υποψηφίου της άκρας δεξιάς, του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος έλαβε στον πρώτο γύρο το 7% των ψήφων.

Σε μια απρογραμμάτιστη επίσκεψή της σε αγορά στο Περτουί (νότια Γαλλία) χθες, Παρασκευή, η ακροδεξιά υποψήφια αποδοκιμάστηκε από αντιπάλους που της φώναζαν «Μαρίν πάρε δρόμο!» ή «ρατσίστρια!».

Ερωτηθείσα από κατοίκους για τη μετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία ή την ισλαμική μαντίλα που λογαριάζει να απαγορεύσει στους δημόσιους χώρους, η Λεπέν αρνήθηκε πως έχει ένα «ριζοσπαστικό» σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το αντιθέτως «εξαιρετικά λογικό».

Η ίδια ζητάει πλέον από τους Γάλλους να βάλουν «φράγμα» σε μια δεύτερη προεδρική πενταετία του Μακρόν και υιοθετεί περισσότερο λαϊκιστικούς τόνους για να καταφερθεί εναντίον του «συστήματος» και «της ολιγαρχίας» που βρίσκεται στην εξουσία. Και ταυτόχρονα προσπαθεί να καθησυχάσει σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά της.

Όταν μια γυναίκα με μαντίλα αμφισβήτησε στο Περτουί το σχέδιό της για την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στο δημόσιο χώρο, η Λεπέν διαβεβαίωσε πως μάχεται για «όλους τους Γάλλους, όποια κι αν είναι η καταγωγή τους».

Αυτό το τελευταίο σαββατοκύριακο πριν από το δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί σε οκτώ ημέρες, οι δύο αντίπαλοι θα εργαστούν επίσης για να προετοιμάσουν την τηλεμαχία τους που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Από το 1974 είναι ένα άκρως συμβολικό ραντεβού στην ιστορία των γαλλικών προεδρικών εκλογών και εμπεριέχει κινδύνους για τους υποψηφίους.

Σχετικά Άρθρα