Τρόμος: 3.272 δασικές πυρκαγιές κι ακόμα δεν έχει μπει το καλοκαίρι…
Αύξηση κατά 12,3% εμφανίζουν ήδη από την έναρξη του έτους οι δασικές και αγροτοδασικές φωτιές σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ethnos.gr.
Συγκεκριμένα από 1η Ιανουαρίου 2022 έως και τις 13 Απριλίου του τρέχοντος έτους έχουν ξεσπάσει 3.272 δασικές, αγροτοδασικές, εν υπαίθρω, σε υπολείμματα καλλιεργειών κ.ο.κ. πυρκαγιές.
Αριθμός αυξημένος κατά 341 πυρκαγιές ή κατά 12,3% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Από τις 3.272 φωτιές οι 773 έχουν εκδηλωθεί μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου (01/04-13/04), ενώ οι περισσότερες πυρκαγιές απο την αρχή του έτους έχουν εκδηλωθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα πρωτεία να κατέχει η Ηλεία και ακολουθούν η Λακωνία και η Μεσσηνία. Δεύτερη σε επίπεδο περιφέρειας με τις περισσότερες εκδηλωθείσες φωτιές είναι η Δυτική Ελλάδα και στην τρίτη η Κεντρική Μακεδονία.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος καθημερινά εκδηλώνονται 60 με 80 πυρκαγιές σε δασικές, αγροτοδασικές κ.ο.κ. εκτάσεις γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό καθώς ακόμα δεν έχουμε μπει στην αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.
Αυξημένες κατά το ίδιο διάστημα είναι στο μεταξύ και οι συλλήψεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι πυροσβεστικές Αρχές σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, από 01/01/2022 έως και 13/04/2022 ανέρχονται στις 57, εκ των οποίων οι 18 έχουν γίνει μέσα στον Απρίλιο και οι 29 τον Μάρτιο. Πέρυσι στο αντίστοιχο υπό σύγκριση διάστημα οι συλλήψεις που καταγράφηκαν ανήλθαν στις 49, στην πλειονότητα τους για εμπρησμό από αμέλεια.
Σε κόκκινο συναγερμό το Σαββατοκύριακο
Στο μεταξύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που ευνοούν την επέκταση πυρκαγιών αναμένονται το Σαββατοκύριακο για την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τις Αρχές να βρίσκονται σε μεγάλη επιφυλακή, αφού αναμένονται άνεμοι εντάσεως 7 και 8 μποφόρ.
Συμβουλές Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:
Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια
Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας
Μην κάνετε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30o C. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.
Ποτέ μην πετάτε αναμμένο τσιγάρο.
Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Μην κάνετε χρήση υπαίθριων ψησταριών.
Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός.
Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112.