Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η δεύτερη ανάγνωση της ομιλίας Τσίπρα – Τα σαφή μηνύματα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η δεύτερη ανάγνωση της ομιλίας Τσίπρα – Τα σαφή μηνύματα

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε περισσότερους από 6.000 σύνεδρους και μέλη του κόμματος δεν θύμιζε σε τίποτα τα προηγούμενα Συνέδρια του κόμματος. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα φρόντισε με την έναρξη του 3ου Συνεδρίου να σημάνει την επανεκκίνηση του κόμματος στήνοντας μια επιβλητική σκηνή στην αρένα του κλειστού του ταε κβο ντο. Ο αέρας κυβερνητικού κόμματος ήταν αυτό που κυριάρχησε με τον κ. Τσίπρα να εμφανίζεται ως η ηγετική φυσιογνωμία του προοδευτικού χώρου απευθύνοντας κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις με το καθαρό δίλλημα της ιστορικής συγκυρίας για τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από τη στιγμή της εισόδου του Αλέξη Τσίπρα στο κλειστό του ταε κβο ντο η θερμή υποδοχή των συνέδρων έδωσε την αίσθηση μιας ομιλίας που παρέπεμπε σε κομματική εκδήλωση στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.

Και αυτό ακριβώς σηματοδότησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του θέτοντας από την αρχή όχι μόνο το “καστοριαδικό” δίλλημα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα αλλά και το δίλλημα της πολιτικής αλλαγής. Το πρώτο πράγμα που μαγνίτιζε το βλέμμα μπαίνοντας στην αρένα του κλειστού γηπέδου του Φαλήρου δεν ήταν άλλο από την κεντρική σκηνή.

Το αστέρι σε τρισδιάστατη απεικόνιση στο κεντρικό βήμα, η γιγαντοθόνη πίσω από το προεδρείο και τα κεντρικά μηνύματα περιμετρικά πάνω από τις κερκίδες του γηπέδου σε συνδυασμό με τον έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα παρέπεμπαν σε εκδήλωση ενός κεντροευρωπαϊκού κόμματος.  

  • Η Κουμουνδούρου έγκαιρα χαρακτήρισε το 3ο Συνέδριο ιστορικό ακριβώς γιατί η συγκυρία είναι καταλυτική για τις εξελίξεις στην ευρύτερη εσωτερική πολιτική σκηνή.

Το «ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί» που απεύθυνε ευθέως στο ΚΙΝΑΛ κατά κύριο λόγο και από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ήταν ένα ευθύ κάλεσμα συμπόρευσης και κυβερνητικής συνεργασίας, με τον κ. Τσίπρα να εμφανίζεται σε αυτή τη συγκυρία ως η κύρια πολιτική δύναμη απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το γάντι μάλιστα που πέταξε στον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν μια κίνηση επίδειξης ισχύος στο χώρο της Κεντροαριστεράς όταν του επισήμανε ουσιαστικά ότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως «η κοινωνία δεν εμπιστεύεται και η ιστορία δεν θυμάται ποτέ τους απόντες από τα μεγάλα προσκλητήριά της».

Η «συγγνώμη»

Ωστόσο εκεί που θα πρέπει κανείς να εστιάσει δεν είναι άλλο από την κίνησή του να δείξει πρώτος καλή πίστη σε αυτό το κάλεσμα προς το ΚΙΝΑΛ. Με ένα ιδιότυπο mea culpa ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας το μήνυμα που απευθύνεται από πολλές πλευρές μέσα από τη Χαριλάου Τρικούπη έκανε μια γενναία υπέρβαση και ακριβώς γιατί έχει αυτή τη δυνατότητα όσο διατηρεί στο χώρο του λεγόμενου προοδευτικού χώρου τη θέση υπεροχής.

«Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας την ετοιμότητά του να κάνει τις δικές του υπερβάσεις στην προσπάθεια να ανατραπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να συγκροτηθεί η προοδευτική κυβέρνηση.

  • Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε σε αυτό που ο Χάρης Καστανίδης έχει εδώ και αρκετούς μήνες επισημάνει και κατά την προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ως μιας από τις βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας μετεκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι δεν αποκλείεται αυτή η ιδιότυπη συζήτηση μεταξύ των δυο κομμάτων να είναι το εισιτήριο της επόμενης ημέρας της κάλπης με την απλή αναλογική και ως ένα βαθμό δεν αποκλείεται να είναι το κλειδί που θα κάνει τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του προεκλογικά όπως άλλωστε τον κάλεσε και χθες ο κ. Τσίπρας και να μην περιμένει δηλαδή το αποτέλεσμα της κάλπης για να τοποθετηθεί.

Τη στάση δυσπιστίας βέβαια την αποτύπωσε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος ο οποίος επιχείρησε εκ μέρους του κ. Ανδρουλάκη να διατηρήσει τις αναγκαίες αποστάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο βασικό διακύβευμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας για την πολιτική αλλαγή που σηματοδοτεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά ότι «ως «παιδί της αλλαγής», να την διαχωρίσω από την παγίδα της «εναλλαγής». Της απλής εναλλαγής στους ρόλους της εξουσίας, της τακτικής του «άσπρου-μαύρου» και του «ώριμου φρούτου», θυμίζοντας την ουσιαστική Αλλαγή που συντελέστηκε τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80.

Κόστα, Λέττα και Σάντσεθ

Νωρίτερα όμως οι άνθρωποι του ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν στην μάλλον άβολη θέση να ακούν από τον σοσιαλδημοκράτη Πρωθυπουργό να απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να απευθύνεται σε προσωπικό τόνο στον Αλέξη Τσίπρα θυμίζοντας μάλιστα τις μάχες που έδιναν μαζί ως πρωθυπουργοί του Νότου στις Βρυξέλλες απέναντι στις πολιτικές λιτότητας του συντηρητικού Βορρά.

Μετά την ψυχρολουσία – ο Νίκος Ανδρουλάκης ταξίδεψε πολύ πρόσφατα μέχρι τη Λισσαβόνα για να συναντηθεί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό σε μια επίσκεψη στην οποία επένδυσε πολύ επικοινωνιακά ο ίδιος στην προσπάθειά του να τονώσει το προφίλ του μέσα στους κόλπους των ευρωπαίων  σοσιαλιστών και να ξεθωριάσει το σοσιαλδημοκρατικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα – ήρθε και το κρύο πιάτο της ευθείας πρόσκλησης στο αδελφό κόμμα στους κόλπους του PES με τον Αντόνιο Κόστα να ζητά και αυτός επιτακτικά συνεργασίες.

  • «Όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια όσο περισσότεροι προοδευτικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο περισσότερη αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ανάπτυξη μπορούμε να φέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο σε λίγους», είπε χαρακτηριστικά.

Και ο Ισπανός Σάντσεθ φρόντισε δια της αντιπροέδρου να στείλει και εκείνος τα δικά του μηνύματα στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία και στην ανάγκη να απαγκιστρωθεί από την ταύτιση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μεγάλων συνασπισμών της Ευρώπης.

Μέσω της Γιολάντα Ντίαζ, αντιπροέδρου και υπουργού εργασίας της Ισπανικής κυβέρνησης από το συγκυβερνών κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, ο Πέδρο Σάντσεθ έστειλε και αυτός με τη σειρά μήνυμα συμπόρευσης. Η κα Ντίαζ όχι μόνο επικαλέστηκε και εκείνη το σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα του Κορνήλιου Καστοριάδη, φράση με την οποία άρχισε την ομιλία του και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ανέσυρε και μια φράση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το μακρινό 2014 στο Σαντιάγο της Κομποστέλα: «μόνο μια πιθανότητα έχουμε για να χάσουμε: αν δεν περπατάμε μαζί».

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το μήνυμα του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του Δημοκρατικού κόμματος στην Ιταλία Ενρίκο Λέττα, ο οποίος αφού εξήρε του κοινούς αγώνες Ελλάδας – Ιταλίας που έδωσαν με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργοί για να αλλάξει η Ευρώπη, πρόσθεσε και εκείνος με τη σειρά του την αναγκαία νότα δεσπόζουσας θέσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εγχώρια πολιτική σκηνή λέγοντας ότι «η πολιτική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι μια κοινή μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης σε μια δραματική στιγμή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας».

Συμβολισμοί

Τα μηνύματα και οι συμβολισμοί ήταν ισχυροί στην έναρξη του Συνεδρίου. Στις πρώτες θέσεις της αρένας βρέθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ καθισμένος δίπλα στον Νίκο Κοτζιά με τους συνέδρους να χειροκροτούν παρατεταμένα όταν φάνηκε στη γιγαντοοθόνη η αγκαλιά του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας με τον κ. Τσίπρα.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ίσως κορωνίδα της κυβερνητικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα καθώς πλέον είναι μια συμφωνία που κανείς δεν αμφισβητεί με τη ΝΔ να έχει εγκαταλείψει οριστικά την τακτική του μακεδονομάχου απέναντι στη Συμφωνία και πλέον να κινείται και ως αυστηρός θεματοφύλακος της εφαρμογής της από τη γείτονα χώρα καθυστερώντας την ψήφιση των συμπληρωματικών μνημονίων στην ελληνική Βουλή.

Βροχή «μηνυμάτων»

Στις πρώτες θέσεις όμως των συνέδρων βρέθηκαν και τα ηγετικά στελέχη της Ομπρέλας.

Με όλα συντελέστηκαν μπροστά στα μάτια τους σε μια έναρξη που παρέπεμπε σε προεκλογική φιέστα δεν φαίνεται να τους αφήνει και πολλά περιθώρια για να χαλάσει το κλίμα αυτό ανοίγοντας θέματα τα οποία μπορεί να χαλάσουν αυτό το κλίμα και να βρεθούν να χρεώνονται και πάλι τυχόν εσωστρέφεια σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως για μια ακόμη φορά φρόντισε να δώσει το σήμα και να στείλει τα αναγκαία μηνύματα στην εσωκομματική αντιπολίτευση και την παραδοσιακή γραφειοκρατία του κόμματος. «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα» ήταν η ακριβής φράση του κ. Τσίπρα καλώντας τα στελέχη του κόμματος και τους συνέδρους να εγκρίνουν την πρότασή του για εκλογή από τη βάση.

Και εκεί άφησε και τη δική του αιχμή σε όσους θέτουν αμφισβητούν το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα εξουσίας της σύγχρονης Αριστεράς σημειώνοντας με δηκτικό τόνο:

  • «Σας καλώ να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα, και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος. Όλα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό».

Σχετικά Άρθρα