Fitch: Ρίχνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 3% για την Ευρωζώνη
Οι πιο εξασθενημένες προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επιβραδύνουν, αλλά δεν θα αντιστρέψουν τη μεταπανδημική δημοσιονομική ανάκαμψη, εκτιμά η Fitch, με βάση τις σημερινές αναθεωρημένες προβλέψεις της.
Μάλιστα, ο oίκος εξακολουθεί να προβλέπει μικρότερα ελλείμματα σε όλες σχεδόν χώρες μέλη της Ευρωζώνης το 2022, εξαιτίας και της περυσινής υπεραπόδοσης, αλλά αναμένει ότι τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας θα περιλαμβάνουν χαμηλότερους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
O οίκος έριξε τον πήχη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για φέτος κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3%, γεγονός που αποτυπώνει την υψηλή έκθεση στην ενεργειακή κρίση και την απότομη αύξηση των τιμών χονδρικής φυσικού αερίου της Ευρωζώνης, η οποία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και τα πραγματικά εισοδήματα.
Από τις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ιδιαίτερα υψηλή έκθεση στη ρωσική ενέργεια και γι΄αυτό ο οίκος υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξή τους κατά 1,9 και 1,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Ανά χώρα, η Fitch προβλέπει ότι η Σλοβακία θα υποστεί το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο (-2,57%), ενώ ακολουθεί η Λετονία (-2,43%) και Εσθονία (-2,28%), ενώ για την Ελλάδα αναμένει πως ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη της οικονομίας της θα είναι -0,57%.
Πιο ψηλά ο πληθωρισμός
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αύξησε σημαντικές τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Με τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται περισσότερο από 30% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2022, εντείνοντας μεταξύ άλλων τις πιέσεις στο κόστος πρώτων υλών, η Fitch προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 5% φέτος από 2,6% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο του 2021.
Εκτιμά δε ότι οι πανευρωπαϊκές προσπάθειες για να περιοριστεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο – που αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρωζώνη – θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές ενέργειας.
Ο οίκος προβλέπει τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού για το 2022 σε Λιθουανία (από 5,3% σε 11,3%), Λετονία (από 4% σε 9,5%) και Εσθονία (από 4,3% σε 9,1%) ενώ για την Ελλάδα προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού σε 4% από 1,3%.
Τέλος ο Fitch αναμένει ότι τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις από τον ουκρανικό πόλεμο θα επιβραδύνουν τη δημοσιονομική ανάκαμψη.
Ωστόσο, τονίζει ότι λόγω της καλύτερης του αναμενομένου δημοσιονομικής απόδοσης το 2021 υπάρχει «μαξιλάρι» για αύξηση των δαπανών. Βεβαίως σημειώνει ακόμα ότι το μείγμα της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής είναι διαφορετικό από ότι ήταν στην πανδημία καθώς η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Τούτο αναμένεται σύμφωνα με τη Fitch να περιορίσει την αύξηση των δαπανών, ειδικά στις χώρες με υψηλό χώρες. Οι υπερχρεωμένες χώρες γνωρίζουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για αντι-κυκλικές πολιτικές είναι πιο περιορισμένα από ότι ήταν στην αρχή της πανδημίας.