Λεπέν: Δεν έχω “κρυφή ατζέντα” για έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ

Λεπέν: Δεν έχω “κρυφή ατζέντα” για έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ

Η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει κάποια “κρυφή ατζέντα” για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ ακόμη και αν αποτύχουν οι απόπειρές της για μεταρρύθμιση του μπλοκ.

“Δεν έχω κρυφή ατζέντα”, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Λεπέν.

“Νομίζω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού δεν επιθυμεί πλέον την ΕΕ με τη σημερινή της μορφή, η οποία είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί με έναν απολύτως μη δημοκρατικό τρόπο, που πορεύεται με απειλές, με εκβιασμούς και η οποία εφαρμόζει πολιτικές που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των πολιτών”, είπε.

Η Λεπέν εγκατέλειψε παλαιότερα σχέδιά της να οδηγήσει την Γαλλία εκτός της ΕΕ, εκτός της ζώνης Σένγκεν και εκτός της ευρωζώνης.

Ωστόσο, παραμένει βαθιά ευρωσκεπτικίστρια. Υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την συνθήκη Σένγκεν και θα αυξήσει τον αριθμό των τελειωνειακών υπαλλήλων, επαναφέροντας τους ελέγχους στα αγαθά τα οποία εισάγονται στη χώρα από άλλες χώρες της ΕΕ.

Ισχυρίζεται ότι μια τέτοια κίνηση θα αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της “απάτης”, αλλά κατά τους αναλυτές εγείρει ερωτήματα περί απρόσκοπτων εμπορικών συναλλαγών εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Ουσιαστικά, η Λεπέν οραματίζεται την ΕΕ ως μια συμμαχία χωρών μελών.

Ερωτηθείσα αν θα εγκατέλειπε την ΕΕ σε περίπτωση που αποτύγχαναν όλες οι απόπειρές της να μεταρρυθμίσει το μπλοκ η Λεπέν απάντησε: “Σε καμία περίπτωση”.

Η πρόταση του προέδρου Μακρόν να αμβλύνει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του για το συνταξιοδοτικό είναι ένας “ελιγμός” για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, αλλά θα υλοποιήσει το αρχικό του σχέδιο αν επανεκλεγεί, τόνισε η Λεπέν.

“Πρόκειται για έναν ελιγμό του Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθειά του να κερδίσει ή τουλάχιστον να περιορίσει την αντίσταση από τους ψηφοφόρους της αριστεράς”, είπε η ακροδεξιά υποψήφια.

Περιοδεύοντας στην πρώην βιομηχανική ενδοχώρα της Γαλλίας ο Μακρόν δήλωσε χθες έτοιμος να αναπροσαρμόσει την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του εκλογικού προγράμματός του.

“Είμαι έτοιμος να αλλάξω το χρονοδιάγραμμα και να πω ότι δεν πρέπει απαραίτητα να προχωρήσουμε με μεταρρύθμιση μέχρι το 2030 αν αισθανθώ ότι οι πολίτες έχουν μεγάλη αγωνία”, είπε και δήλωσε έτοιμος να “ανοίξει την πόρτα” ώστε το όριο συνταξιοδότησης να αυξηθεί από 62 έτη που είναι σήμερα στα 64 αντί στα 65 που ήταν η αρχική του πρόταση.

“Δεν υπάρχει κάτι για να περιμένουμε σε αυτό από τον Εμανουέλ Μακρόν. Θα συνεχίσει μέχρι το τέλος με την εμμονή του, γιατί είναι μια πραγματικότητα ότι το κατώτερο όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια είναι η εμμονή του”, αντέτεινε η Λεπέν.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος είναι σύμμαχος του Μακρόν, δήλωσε στο δίκτυο CNews ότι ο νυν πρόεδρος δεν έχει αλλάξει τα σχέδιά του για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και παραμένει “απολύτως αποφασισμένος” να πραγματοποιήσει την μεταρρύθμιση.

“Θα παραμείνουμε στο κατώτερο ηλικιακό όριο των 65, αλλά θα υπάρξουν επιλογές ως προς τη συζήτηση των λεπτομερειών”, τόνισε ο Λεμέρ.

Όμως ο Μανουέλ Μπομπάρ, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του αριστερού υποψήφιου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών, εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο απέναντι στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του Μακρόν όσο και σε εκείνο της Λεπέν.

“Λεώ στον Μακρόν αυτό: Αν θέλει πράγματι να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους μας…πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα”, είπε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του γαλλικού κοινοβουλίου Public Senat, ο Μπομπάρ επισήμανε την πιθανότητα που ανέφερε ο Μακρόν της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για το συνταξιοδοτικό.

Μια δημοσκόπηση των Ipsos-Sopra Steria, την οποία επικαλέστηκε ο σταθμός της βουλής, διαπίστωσε ότι το 23% των ψηφοφόρων του Μελανσόν θα στηρίξει τώρα τον Μακρόν, το 15% την Λεπέν και το 62% δεν παίρνει θέση.

Χθες ο Μακρόν και η Λεπέν διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους αριστερούς ψηφοφόρους που είναι τώρα αντιμέτωποι με την δύσκολη απόφαση αν θα στηρίξουν έναν ακροδεξιό λαϊκιστή υποψήφιο ή έναν φιλελεύθερο, τον οποίο, ωστόσο, πολλοί αντίπαλοί του αποκαλούν “πρόεδρο των πλουσίων”.

Σχετικά Άρθρα