ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών – Η αναγωγή στην ελληνική πολιτική σκηνή
Λίγα μόλις 24ωρα απέμειναν πριν από την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το κλίμα μυρίζει μπαρούτι τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο όμως και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το Συνέδριο έχει στόχο την εκπόνηση και κατάθεση στην κοινωνία ενός προγράμματος ανατροπής του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μηνύματα από τις κάλπες σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών στερεώνουν την πεποίθηση του Αλέξη Τσίπρα για ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και της κοινωνικής έκρηξης.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Κουμουνδούρου φρόντισε με ανακοίνωσή της να κρούσει τα απαραίτητα καμπανάκια κινδύνου στις αυτοπροσδιοριζόμενες προοδευτικές δυνάμεις να αντιληφθούν το μείζον της συγκρότησης ενός μετώπου κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποδαυλίζουν την ακροδεξιά μέσω της εφαρμογής πολιτικής με όρους ελεύθερης αγοράς σε περιόδους μεγάλης ύφεσης, έκρηξης πληθωρισμού και πανευρωπαϊκής ακρίβειας.
- Το παράδειγμα της γαλλικής κάλπης των προεδρικών εκλογών είναι ενδεικτικό. Εδραίωση της Λεπέν ως τη δεύτερη δύναμη στη Γαλλία, ηχηρό μήνυμα στον Μακρόν μετά την ραγδαία πτώση από τις δημοσκοπήσεις στην κάλπη και μια κεντροαριστερά πολυκερματισμένη.
«Είναι κρίμα που η πολυδιάσπαση της ευρύτερης Αριστεράς δεν επιτρέπει την είσοδό της στο δεύτερο γύρο, αντί της Ακροδεξιάς Λεπέν» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις γαλλικές εκλογές.
Κι αυτό ενώ παρατηρούν από την Κουμουνδούρου ότι και στη Γαλλία παραδοσιακά κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας αλλά και της Δεξιάς είδαν τους υποψηφίους τους να εξαφανίζονται σε μονοψήφια ποσοστά.
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αποτύπωσε την εικόνα αυτή σε μια μάχη ιδεολογικής καθαρότητας και προγραμματικού σχεδίου σημειώνοντας ότι «το άθροισμα Μελανσόν – Ρουσέλ (ΓΚΚ) – Πουτού (ΝPA) και Αρτώ (LO) φτάνει αυτήν τη στιγμή το 24.9% και ξεπερνά κατά μιάμιση περίπου ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό της Λεπέν (23.4%). Αλλά, είπαμε, “ιδεολογική καθαρότητα” vs “πολιτικό σχέδιο” 2-0».
Το μήνυμα
Το μήνυμα της γαλλικής κάλπης όπως το ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρώτιστα αποδέκτες τα κόμματα από το προοδευτικό κέντρο και προς τα αριστερά.
- Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών ακόμη και της Ουγγαρίας με την εκ νέου επικράτηση του ακροδεξιού Όρμπαν δίνει περισσότερο οξυγόνο στη συζήτηση την οποία φιλοδοξεί να επιβάλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχο θέμα στο Συνέδριο που αρχίζει σε τρεις ημέρες.
Τα τελευταία 24ωρα γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από κορυφαία στελέχη και όχι μόνο η συζήτηση να μην εγκλωβιστεί στο ταυτοτικό ζήτημα καθώς αυτό σε ένα βαθμό είναι σχεδόν λυμένο με δεδομένο ότι και στο κείμενο με τις πολιτικές θέσεις του Συνεδρίου υπήρξε ομόθυμη έγκριση.
Το παράδειγμα της Γαλλίας τώρα αλλά και νωρίτερα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με τις κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικού κορμού με τη συνεργασία της Αριστεράς δίνει τον τόνο για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί και στη Ελλάδα.
Κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ
Η ανατροπή Μητσοτάκη και της Δεξιάς μπορεί να είναι το μείζον όμως αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και σε μια προγραμματική σύγκληση με τις δυνάμεις του χώρου. Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο μότο και μέσα από αυτή τη διάσταση που δίνεται θα κριθεί και το βάθος της μετεξέλιξης του κόμματος σε μια πολιτική δύναμη που θα εκφράσει ευρύτερες δυνάμεις.
- Βασική αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αυταρχικών ελίτ -όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ- να πριμοδοτεί ουσιαστικά τη γέννηση τεράτων εν μέσω μείζονων κρίσεων με αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή φτώχεια.
Έτσι το ποσοστό Μελανσόν στη Γαλλία μπορεί να δίνει ελπίδες για μια πιο δίκαιη πολιτική υπερ των ασθενέστερων και να εξασθενεί τις ιδρυτικές διακηρύξεις της ΕΕ στα μάτια των λαών ωστόσο το μείζον για το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συγκυρία και με την ευκαιρία του Συνεδρίου επιβάλλεται να είναι το πρόγραμμά του για τη θωράκιση της κοινωνίας απέναντι σε αλλεπάλληλες κρίσεις.
Μέτωπο συνεννόησης
Το μέτωπο που φιλοδοξούσε πριν από μερικούς μήνες να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο πριν τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ όσο και στη συνέχεια για ζητήματα Κράτους Δικαίου, Υγείας και ανατροπής της Δεξιάς πλέον εμπλουτίζεται με τα αποτελέσματα της καταστροφικής διαχείρισης όλων των κρίσεων που πλήττουν τη χώρα φαίνεται ότι μπορεί να αναζωογονηθεί ως ιδέα αλλά και ως εργαλείο πίεσης τώρα που επελαύνει η ακρίβεια και τα γαλάζια golden boys κάνουν πάρτι όπως έχει πολλές φορές σημειωθεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.
Και στο δημόσιο λόγο και στο Συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθυνθεί στην έναρξη των εργασιών παρουσία και των εκπροσώπων των κομμάτων στο ζήτημα της συνεννόησης που πρέπει να υπάρξει κυρίως με το ΚΙΝΑΛ για την εμπέδωση και την ευρύτερη δυνατή εδραίωση στην κοινωνία της αντίληψης ότι όσα ευαγγελίστηκαν οι οπαδοί του φιλελευθερισμού την τελευταία δεκαετία είναι ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης.