Le Monde: Πού συγκρούονται και πού συγκλίνουν Μακρόν και Λεπέν- Τα σχέδια των δύο υποψηφίων

Le Monde: Πού συγκρούονται και πού συγκλίνουν Μακρόν και Λεπέν- Τα σχέδια των δύο υποψηφίων

H φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Euronews

Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν, εκπροσωπούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα προγράμματα- Οικονομία, θεσμοί, Ευρώπη περιλαμβάνονται στα σχέδια των δύο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές, τα οποία αποκλίνουν σε πολλά σημεία, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις.

Πέντε χρόνια μετά, η αφίσα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η ίδια. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν τερμάτισαν πρώτοι στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας την Κυριακή 10 Απριλίου. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν στις 24 Απριλίου ανάμεσα σε δύο προγράμματα, συνολικά, ριζικά αντίθετα, ακόμη και αν υπάρχουν ορισμένα θέματα σύγκλισης.

Οι δύο φιναλίστ του δεύτερου γύρου μοιράζονται ορισμένες συγκλίσεις απόψεων για την οικονομία. Έτσι, και οι δύο υποστηρίζουν μια οικονομική πολιτική που άλλοτε είναι φιλελεύθερη, άλλοτε παρεμβατική. Και οι δύο τάσσονται επίσης υπέρ της μείωσης του φόρου κληρονομιάς και της κατάργησης του τέλους της άδειας οπτικοακουστικής.

Η Μαρίν Λεπέν, ωστόσο, ξεχωρίζει από τον Εμανουέλ Μακρόν σε ορισμένα σημεία. Για παράδειγμα, υποστηρίζει την κατάργηση του φόρου στον πλούτο της ακίνητης περιουσίας για την αντικατάστασή του με έναν νέο φόρο στον οικονομικό πλούτο. Προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στο 5,5% στην ενέργεια. Θέλει επίσης επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων.

Από την άλλη, ο Εμμανουέλ Μακρόν, θέλει να τριπλασιάσει το ποσό του έκτακτου μπόνους που απαλλάσσεται από χρεώσεις και φόρους. Θέλει επίσης να εξαρτήσει την καταβολή του ενεργού εισοδήματος αλληλεγγύης (RSA) σε «αποτελεσματική δραστηριότητα» και να προσαρμόσει τους κανόνες της ασφάλισης ανεργίας ανάλογα με την κατάσταση της αγοράς εργασίας.

Πάνω απ’ όλα, οι δύο υποψήφιοι διαφωνούν για τις συντάξεις, που πιθανότατα θα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ των δύο γύρων. Η υποψήφια του RN υπερασπίζεται μια νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης 60 ετών ( για όσους εργάστηκαν πριν από την ηλικία των 20 ετών και για σαράντα χρόνια ). Ο Εμμανουέλ Μακρόν, θέλει να το ανεβάσει στα 65 και εξακολουθεί να εξετάζει μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίζεται στο πρόγραμμά του την αναβίωση της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας, με την κατασκευή των πρώτων έξι σταθμών ηλεκτροπαραγωγής νέας γενιάς. Ευνοεί επίσης την ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων πενήντα υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2050) καθώς και του υδρογόνου. Θέλει επίσης να εισαγάγει φόρο άνθρακα στα σύνορα της Ευρώπης και να προσφέρει μια σειρά από ηλεκτρικά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα σε προσιτές τιμές.

Η Μαρίν Λεπέν είναι επίσης υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Θέλει, ωστόσο, ένα μορατόριουμ για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται και η συνταγματική αναγνώριση του νομικού καθεστώτος των ζώων.

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν επικριθεί από πολλές ανεξάρτητες οργανώσεις για τις ελλείψεις των περιβαλλοντικών τους προτάσεων. Η δεξαμενή σκέψης The Shift Project αμφισβήτησε «την αξιοπιστία της στρατηγικής που πρότεινε» η Μαρίν Λεπέν όσον αφορά την περιβαλλοντική μετάβαση. Όσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, τους απάντησε καθυστερημένα , οπότε η ένωση δεν ανέλυσε το πρόγραμμά του. Το Climate Action Network έχει επίσης αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις των δύο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές στην ανάλυσή του για τα περιβαλλοντικά τους προγράμματα.

Σταθερές στο πρόγραμμα του Εθνικού Συλλαλητηρίου (RN) είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η Μαρίν Λεπέν. Πρώτον, η χρήση του δημοψηφίσματος για να επιτρέψει στη λαϊκή ψήφο να διευθετήσει ορισμένα ζητήματα, είτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης είτε με πρωτοβουλία των ψηφοφόρων, με δημοψήφισμα πρωτοβουλίας πολιτών. Η υποψήφια της Ακροδεξιάς θέλει επίσης να εισαγάγει την αναλογική εκπροσώπηση και να επιστρέψει στη μη ανανεώσιμη επταετή θητεία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη, δεν είναι μεγάλος υποστηρικτής του δημοψηφίσματος. Δεν το χρησιμοποίησε κατά την πενταετή θητεία του. Ωστόσο, έχει ήδη μπει σε διαβούλευση μετά την κοινωνική κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο υποψήφιος πρόεδρος επιβεβαίωσε επανειλημμένα ότι ήθελε να εμπλέξει περισσότερο τους πολίτες στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, με μια «νέα μεγάλη συζήτηση» , η οποία θα ήταν «μόνιμη» , για μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Οι αποκλίσεις για την Ευρώπη

Το 2022, όπως και το 2017, ο Εμμανουέλ Μακρόν τοποθετείται ως ανοιχτά φιλοευρωπαίος υποψήφιος . Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει εκμεταλλευτεί και τη σημερινή γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να αναδείξει αυτόν τον άξονα του προγράμματός του. Ειδικότερα, προτείνει τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης και την ενίσχυση των ικανοτήτων του ευρωπαϊκού στρατού.

Η Μαρίν Λεπέν δεν προτείνει πλέον ευθέως έξοδο από την ΕΕ ή εγκατάλειψη του ευρώ. Όμως, ο υποψήφιος αντιμετωπίζει δυσκολίες για αυτό το λόγο, αφού ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός του θα παρέμενε, ως έχει, ανεφάρμοστο στο πλαίσιο των σημερινών ευρωπαϊκών συνθηκών. Επίσημα, παρακαλεί να επαναδιαπραγματευτεί αυτά τα κείμενα. Αλλά ισχυρίζεται επίσης ότι θέλει να επιβεβαιώσει την ανωτερότητα των γαλλικών νόμων έναντι των ευρωπαϊκών νόμων, με κίνδυνο να εξοστρακίσει τη Γαλλία από την ΕΕ .

Σχετικά με τη μετανάστευση, η Μαρίν Λεπέν είναι πολύ πιο ριζοσπαστική

Ο Εμανουέλ Μακρόν όπως και η Μαρίν Λεπέν βρίσκονται σε μια γραμμή που συνίσταται στον περιορισμό του δικαιώματος ασύλου. Ο πρώτος προτείνει τη διευκόλυνση της απέλασης των απορριφθέντων ατόμων, η δεύτερη θέλει αυτά τα αιτήματα να εξετάζονται από τις γαλλικές πρεσβείες στο εξωτερικό, πριν από οποιαδήποτε μετανάστευση.

Ομοίως, οι δύο υποψήφιοι τάσσονται υπέρ της σκλήρυνσης της πρόσβασης στη γαλλική ιθαγένεια, αν και σε διαφορετικές αναλογίες: ο απερχόμενος πρόεδρος θέλει να την εξαρτήσει από τη γνώση της γαλλικής γλώσσας, η αντίπαλός του θέλει να καταργήσει το δικαίωμα του εδάφους και την αυτόματη απόκτηση ιθαγένειας μέσω γάμου. Σκοπεύει επίσης να συμπεριλάβει στο Σύνταγμα τις συνθήκες που οδηγούν στην έκπτωση της ιθαγένειας.

Η Μαρίν Λεπέν τάσσεται επίσης υπέρ της συστηματικής απέλασης «παράνομων μεταναστών, παραβατών και αλλοδαπών εγκληματιών» , καθώς και ανηλίκων χωρίς χαρτιά. Ισχυρίζεται επίσης ότι εξοικονομεί περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εφαρμόζοντας την «εθνική προτίμηση» στην κοινωνική βοήθεια, αποκλείοντας τους ξένους δικαιούχους (πράγμα που αντίκειται στην αρχή της ισότητας που κατοχυρώνεται στο ισχύον Σύνταγμα και ως εκ τούτου θα απαιτούσε συνταγματική αναθεώρηση).

Η εξωτερική πολιτική

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως η Μαρίν Λεπέν, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για ταχεία επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία και αρνούνται να υπάρξει γαλλικη εμπλοκή στον πόλεμο. Όμως, ενώ ο σημερινός πρόεδρος υπήρξε η κινητήρια δύναμη στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η πρόεδρος του RN πιστεύει ότι αυτές απειλούν την αγοραστική δύναμη των Γάλλων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να μην σπάσει ο διάλογος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας συνεχίζει να αποπληρώνει δάνειο σε Ρώσο πιστωτή, προχωρά παραπέρα και προτείνει στο πρόγραμμά της να επιδιώξει μια «συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα» , όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Οι δύο υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο φαίνεται πως συμμερίζονται την επιθυμία του Κρεμλίνου να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Αλλά σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο, η κ. Λεπέν κάνει επίσης εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο όνομα της ανεξαρτησίας και της στρατιωτικής κυριαρχίας.

Οι φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές αντιτίθενται επίσης στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Η Λεπέν υποσχέθηκε να αντιταχθεί στις υπό διαπραγμάτευση συνθήκες, όπως η CETA, η οποία πρέπει να δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία πηγαίνει “στη σωστή κατεύθυνση” και πρέπει να ολοκληρωθεί, παρά τις επικρίσεις για την πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι δύο υποψήφιοι τόνισαν επίσης την αντίθεσή τους στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο κ. Μακρόν σκοπεύει να πολεμήσει ενάντια στον «αποσχιστισμό» , ελέγχοντας αυστηρά την ξένη χρηματοδότηση για τη λατρεία. Η πρόεδρος του RN προχωρά παραπέρα και ζητά την απαγόρευση της χρήσης πέπλου στο δρόμο και κατά τη διάρκεια των σχολικών συνοδειών.

Πηγή: Le Monde

Σχετικά Άρθρα