Κοροναϊός: Αλλάζουν όλα μετά το Πάσχα – Ποια μέτρα χαλαρώνουν, τι θα γίνει με τέταρτη δόση και ανεμβολίαστους
Χαλαρώνουν τα μέτρα από τον Μάιο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ. Τι θα γίνει με την τέταρτη δόση του εμβολίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τους ανεμβολίαστους.
Ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ουσιαστικά ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων μετά το Πάσχα, από τον προσεχή Μάιο δηλαδή.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ Covid, γιατί ο κοροναϊός βρίσκεται ακόμα εδώ. Απλώς, από τον Μάιο, μετά το Πάσχα θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή για τους εμβολιασμένους πολίτες η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, με εξαίρεση τη μάσκα.
Όπως επισήμανε ο κ. Πλεύρης, αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι θα δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους.
«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση», τόνισε.
Ωστόσο, μετέθεσε χρονικά την κατάργηση της μάσκας επισημαίνοντας ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. «Οπότε μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις», υπογράμμισε.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αναστολή των μέτρων και πλήρη επανεξέταση τους τον Σεπτέμβριο.
Το Πάσχα
Για τον εορτασμό του Πάσχα, ανέφερε ότι δε θα απέχει από αυτό που έχουμε σήμερα. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο», είπε.
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, σχολίασε ότι παρά τα σκληρά μέτρα, για τα οποία μάλιστα έχει κατηγορηθεί και προσωπικά, η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Πριν από την υποχρεωτικότητα είχαμε 55% στον γενικό πληθυσμό και 65% στον ενήλικο, σήμερα είμαστε στο 74% και κοντά στο 85% αντίστοιχα, ενώ στους άνω των 60 ετών είμαστε στο 90%. Άρα αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός έχει επιτευχθεί», δήλωσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή όλα είναι πιθανά» εξηγώντας ότι εντός του Απριλίου ο ECDC και ο EMA θα έχουν καταλήξει πως θα κινηθούμε με τον εμβολιασμό από δω και πέρα.
Σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης στα παιδιά, σχολίασε ότι προς το παρόν τα επίσημα όργανα δεν έχουν αποφανθεί για κάτι τέτοιο.
Ως προς τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι με νομοθεσία έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής του προστίμου, πράγμα που θα γίνει μέσα σε αυτή την εβδομάδα. «Από 15 Απριλίου και μετά δε θα υπάρχει πρόστιμο και θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε και αποκάλυψε ότι είναι στο τραπέζι η διαγραφή του προστίμου για όσους πάνε τώρα να εμβολιαστούν.
Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες κι επανέλαβε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε κι έχουν παραταθεί όλες οι συμβάσεις Covid, όσοι υγειονομικοί έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, παραμένουν σε αναστολή. «Όσο διαρκεί η πανδημία τουλάχιστον, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Αν αλλάξουν οι συνθήκες της πανδημίας, τότε θα εξεταστεί η θέση αν θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός, ασχέτως πανδημίας», επισήμανε ο κ. Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι στις προσλήψεις που θα ανακοινωθούν τώρα προφανώς θα πρέπει οι υγειονομικοί να είναι εμβολιασμένοι.
Η τέταρτη δόση του εμβολίου
Τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό ακόμα και από το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμών περιμένει τις οριστικές αποφάσεις και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αλλά πλέον όλα δείχνουν πως η εισήγηση θα είναι σύσταση για τέταρτη δόση και δεύτερη ενισχυτική ουσιαστικά δόση στον γενικό πληθυσμό.
Σχετικά με το γεγονός αυτό μίλησε το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία έκανε την εκτίμηση ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό.
«Ήδη ξεκίνησε στο εξωτερικό η τέταρτη δόση. Υπάρχει η Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει σε συγκεκριμένες ομάδες τέταρτη δόση, γιατί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι μη εβολιασμένοι σε ποσοστό 70%-75%, αλλά υπάρχουν και εμβολιασμένοι με δύο και τρεις δόσεις με πολλά υποκείμενα νοσήματα», τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση ΣΚΑΙ.
Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, συνέστησε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει εγκαίρως να αποφασίσει τι θα γίνει πριν τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία και αυξηθεί η κίνηση.
«Εκτιμώ ότι αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης για όλους», τόνισε.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τον Μάιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα (εντός της εβδομάδας οι τελικές ανακοινώσεις), ώστε να έρθουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Βέβαια, ο κίνδυνος από τον κορονοϊό δεν έχει εκλείψει ακόμη, καθώς καθημερινά δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία παρότι επικρατεί η πιο ήπια Μετάλλαξη Όμικρον.
Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη από τον Μάιο και μετά και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να απελευθερώσει τη χώρα από τα μέτρα ώστε να κινηθεί και ελεύθερα ο τουρισμός στον οποίο στηρίζει πολλά για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Από τον Σεπτέμβριο όμως είναι πιθανό εάν αλλάξουν οι επιδημιολογικοί δείκτες να επιστρέψουν τα μέτρα. Κάτι που θα εξαρτηθεί από τη πορεία της πανδημίας. Το θετικό πάντως είναι πως υπάρχουν δείγματα ότι μπορεί η υγειονομική κρίση να οδηγηθεί προς το τέλος της.
Όπως επισημαίνει εξάλλου ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, στις περισσότερες πανδημίες η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στο τέλος της διετίας, «ωστόσο είναι σημαντικό πλέον να παρακολουθούμε συγκεκριμένους δείκτες, όπως της σοβαρής νόσησης, της νοσηλείας και των θανάτων».
Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει σχεδόν έτοιμο τον οδικό χάρτη που θα απελευθερώσει τη χώρα από τα μέτρα για τον κορονοϊό, από όσα τουλάχιστον έχουν απομείνει.
Μένει όμως να δώσουν την έγκρισή τους οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που μελετούν διεξοδικά ένα προς ένα τα μέτρα που οδεύουν προς κατάργηση σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Το σχέδιο που είναι υπό έγκριση προβλέπει:
Από τις αρχές Μαΐου και πιθανότατα από τις 2 Μαΐου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να καταργηθεί για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Θα ελέγχεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης είναι πιθανό να καταργηθεί μετά τις 15 Μαΐου.
Στα εμπορικά καταστήματα δεν αναμένεται να καταργηθεί από τις αρχές Μαΐου αλλά συζητείται από τα μέσα του μήνα και μετά.
Σε ότι αφορά στις μάσκες οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία μετά το Πάσχα χωρίς να φορούν υποχρεωτικά μάσκες, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψή του σε σχολείο.
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και στα σούπερ μάρκετ, η μάσκα αναμένεται να καταργηθεί τελευταία.
Πάντως, η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.