ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά συμπεράσματα από την επίσκεψη Τσίπρα στην Κρήτη – Αντίρροπες δυνάμεις στο ΚΙΝΑΛ αποτρέπουν τη συνεργασία
Παρακολουθώντας την πρόσφατη δραστηριότητα του Αλέξη Τσίπρα η ενίσχυση του αντι-Δεξιού, αντι- Μητσοτακικού αισθήματος αποτέλεσε τη βασική ρητορική του που κορυφώθηκε με την περιοδεία του στην Κρήτη όπου αυτά τα αντανακλαστικά παραμένουν ζωντανά ακόμη και ως παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Κρητικών. Όσα είπε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα είπε στην έδρα του εν δυνάμει κυβερνητικού του εταίρου του Νίκου Ανδρουλάκη και με σαφή στόχευση και στο δικό του ακροατήριο.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Από την αγορά του Ηρακλείου ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ακόμη πιο επιτακτικά το αίτημά του για εκλογές και πέταξε για μια ακόμη φορά το μπαλάκι στον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί δεν διαλέγει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που τα σύννεφα μαζεύονται επικίνδυνα πάνω από την οικονομία και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επισημαίνοντας ότι καμιά άλλη προοδευτική δύναμη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο αίτημα για εκλογές γιατί διαφορετικά όπως σημείωσε εμφατικά «αν δεν ζητάς εκλογές θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να συνεχίσει να λεηλατεί την κοινωνία».
- Και εδώ βρίσκεται το κλειδί της μάχης της ηγεμονίας στην κεντροαριστερά και προσέλκυσης του Κέντρου και η οποία διεξάγεται και θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν μέχρι και τις παραμονές των εκλογών ως μια μάχη πλέον για δυο όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης για λόγους κομματικής επιβίωσης δεν έχει άλλο δρόμο από το διμέτωπο μια και είναι το κόμμα που θα δεχτεί σε αυτή την προεκλογική περίοδο τις μεγαλύτερες πιέσεις από αριστερά και δεξιά αλλά και ο ίδιος μέσα από το ίδιο του το κόμμα.
Όσο ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιλέγει την τακτική της υπεύθυνης στάσης στο θέμα των εκλογών πατώντας πάνω στις θεσμικές διαδικασίες και όχι στην πολιτική αξιοποίηση του αιτήματος για να πιέσει και αυτός από την πλευρά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο θα δίνει λαβές στον Αλέξη Τσίπρα να του χρεώνει ίσες αποστάσεις.
Ισχυρότερο το αντι-Δεξιό ρεύμα
Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως βλέπει στο εσωτερικό του κόμματός του πλέον να αναπτύσσεται μια νέα δυναμική με έντονα αντιδεξιά αισθήματα με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ να έχει υποχωρήσει αισθητά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραδέχονται ότι πλέον η προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ μετά τις εκλογές είναι αξιωματικά αδύνατη μεταξύ αποκλινόντων κομμάτων.
- Το αντι-ΝΔ ρεύμα είναι ισχυρότερο όμως το πρόβλημα παραμένει καθώς δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους ακόμη δεν έχει αναστραφεί το κλίμα και για την προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μια πλευρά τίθεται καθαρά το ζήτημα της ιδεολογικής και αξιακής απόκλισης με τη ΝΔ και από την άλλη πλευρά εκεί που δεν τίθεται ζήτημα ιδεολογικής σύγκλισης εντοπίζονται άλλα πολιτικά δεδομένα που αποτρέπουν και πάλι την ώσμωση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μια συγγνώμη
Όσο δηλαδή οριστικό μπορεί να είναι στην παρούσα συγκυρία το καθαρό όχι στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη άλλο τόσο χλιαρό είναι το ναι στο ΣΥΡΙΖΑ και στις άλλες αυτοπροσδιοριζόμενες ως προοδευτικές δυνάμεις.
Ουσιαστικά επανέρχεται ίσως πιο επιτακτικό ακριβώς επειδή πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών το ζήτημα του ελλείματος εμπιστοσύνης που παραμένει στο τραπέζι για όλους στη Χαριλάου Τρικούπη γιατί πολύ απλά επιμένουν ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωντανές ακόμη δυνάμεις οι οποίες ακόμη κινούνται και υποκινούν σε ένα βαθμό και σήμερα το διχαστικό και φαιό κλίμα του 2010 – 2012 – 2014 με το ανάθεμα να εξακολουθεί να πέφτει πάνω στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τα μνημόνια και τη χρεωκοπία.
- Ουσιαστικά το παιχνίδι παίζεται στο αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει μια πολιτική «συγγνώμη» για τις συμπεριφορές εκείνες που άφησαν ανοιχτές πληγές στα μνημονιακά χρόνια.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως πάλι από την Κρήτη φρόντισε για μια ακόμη φορά να ρίξει γέφυρες και αξιοποιώντας τη φράση του Γιώργου Παπανδρέου «ή αλλαζουμε ή βουλιάζουμε» έκανε μια κίνηση καλής θέλησης συγκρίνοντας το τι παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με το τι παρέλαβε ο κ. Παπανδρέου από την Κυβέρνηση Καραμανλή το 2009.
Ανοιχτά χαρτιά
Σε κάθε περίπτωση η απλή αναλογική όπως παραδέχτηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το πεδίο πάνω στο οποίο θα μετρηθούν όλα τα κόμματα. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η ΝΔ έχει καταβαραθρωθεί ακόμη πιο χαμηλά από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις με το πραγματικό της ποσοστό μετα βίας όπως εκτιμούν και στη Χαριλάου Τρικούπη να ξεπερνά το 30%.
Η απάντησή του στο ζήτημα της συνεργασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς ο κ. Ανδρουλάκη συναρτά τη στάση του στο ζήτημα αμιγώς σε ζήτημα ποσοστών και δύναμης, ανάλογα δηλαδή με την εντολή που θα λάβει από τις πρώτες κάλπες.
- Από τους Δελφούς όμως ο κ. Τσίπρας του πέταξε και πάλι το γάντι καλώντας τον ουσιαστικά να ανοίξει τα χαρτιά του εγκαίρως αυξάνοντας πάνω του την πίεση για απαντήσεις στο θέμα των προγραμματικών συγκλίσεων «πάνω στο τραπέζι» όπως είπε. Μάλιστα δεν παρέλειψε να του ρίξει και τα καρφιά του καλώντας τον να ανοίξει τα χαρτιά του «όχι το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική» αλλά πριν τις κάλπες και «όχι να βγάζουμε κρυμμένους άσσους από τα μανίκια την επόμενη των εκλογών».
Για το ΚΙΝΑΛ όμως ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι και ζωτικός και κομβικός. Η εμπειρία του 2012 ναι μεν είναι διδακτική ιστορικά – ποιος μπορεί να ξεχάσει το περίφημο pasokification – ωστόσο η έννοια της κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης που έχει εξαγγείλει πρέπει σύμφωνα και με στελέχη εντός του ΠΑΣΟΚ να πάρει και μορφή προγραμματικού και πολιτικού λόγου.
Γι’ αυτό και απαιτείται έγκαιρα επισημαίνουν πολλοί από τη Χαριλάου Τρικούπη να μπουν έγκαιρα οι προγραμματικές θέσεις του ΚΙΝΑΛ στο πεδίο της πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης ασκώντας και αυτοί με τη σειρά τους την ανάλογη πίεση στην ηγεσία.