“Pouvoir d’achat”: Τι σημαίνει η έκφραση που ίσως κρίνει τις Γαλλικές εκλογές- Η “τοποθέτηση” της Λεπέν
Μετά την ήττα της, το 2017, στις προεδρικές εκλογές όπου ανέτειλε το άστρο του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρί Λεπέν έκανε μία μεγάλη πολιτική στροφή. Το “Εθνικό Μέτωπο” μετατονομάστηκε σε “Εθνική Συσπείρωση” και η ηγέτης της ακροδεξιάς άρχισε σταδιακά να προσεγγίζει λαϊκά ακροατήρια με κοινωνικό προφίλ.
Τον τελευταίο καιρό κι ενώ ο πρόεδρος Μακρόν στράφηκε σχεδόν αποκλειστικά στο να ενισχύει το διεθνές προφίλ του με παρεμβάσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία, η Λεπέν είδε το μεγάλο πολιτικό κενό που άφηνε στο εσωτερικό της Γαλλίας, με εκατομμύρια πολίτες να δυσανασχετούν για την έκρηξη των τιμών και την ραγδαία πτωχοποίηση σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας. Ήδη ο πρόεδρος Μακρόν ήταν επιβαρυμένος πολιτικά από τη σύγκρουση με τα Κίτρινα Γιλέκα και από τις πολιτικές που ωθούσαν στο περιθώριο πολλούς πολίτες.
Η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε αξιοπρεπή κατάσταση και η ανεργία έχει πέσει στο 7,4%, αλλά οι ψηφοφόροι δεν αισθάνονται το όφελος.
Αυτό συμβαίνει, όπως περιγράφει το BBC, γιατί οι τιμές ανεβαίνουν παντού, στα καταστήματα, στην αγορά, στην αντλία βενζίνης και στους εγχώριους λογαριασμούς ενέργειας. Η φράση που ακούει κανείς παντού είναι το pouvoir d’achat – που μεταφράζεται ως αγοραστική δύναμη, αλλά είναι πιο γνωστή στα αγγλικά ως το κόστος ζωής.
Ο πωλητής της αγοράς Thierry έχει δει μια δραματική αύξηση των τιμών
Ο Τιερί, που ζει έξω από το Παρίσι και έχει πάγκο με παπούτσια, λέει ότι οι τιμές έχουν ξεπεράσει την οροφή. «Το κόστος των παπουτσιών έχει αυξηθεί κατά 20% έως 30% και έχουν ανέβει και όλοι οι φόροι», επισημαίνει.
Γι’ αυτό πολλοί από τους υποψηφίους υπόσχονται αύξηση του κατώτατου μισθού, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά εκατοντάδες ευρώ. Αναμένεται να ανέβει στις αρχές Μαΐου σε περίπου 1.300 € (1.100 £, 1.430 $) το μήνα μετά τη φορολογία.
Η “ευκαιρία” της Λεπέν
Για τη Μαρίν Λεπέν, η κρίση δαπανών είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία. Έχει αφιερώσει λιγότερο χρόνο μιλώντας για τον εθνικισμό (που ήταν το εμβληματικό της όπλο) και επικεντρώθηκε περισσότερο στους χαμηλούς μισθούς, λέγοντας ότι θα καταργήσει τον φόρο εισοδήματος για άτομα κάτω των 30 ετών. Στοχεύει έτσι στις νεότερες ηλικίες που νοιώθουν εγκλωβισμένες.
Αλλά εξακολουθεί να θέλει ένα δημοψήφισμα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, θέλει να απαγορεύσει το ισλαμικό χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους και θέλει ριζική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχει αποστασιοποιηθεί από τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που πήγε να τον δει το 2017, συνήθιζε να τον θαύμαζει και το κόμμα της εξακολουθεί να αποπληρώνει ένα ρωσικό δάνειο. Σε αυτό το παρελθόν της, άλλωστε, στηρίζει την επίθεσή του, τις τελευταίες ημέρες εντονότερα, ο Μακρόν.
Αντίθετα, οι ψηφοφόροι συζητούν τις αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ξοδέψει μεγάλα ποσά χρημάτων των φορολογουμένων σε συμβούλους όπως η αμερικανική εταιρεία McKinsey. «Ο κόσμος είναι λίγο αηδιασμένος που παίρνει τα χρήματα», είπε ο Τιερί.
Ο Μακρόν εισήλθε καθυστερημένα στην εκστρατεία, με μια συγκινητική συγκέντρωση οκτώ ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Ενώ οι αντίπαλοί του διέσχιζαν τη Γαλλία, εκείνος επικεντρωνόταν στη διπλωματία στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αντιμετώπισε τον κύριο αντίπαλό του λίγο πριν τελειώσει η εκστρατεία, καταδικάζοντας τις πολιτικές της ως ρατσιστικές και «πολύ βάναυσες».
Ο πρώτος γύρος θα κρίνει μόνο τους δύο πρώτους υποψηφίους, αλλά ήδη η κούρσα είναι σφιχτή.