Γεωργαντάς: Κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας

Γεωργαντάς: Κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας στη εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μια χώρα που παράγει και μια αλυσίδα που λειτουργεί κανονικά» είπε και υπογράμμισε ότι «τα αποθέματα σε όλα τα κρίσιμα προϊόντα είναι πολύ υψηλή» φέρνοντας ως παράδειγμα το ηλιέλαιο για το οποίο όπως δήλωσε «και τίποτα να μην εισάγουμε, είμαστε καλυμμένοι για πέντε μήνες».

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν περί τα 380.000 στρέμματα αγρανάπαυσης τα οποία θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν «χωρίς οι αγρότες να χάσουν τα οφέλη του πρασινίσματος» όπως σημείωσε.

Ανέφερε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης είναι «να ενισχύσουμε τους αγρότες για να παράξουν όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Το κόστος παραγωγής για τους παραγωγούς έχει αυξηθεί» είπε ο κ. Γεωργαντάς και συμπλήρωσε πως «προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους αγρότες και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Να μπορέσουν να δώσουν το προϊόν τους σε μια τιμή που είναι προσιτή για τον καταναλωτή».

Μιλώντας για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και έχουν φέρει αποτελέσματα, ανέφερε πως θα «κλιμακώσουμε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία αυτές τις δράσεις» και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή τροπολογία που θα δίνει «στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που κερδοσκοπούν» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «θα λειτουργήσει καταλυτικά στην καταπολέμηση της κερδοσκοπίας».

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός έκανε αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον πρωτογενή τομέα λέγοντας ότι «η Ελλάδα τα δυο τελευταία χρόνια έχει θετικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα κατά 500 εκατ. ευρώ. Εξάγουμε περισσότερα από όσα εισάγουμε».

Ωστόσο είπε ότι σε κάποια προϊόντα που καταναλώνονται αρκετά στη χώρα μας η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών εισάγονται, όπως το βόειο κρέας οι εισαγωγές των οποίων ανέρχονται στο 85%. «Πρέπει σε συγκεκριμένα προϊόντα να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να επιτευχθεί αυτό» δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα