“Η Πισπιρίγκου είχε κλείσει το οξύμετρο για να σιγουρευτεί για το θάνατο της Τζωρτζίνας”

“Η Πισπιρίγκου είχε κλείσει το οξύμετρο για να σιγουρευτεί για το θάνατο της Τζωρτζίνας”

“Εγώ είχα κατεβάσει τον ήχο για να μην ενοχλείται η μικρή στον ύπνο της” υποστήριξε η Ρούλα Πισπιρίγκου για το οξύμετρο της Τζωρτζίνας, στις επίμονες ερωτήσεις της 18ης Ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα.

Η γιατρός και η νοσηλεύτρια που μπήκαν πρώτες στον θάλαμο της Τζωρτζίνας διαψεύδουν μέσω των καταθέσεων τους, τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης, καθώς βρήκαν απενεργοποιημένο το οξύμετρο χωρίς να χτυπά συναγερμό στον χώρο των νοσηλευτών, παρότι το παιδί ήταν απνοϊκό με 32 σφίξεις…

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, εκτιμούν πως η Ρούλα Πισπιρίγκου, μετά τα 5 επεισόδια της Τζωρτζίνας μέσα σε 13 ώρες, στις 28 Ιανουαρίου 2022, είδε την χρονική αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όταν ηχούσε το οξύμετρο. Την επόμενη μέρα, είναι πολύ πιθανόν, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, να ήθελε να αποκλείσει την “διάσωση” του παιδιού όπως είχε γίνει στο νοσοκομείο της Πάτρας μερικούς μήνες πριν. Έκλεισε το οξύμετρο, άφησε να περάσει μεγάλο χρονικό περιθώριο από την χορήγηση της κεταμίνης και στη συνέχεια με ραθυμία και νωχελικότητα πήγε να τους ειδοποιήσει σαν να ήθελε σεντόνια…

«Δεν άκουσα τον ήχο του οξυμέτρου»

Η 18η Ανακρίτρια είχε δει στη δικογραφία το σοβαρό στοιχείο απενεργοποίησης του οξύμετρου της 9χρονης και επέμενε στις σχετικές ερωτήσεις της:

Ανακρίτρια: Γιατί δε χτύπησε το οξύμετρο την ώρα του μοιραίου επεισοδίου;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Από την 1η ημέρα που πήγαμε στο Παίδων τοποθετήθηκε οξύμετρο στο δάχτυλο του ποδιού της μικρής. Εγώ είχα κατεβάσει τον ήχο για να μην ενοχλείται η μικρή κατά την διάρκεια του ύπνου της, εν γνώσει των νοσηλευτών και των γιατρών.

Ανακρίτρια: Σύμφωνα με κατάθεση νοσηλεύτριας, το οξύμετρο αυτό εκπέμπει ήχους που γίνονται αισθητοί στη στάση νοσηλευτών. Τι έχετε να πείτε για το λόγο που δεν ακούστηκε ο ήχος του οξύμετρου στη στάση νοσηλευτών, στην περίπτωση της Τζωρτζίνας;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αυτό που έχω να πω είναι ότι το οξύμετρο αυτό είναι ένα απλό οξύμετρο και ακούγεται μόνο στο θάλαμο και δεν υπάρχει μετάδοση του ήχου στη στάση νοσηλευτών. Όσο ήμουν στο δωμάτιο εγώ δεν άκουσα τον ήχο του οξυμέτρου. Άλλωστε δεν είχαν πέσει ακόμα πολύ οι σφίξεις του παιδιού. Από εκεί και μετά δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε όταν γιατροί και νοσηλευτές μπήκαν στο δωμάτιο. Αυτό το αναφέρω με την έννοια ότι ήταν μια στιγμή έντασης και βέβαια δεν πιστεύω ότι έγινε κάτι με δόλο.

Η Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα ρώτησε την κατηγορουμένη γιατί αμέσως μετά την ανακοίνωση θανάτου του παιδιού της από τον εντατικολόγο, χωρίς καν να κυλίσει δάκρυ από τα μάτια της, ζητούσε η νεκροψία-νεκροτομή να γίνει στην Πάτρα. Η Ρούλα Πισπιρίγκου υποστήριξε ότι το είχαν συζητήσει με τον Μάνο Δασκαλάκη και είπαν να γίνει στην Πάτρα γιατί η νεκροψία-νεκροτομή της Μαλένας έγινε στην Αθήνα, και βρίσκονταν σε αντιδικία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, “γι’ αυτό ζητήσαμε να γίνει η νεκροψία-νεκροτομή στην Πάτρα όπου εκεί δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα και εκεί έγινε και η νεκροψία-νεκροτομή του μωρού μου των 6 μηνών”.

«Την προηγούμενη μέρα λειτουργούσε το οξύμετρο»

Οι απαντήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου για το οξύμετρο έρχονται σε αντίθεση με την κατάθεση της νοσηλεύτριας που μαζί με την γιατρό μπήκαν πρώτες στον θάλαμο της Τζωρτζίνας.

“….Μπαίνοντας στο θάλαμο κοίταξα το οξύμετρο και είδα χαμηλές τιμές. Το οξύμετρό κανονικά θα έπρεπε να χτυπάει αλλά δε χτυπούσε. Και δεν χτύπησε καθόλου όση ώρα βρισκόμαστε μέσα στο θάλαμο. Θυμάμαι όμως και τις προηγούμενες φορές που μπήκα στο θάλαμο της Τζωρτζίνα εκείνη την ημέρα το οξύμετρό έκανε αυτό το ρυθμικό και συνεχόμενο ήχο που δείχνει ότι ήταν τοποθετημένο και λειτουργούσε κανονικά…” καταθέτει η νοσηλεύτρια.

Ουσιαστικά το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί, απενεργοποιημένο. Το μηχάνημα δεν χτυπούσε όπως θα έπρεπε να κάνει όταν οι τιμές κορεσμού οξυγόνου και σφίξεων πέφτουν κάτω από το προκαθορισμένο όριο. Όλα τα επεισόδια της Τζωρτζίνας ξεκινούσαν με ταχυκαρδία (150-160 σφίξεις το λεπτό), στο τελευταίο επεισόδιο οι ιατροί βρίσκουν το παιδί απνοϊκό (32 σφίξεις το λεπτό), και το μηχάνημα που θα τους ειδοποιούσε “βουβό”.

Οι γιατροί είχαν τοποθετήσει το οξύμετρο προκειμένου να τους ειδοποιεί ο συναγερμός απομακρυσμένα, μετά τα πέντε επεισόδια σε χρονικό διάστημα 13 ωρών, την προηγούμενη μέρα 28 Ιανουαρίου 2022, όπου είχε παρατηρηθεί χαμηλός κορεσμός οξυγόνου και υψηλές σφίξεις. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής θεωρούν πολύ πιθανόν το οξύμετρο να το έκλεισε η Ρούλα Πισπιρίγκου, προκειμένου να αποτρέψει έγκαιρη ειδοποίηση των γιατρών και την “διάσωση” του παιδιού, όπως είχε γίνει τον Απρίλιο του 2021 στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Θεωρούν πως κλιμάκωσε την αύξηση των δόσεων κεταμίνης από την προηγούμενη μέρα και έδωσε την “χαριστική βολή” την επόμενη, με ενδοφλέβια χορήγηση 6,5 mg, προκαλώντας παράλληλα την “καθυστέρηση” ανταπόκρισης γιατρών και νοσηλευτών, που θα μπορούσαν να επαναφέρουν το παιδί.

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα