BBC-Guardian: Βίντεο με εκτέλεση Ρώσου αιχμαλώτου από Ουκρανούς στρατιώτες;- Κίεβο: “Θα ερευνηθεί”
Ένα ακόμη βίντεο φρίκης βλέπει το φως της δημοσιότητας, στο οποίο φαίνονται Ουκρανοί στρατιώτες να εκτελούν εν ψυχρώ Ρώσο τραυματισμένο στρατιώτη.
Την ύπαρξη του βίντεο επιβεβαίωσαν BBC και New York Times.
Το περιστατικό φέρεται να έχει συμβεί σε περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, την Dmytrivka.
Στο βίντεο φαίνεται ένας Ρώσος στρατιώτης ο οποίος είναι βαρύτατα τραυματισμένος και δυσκολεύεται να ανασάνει. «Είναι ζωντανός» ακούγεται να λέει μια φωνή.
«Κινηματογράφησέ τον. Προσπαθεί να ανασάνει» προσθέτει η ίδια φωνή.
Τότε ένας άνδρας που βρίσκεται δεξιά στο πλάνο σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί δύο φορές κατά του βαρύτατα τραυματισμένου Ρώσου στρατιώτη τον οποίο τελικά πυροβολεί και τρίτη φορά.
Ο ήχος τελειώνει με έναν άνδρα να λέει, σε υβριστική διάλεκτο: «Μην έρχεστε στη γη μας».
Οι στρατιώτες στο βίντεο φέρουν τα ουκρανικά χρώματα, μπλε και κίτρινο στα χέρια τους, ενώ οι άνδρες στο πάτωμα φορούν λευκά περιβραχιόνια, το χρώμα των ρωσικών στρατευμάτων. Λίγα μέτρα μακριά από τα πτώματα βρίσκεται ένα στρατιωτικό όχημα του πεζικού τύπου BMD-2, το οποίο χρησιμοποιείται από τις ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες.
Αξιόπιστο σε πρώτη εκδοχή το βίντεο λέει το BBC
Οι ερευνητές του BBC προσπάθησαν να ταιριάξουν βιομετρικά το πρόσωπο ενός από τους άνδρες στο βίντεο, ο οποίος φαίνεται να έχει μια χαρακτηριστική γενειάδα. Βρήκαν ένα που ταιριάζει με Γεωργιανό, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του. Ο τηλεοπτικός σταθμός πιστεύει ότι η λέξη «Gruziny» – που σημαίνει Γεωργιανοί στα ρωσικά – επίσης να ακούγεται.
Οι σκηνές στο βίντεο ταιριάζουν με την εικόνα στο Google Street View του κεντρικού δρόμου έξω από το Dmytrivka, περίπου επτά μίλια νοτιοδυτικά της Βούτσα προς το Ιρπίν.
Η ανάλυση του BBC
Πώς ξέρουμε ότι οι νεκροί στρατιώτες είναι Ρώσοι;
Το κύριο στοιχείο προέρχεται από όσα λέγονται κατά τη διάρκεια του βίντεο.
Ένας από τους στρατιώτες που στέκεται πάνω από τα πτώματα στο πάτωμα λέει: «Εδώ είναι, οι υπερασπιστές του ρωσικού στρατού».
Επιπλέον, το βίντεο παρουσιάζει επίσης ασυνόδευτα τεθωρακισμένα οχήματα με ένα V ζωγραφισμένο στο πλάι – συνήθως ένα σημάδι με το οποίο τα ρωσικά στρατεύματα επισημαίνουν τα οχήματά τους.
Δύο από τα άτομα στο έδαφος φορούν λευκά περιβραχιόνια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ως αναγνώριση από Ρώσους στρατιώτες σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας. Έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης κόκκινα και πορτοκαλί περιβραχιόνια. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι οι πολίτες ενθαρρύνθηκαν να φορούν λευκά περιβραχιόνια σε ορισμένες περιοχές.
Είμαστε σίγουροι ότι εμπλέκονται Ουκρανοί στρατιώτες;
Στις περιγραφές ορισμένων από τους στρατιώτες μπορούμε να δούμε μπλε περιβραχιόνια και μπαλώματα σημαίας της Ουκρανίας, τα οποία είναι τυπικά αναγνωριστικά για τις ουκρανικές δυνάμεις. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί απόδειξη της ταυτότητάς τους.
Από ό,τι μπορούμε να ακούσουμε στα βίντεο, οι στρατιώτες μιλούν όλοι ρωσικά, κάτι που ομιλείται ευρέως στην Ουκρανία.
Περίπου στα μισά του βίντεο μπορούμε να δούμε ένα από τα πρόσωπα των στρατιωτών – έναν γενειοφόρο άνδρα – πολύ καθαρά. Κάποια άλλα πρόσωπα στρατιωτών φαίνονται ξεκάθαρα σε σημεία του βίντεο.
Αντιδράσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε την Πέμπτη (7/4) ότι ενημερώθηκε για το βίντεο και διαβεβαίωσε ότι «θα διερευνηθεί».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι δεν έχει δει το βίντεο, αλλά δήλωσε: «Θα πω ότι κάθε αναφορά για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να παρακολουθείται ή να εξετάζεται, και φυσικά, οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το έγκλημα πολέμου είναι πάντα απαράδεκτο».
Το έγκλημα πολέμου ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που διαπράττεται κατά αμάχων ή εχθρικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης.
Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ρωσικό στρατό ότι διέπραξε τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωση που έγινε μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων αμάχων στην Μπούτσα, την πόλη βόρεια του Κιέβου.
Πηγή: BBCnews