Άγιος Παντελεήμων – “Έναν χρόνο προσπαθώ να πάρω τα παιδιά μου – Μού έριχναν μπουνιές και κλοτσιές”
Η περιγραφή της κατάστασης που βίωναν τα μικρά παιδιά στον Αγιο Παντελεήμονα, ισοδυναμεί με κολαστήριο.
Τα τρία παιδάκια 2, 3 και 6 ετών, βρέθηκαν να έχουν πληγές στα σώματά τους από κατσαρίδες και ποντίκια. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας όπου διέμεναν μαζί με την μητέρα τους και τον σύντροφο της, είπε ότι η καθημερινότητά τους ήταν «φωνές και κλάματα» και κατήγγειλε όσα ανησυχητικά συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του διαμερίσματος.
Όπως είπε ο ίδιος: «Χτυπούσαμε την πόρτα να δούμε τι συμβαίνει. Δεν άνοιγε σε κανέναν και το μόνο που άκουγες στην επιμονή σου να μιλήσεις μαζί της ήταν “φύγε, φύγε”. Είχαμε κάνει πολλές προσπάθειες να βοηθήσουμε τα παιδιά, αλλά δεν φτάναμε στο τέλος. Την Τρίτη, με τη βοήθεια της Εκκλησίας, ήρθαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα, το οποίο δεν φανταζόταν κανείς ότι υπήρχε σε τέτοια έκταση. Δεν το αφήσαμε έτσι. Το κυνηγήσαμε».
Μάλιστα, οι ένοικοι της πολυκατοικίας κατέθεσαν πως η συλληφθείσα στοίβαζε στο μπαλκόνι τα σκουπίδια της ή τα πετούσε από τον 3ο όροφο κάτω στον δρόμο αλλά και πως από το διαμέρισμα έβγαιναν διαρκώς κατσαρίδες.
Ο διαχειριστής σημείωσε ακόμα πως κάθε φορά που κατέβαινε στο διαμέρισμα της μητέρας για να της θέσει τα ζητήματα η συλληφθείσα τον έδιωχνε αποκαλώντας τον: «ρουφιάνο που θέλει να της κλέψει τα παιδιά».
Σύμφωνα με τα όσα του μετέφεραν κι άλλοι ένοικοι της πολυκατοικίας η μητέρα των τριών παιδιών και ο σύντροφος της έβγαιναν συχνά τα βράδια και αφήναν τα παιδιά μόνα στο σπίτι. Μάλιστα, άνθρωποι της εκκλησίας Παναγίας Γρηγορούσας στο Μοναστηράκι την είχαν δει να πουλάει εικόνες, και τα ανήλικα παιδιά της να ζητιανεύουν.
Σημειώνεται ότι η μητέρα των τριών παιδιών (η οποία συνελήφθη μαζί με τον σύντοφο της) ζούσαν σε ένα διαμέρισμα που είχε καταντήσει τρώγλη. Το διαμέρισμα είχε ενοικιαστεί και πληρωνόταν από τον πατέρα των δύο παιδιών της (ηλικίας 2 και 4 ετών). Η μητέρα είχε αποκτήσει και ένα τρίτο παιδί, το μεγαλύτερο όλων, ηλικίας 6 ετών, με άλλον άνδρα.
Το συγκεκριμένο διαμέρισμα στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας στα Κάτω Πατησιά είχε νοικιαστεί από τον Μάρτιο του 2021. Ο πατέρας των δύο μικρότερων παιδιών που πλήρωνε το επάγγελμα είναι ναυτικός στο επάγγελμα. Πριν από λίγο καιρό κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι με το πλοίο, ο πατέρας των δύο παιδιών μετέβη στο διαμέρισμα όπου δέχτηκε σωματική και λεκτική επίθεση από την πρώην σύζυγό του και τον νέο σύντροφο της. Οι ίδιοι του απαγόρευαν συστηματικά την επικοινωνία με τα παιδιά του.
“Έναν χρόνο προσπαθώ να πάρω τα παιδιά μου πίσω”
Ο Γ.Τ πατέρας των δύο εκ των τριών παιδιών μίλησε στο Newsbeast για τις καταστάσεις που αντιμετώπιζε κάθε φορά που επισκεπτόταν το σπίτι όπου διέμεναν τα παιδιά του: «Σήμερα είμαι στον εισαγγελέα ανηλίκων για να πάρω χαρτί για να μπορέσω να δω τα παιδιά μου στο Παίδων. Από χτες που έγινε όλη αυτή η ιστορία δεν τα έχω δει ακόμα καλά-καλά. Τα είδα χτες για λίγο όταν μεταφέρθηκαν στο τμήμα. Τελευταία φορά που τα είχα δει ήταν τον περασμένο Μάρτη, στις αρχές του μήνα. Έγινε φασαρία. Ξαναπήγα δεύτερη φορά, με ξαναχτύπησαν.
Με χτυπούσε η ίδια και ο φίλος της. Μου έριξαν κλοτσιές, μπουνιές, με πέταξαν κάτω από τη σκάλα. Δεν μπορούσα να δω τα παιδιά μου με τίποτα, τα είχαν κλειδωμένα, είχαν κάνει και φραγή στα τηλέφωνα και δεν μου επέτρεπαν καμία επικοινωνία. Είχαν κάνει κατάληψη μέσα στο σπίτι, που της νοίκιασα εγώ για να βλέπω τα παιδιά όταν έρχομαι από τα ταξίδια. Και ξέρω ότι τα παιδιά έλεγαν και το άκουσα και εγώ: ‘θέλω τον μπαμπά μου’ και ‘θέλω τον μπαμπά μου’.
»Είναι και τα τρία τους παιδιά μου. Το μεγαλύτερο αγόρι, που είναι από άλλον πατέρα, 6 μηνών το πήρα. Εγώ το μεγάλωσα. ‘Μπαμπά’ με λέει. Είχαμε ακόμα πιο δυνατή σχέση και από πατέρας-γιος. Ήμουν η αδυναμία του και ήταν η αδυναμία μου. Και αυτό το παιδί εγκαταλελειμμένο ήταν όταν το βρήκα σε αυτή την γυναίκα. Τελικά, πριν από ένα χρόνο με πέταξε έξω και από τότε είμαι στα δικαστήρια και τώρα προσπαθώ να κάνω το σύμφωνο συμβίωσης και περιμένω την απόφαση.
Πόσα εξώδικα έστειλα στο αστυνομικό τμήμα για να δω τα παιδιά, ασφαλιστικά μέτρα, χίλια δικαστήρια έκανα, στην αστυνομία πήγαινα συνέχεια, ζήτησα βοήθεια από παντού για να πάρω τα παιδιά μου ενώ ενημερωνόμουν για το τι κάνουν από την πολυκατοικία…».
Να σημειωθεί πάντως εδώ ότι όπως έχει πει στο Newsbeast ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, με αφορμή την καταγγελία για κακοποίηση της Τζωρτζίνας (από την γνωστή υπόθεση της Πάτρας) το 2014, , σε πάρα πολλές περιπτώσεις η παρέμβαση των αρχών στις υποθέσεις παιδικής κακοποίησης ή και παραμέλησης έρχεται πολύ αργά. Όπως μας έλεγε ο ίδιος: «Σε πολλές περιπτώσεις παιδιών που κακοποιούνται χάνεται κρίσιμος χρόνος. Όταν μια κοινωνική υπηρεσία λειτουργεί σωστά βάζει στο στόχαστρο και στο μικροσκόπιο συγκεκριμένες καταστάσεις και καταγγελίες.
Πώς όμως να το κάνει εν προκειμένω στην Πάτρα; Με δύο κοινωνικούς λειτουργούς για μια ολόκληρη περιοχή; Και δεν πάσχει μόνο η Πάτρα δυστυχώς. Όταν για ένα παιδάκι κάναμε τέσσερις καταγγελίες στην Πάτρα και φοβόντουσαν να πάνε οι κοινωνικοί λειτουργοί σπίτι γιατί φοβόντουσαν τον πατέρα όπως έλεγαν και όποιες άλλες ήταν οι δικαιολογίες τότε και τελικά το παιδί βρέθηκε σκοτωμένο μέσα σε ένα ψυγείο; Πρώτη φορά τα ακούμε αυτά; Με τέσσερις καταγγελίες και δεν έγινε τίποτα;»
Μιλώντας μας συγκεκριμένα για τη συγκεκριμένη υπόθεση του Άγιου Παντελεήμονα, ο κος Γιαννόπουλος επισήμανε χθες πως η καταγγελία στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε γίνει στις 21/02/2022 με την παρέμβαση της αστυνομίας να έρχεται στις 07/04/2022.
Πηγή: newsbeast.gr