“Ψαλίδι” στην ανάπτυξη στην έκθεση της ΤτΕ – Νέα πρόβλεψη για 3,8% έως 2,8%

“Ψαλίδι” στην ανάπτυξη στην έκθεση της ΤτΕ – Νέα πρόβλεψη για 3,8% έως 2,8%

Στις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στην 89η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η αρχική εκτίμηση της Τράπεζα της Ελλάδος για ανάπτυξη 4,8% το 2022 πλέον αναθεωρείται στο 3,8%, στο βασικό σενάριο, και στο 2,8%, στο δυσμενές σενάριο.

«Ο ρυθμός ανόδου του πραγματικού ΑΕΠ περιορίζεται σε 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές σενάριο, ανάλογα με την έκταση των διαταράξεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, καθώς και με την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Κατά τον ίδιο, αν και ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για φέτος είναι η εγχώρια ζήτηση και ο τουρισμός, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα: η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα περιορίσει την αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης. Επίσης, είπε πως το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μικρότερη κατανάλωση θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και, μαζί με τη γενικευμένη αβεβαιότητα, θα οδηγήσουν σε αναβολή ή και ματαίωση επενδυτικών αποφάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τον πληθωρισμό ο Διοικητής της ΤτΕ είπε πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού σε 5,2%, με θετική συμβολή όλων των συνιστωσών. Στο δυσμενές σενάριο, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού σε 7%. Το 2023 αναμένεται αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.

«Εάν η διεθνής ενεργειακή κρίση οξυνθεί περαιτέρω και η αύξηση των ονομαστικών μισθών υπερβεί την αύξηση της παραγωγικότητας, ο ρυθμός ανόδου του γενικού επιπέδου των τιμών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό μάλιστα με το αυξημένο κόστος στέγασης, θα ενισχυθεί περαιτέρω, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές προσδοκίες», ανέφερε σχετικά.

Σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική ο κ. Στουρνάρας είπε πως ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και τη διατήρηση ευνοϊκών αναπτυξιακών προοπτικών είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η επιστροφή στις αρχές της δημοσιονομικής σύνεσης και υπευθυνότητας. Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, όπως άρχισε να διαγράφεται κατά τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους και το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας, της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της απασχόλησης, και η σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης καθιστούν εφικτή τη δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022.

Κατά τον ίδιο, η επίτευξη υψηλού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης το 2021 και η πρόβλεψη για διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής το 2022 και το 2023 διευκολύνουν την άσκηση αξιόπιστης αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια και την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θέτουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε συνεχή πτωτική πορεία.

«Η άσκηση συνεπούς αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής θα βοηθήσει στη δημιουργία ικανού δημοσιονομικού χώρου, η ύπαρξη του οποίου είναι απαραίτητη για την προστασία της οικονομίας από μελλοντικές υφεσιακές διαταραχές, την παροχή στοχευμένης στήριξης προς τους ασθενέστερους και την ύπαρξη επαρκούς ταμειακού αποθέματος ασφαλείας για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους ώστε να μετριάζεται ο κίνδυνος χώρας. Ο περαιτέρω περιορισμός μάλιστα της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, απαραίτητο στην παρούσα συγκυρία», είπε.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά Άρθρα