Ρήγμα στο Eurogroup για νέες ρωσικές κυρώσεις

Ρήγμα στο Eurogroup για νέες ρωσικές κυρώσεις

Το ρήγμα στους κόλπους της Ε.Ε. γύρω απ’ το αν θα πρέπει να επιβληθεί τελικά εμπάργκο στο φυσικό αέριο απ’ τη Ρωσία επιβεβαίωσε η συνεδρίαση του Eurogroup, που όμως εξέφρασε τη βούλησή της για νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα υπό το βάρος των φρικαλεοτήτων στην Μπούτσα, και για επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν αναλυτικά τις συνέπειες του πολέμου και τις προκλήσεις που γεννά στις οικονομίες των χωρών-μελών. «Αναγνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν συνέπειες στις κοινωνίες μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίας του Eurogroup. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τις προκλήσεις, αλλά παράλληλα επισημαίνουν τις πολλές πολιτικές που υιοθετήθηκαν για να τονωθούν οι αδύναμοι πολίτες».

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη στήριξη προς το λαό της Ουκρανίας», δήλωσε επίσης ο Ντόναχιου. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη το 2022, εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο, γιατί η ευρωζώνη εισήλθε σε αυτήν την οικονομική κρίση με ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου θα επιβαρύνουν το κόστος ζωής των πολιτών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα τροφοδοτήσουν ένα σπιράλ πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

«Δεν θα υπάρξει ύφεση»

Οι ΥΠ.ΟΙΚ. της ευρωζώνης αποφάνθηκαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, αλλά όχι σε σημείο να υπάρξει ύφεση στην ευρωζώνη για το 2022. «Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος, τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, αλλά και την εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών», είπε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι που χαρακτήρισε «προφανή» τον αντίκτυπο του πολέμου. 

Ο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η ενέργεια παραμένει η βασική αιτία του πληθωρισμού, αν και όπως παρατήρησε πλέον καταγράφεται ευρύτερη άνοδος του πληθωρισμού. Όσο για την ακρίβεια, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως «αναγνώρισαν τις επιπτώσεις στην κοινωνία και διαβεβαίωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, ειδικά στους πιο αδύναμους».

Ως προς το αέριο και την πρόταση για εμπάργκο που συναντά όμως αντιδράσεις από Αυστρία, με αστερίσκο απ’ τη Γερμανία, ο Τζεντιλόνι προσερχόμενος είχε πει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι κανένα μέτρο δεν αποκλείεται. Σίγουρα αυτές οι εικόνες που είδαμε αξίζουν περαιτέρω αντίδραση. Ήδη ετοιμάζαμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων και θα δούμε αν τις επόμενες ημέρες υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις να το επεκτείνουμε περαιτέρω».

«Ως Ε.Ε., πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να σταματήσουμε αυτές τις φρικαλεότητες. Γι’ αυτό η Κομισιόν προετοιμάζει το επόμενο πακέτο κυρώσεων και ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα απαντήσουν σε φιλόδοξα επόμενα βήματα», δήλωσε αντίστοιχα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις μπαίνοντας στο Eurogroup. «Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και όσον αφορά στην Επιτροπή τα πάντα είναι στο τραπέζι», είπε. 

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι «εξετάζουμε τη διακοπή της ενεργειακής προμήθειας από τη Ρωσία, αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι γι’ αυτό». Το Βερολίνο δεν είναι κατηγορηματικό αντίθετο στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, όπως διαφάνηκε και απ’ τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού  Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, που δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει το θέμα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Alexander Schallenberg, πήρε θέση κατά του εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Πάντα λέγαμε, όταν πρόκειται για κυρώσεις, ότι πρέπει να βάλλουν αυτούς που στοχεύουμε και να μην επιστρέφουν σε εμάς σαν μπούμερανγκ», είπε ο Schallenberg, αμφισβητώντας ανοιχτά τη χρησιμότητα τέτοιου είδους κυρώσεων.

Λίγο νωρίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας πως είναι το βασικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία. «Η Γερμανία είναι αυτή που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τις κυρώσεις. Η Ουγγαρία είναι υπέρ των κυρώσεων», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Τι είπαν Μακρόν και Ντι Μάιο

O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε μεν ότι είναι «υπέρ» του να επιβληθούν νέες κυρώσεις και «πολύ σαφή μέτρα» κατά της Ρωσίας, και τόνισε ότι «θα συντονίσει η Γαλλία τις κινήσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικά με τη Γερμανία τις επόμενες ημέρες». Ωστόσο, όταν αναφέρθηκε στην εξειδίκευση των κυρώσεων, απέφυγε να μιλήσει για φυσικό αέριο, κάνοντας αναφορά σε «άνθρακα και στο πετρέλαιο».

H Ιταλία «δεν πρόκειται να θέσει βέτο στις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουΐτζι Ντι Μάιο. «Η χώρα μου δεν κάνει πίσω, ούτε σε ό,τι αφορά της κυρώσεις στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, ιδίως μετά τις θηριωδίες της Μπούτσα», πρόσθεσε ο αρχηγός της αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Κοινή πρόταση για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο μεταξύ κοινή πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης παρουσίασαν στο Eurogroup η Ισπανία και η Ολλανδία. «Πρέπει να απλουστεύσουμε τους κανόνες», δήλωσε η Νάντια Καλβίνιο της Ισπανίας Ν. Καλβίνιο, με την Ολλανδή Σ. Κάαγκ να συμπληρώνει ότι «οι κανόνες είναι τόσο περίπλοκοι που δεν εφαρμόζονται πραγματικά».

Την Τρίτη θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του ECOFIN με τους 27 υπουργούς Οικονομικών, ενώ αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σχετικά Άρθρα