‘Επιασαν “δουλειά” οι…υποψήφιοι πρωθυπουργοί

‘Επιασαν “δουλειά” οι…υποψήφιοι πρωθυπουργοί

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δια της οποίας άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από τις επόμενες εκλογές, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων όσον αφορά την απομάκρυνση της Ν.Δ από τα ποσοστά αυτοδυναμίας, έχουν ανοίξει την όρεξη αρκετών που (αυτο)προβάλλονται, ή αρέσκονται να τους προβάλλουν ως…υποψήφιους πρωθυπουργούς (κοινής αποδοχής).

Δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου με πληροφορίες που εμφανώς αντλούνταν από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμαιναν, βεβαίως, πως σε μία τέτοια περίπτωση θα τηρηθεί αυτό που θεωρείται “έθιμο” και στην Ευρώπη: πρωθυπουργός γίνεται ο αρχηγός του μεγάλου κόμματος μιας συγκυβέρνησης…

Από την άλλη, ωστόσο, λέγεται πως εφόσον, για παράδειγμα, το ΚΙΝΑΛ συναινέσει σε μία τέτοια συνεργασία, θα απαιτήσει να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή ο Αλέξης Τσίπρας, αντίστοιχα.

Σε αυτό το κλίμα, αναδεικνύονται κρυφές και φανερές φιλοδοξίες. Σπανίως ομολογούνται, όμως κάποιοι τις διακινούν, είτε για να τις προωθήσουν, είτε για να τις “κάψουν”. Δραστήριος προς αυτή την κατεύθυνση εμφανίζεται, για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία, ακόμα και σε διεθνή fora, να υπενθυμίζει τη νεοδημοκρατική καταγωγή του αλλά και να ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σχοινάς διαθέτει ισχυρό “fun club” στην Αθήνα και συναντά συχνά στελέχη των media καλλιεργώντας ένα συναινετικό προφίλ και αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι έτοιμος “να προσφέρει” εφόσον το απαιτήσουν …οι καιροί.

Οι πρόσφατες εμφανίσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου (και ειδικότερα οι αναφορές του στα ελληνοτουρκικά) έβαλαν και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο κάδρο αυτών των υποψηφίων. Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ-ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να αποκλείσει κανείς να ακουστεί το όνομά του.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι άλλο ένα τέτοιο πρόσωπο. Ο διοικητής της ΤτΕ είχε συζητηθεί και παλαιότερα για μία τέτοια πιθανότητα, επί τούτου, άλλωστε, είχαν διοργανωθεί ακόμα και “σουαρέ” σε κατοικία παλαιού πολιτικού στη Φιλοθέη, παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα έλεγε “όχι” σε μία τέτοια πιθανότητα, αν και οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να του εξασφαλίζουν τα σχετικά …πιστοποιητικά. Ωστόσο, το συναινετικό προφίλ του είναι δεδομένο και η αποχή του από την κεντρική πολιτική σκηνή και τις διαμάχες, αποτελούν πλεονέκτημα.

Κάποιοι εντάσσουν και τον υπουργό Εξωτερικών σε ορισμένα τέτοια σενάρια, αν και ο Νίκος Δένδιας που ενισχύει το αρχηγικό του προφίλ και φιγουράρει σταθερά πρώτος σε δημοφιλία στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, δεν κρύβει πως θα τον ενδιέφερε η αρχηγία του κόμματος, εάν και εφόσον δημιουργηθούν οι καταλληλες συνθηκες.

Σχετικά Άρθρα