Πόσο εξαρτάται η Ελλάδα από τη Ρωσία για την προμήθεια τροφίμων; – Το κυβερνητικό σχέδιο 12 σημείων (vid)

Πόσο εξαρτάται η Ελλάδα από τη Ρωσία για την προμήθεια τροφίμων; – Το κυβερνητικό σχέδιο 12 σημείων (vid)

H Μόσχα προσανατολίζεται να δίνει τα τρόφιμα που παράγει μόνο σε φιλικές της χώρας. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Γραμματέας Συμβουλίου Ασφαλείας Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ειδικότερα, «θα προμηθεύουμε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα μόνο στους φίλους μας. Θα πουλάμε τόσο σε ρούβλια όσο και στο εθνικό τους νόμισμα σε συμφωνημένα ποσοστά». Η κλιμάκωση από πλευράς Ρωσίας η οποία μετά το φυσικό αέριο τώρα προειδοποιεί και με εμπάργκο στα τρόφιμα, μεγαλώνει τους φόβους στην Ευρώπη ενόψει της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης και όπως είναι φυσικό ο συναγερμός επεκτείνεται και στην Ελλάδα όπου οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας.

Όμως πόσο εξαρτόμαστε από τη Ρωσία στην προμήθεια τροφίμων;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα εξαρτάται σημαντικά από τη Ρωσία. Πέρυσι αγόρασε 223.000 τόνους σιτάρι ύψους 60,8 εκατ. ευρώ, 135.000 τόνους καλαμπόκι ύψους 33,2 εκατ. ευρώ και 42.000 τόνους σε τεύτλα και ζαχαροκάλαμα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ.

Στο πεδίο των τροφίμων σύμφωνα με την Καθημερινή υπάρχει ένα πλήρες κυβερνητικό σχέδιο 12 σημείων και αναφέρεται στις εναλλακτικές διεθνείς αγορές για την προμήθεια προϊόντων, τα κίνητρα για αύξηση της εγχώριας παραγωγής και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτροπή ελλείψεων.

Είναι ενδεικτικό, ότι στο σχέδιο αναφέρονται ως εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου ή ηλιέλαιου ακόμη και χώρες όπως η Αργεντινή και για την αγορά ζωοτροφών η Ινδία και η Μαλαισία.

Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των πλέον αδύναμων έναντι των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και στήριξης των νέων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, στα τρόφιμα θα γίνουν οι εξής ενέργειες:

  • Έλεγχοι για διασφάλιση επάρκειας προϊόντων από Ουκρανία, Ρωσία (κυρίως μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο, ηλιέλαιο) πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα
  • Επανασύσταση Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας για συνεχούς ελέγχους στην αγορά για το απόθεμα των επιχειρήσεων στα προϊόντα αυτά
  • Διευκόλυνση πρόσβασης σε εναλλακτικές αγορές (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδάς) με μεγάλα αποθέματα

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

  • Πρόσθετα φορτία LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)
  • Αύξηση αποθηκευτικής δυναμικότητας στη Ρεβυθούσα (νέα πλωτή δεξαμενή)
  • Αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων σε Ιταλία (κατόπιν συμφωνίας υπάρχει συνεννόηση του ΔΕΣΦΑ με την ιταλική πλευρά)
  • Φουλ δυναμικότητα στις λιγνιτικές μονάδες

Τέλος σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχει ν/σ του υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει «ξεπάγωμα» επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για ένα εξωγενές κύμα ακρίβειας που πολιορκεί τα εισοδήματα των νοικοκυριών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, «στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους».

Σχετικά Άρθρα