Μητσοτάκης: Να προετοιμαστούμε για μία περίοδο παρατεταμένης αστάθειας
Την ανάγκη να προσαρμοστούμε όλοι για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς όπως είπε δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ήδη ορατές σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο, θα έλεγα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια.
Γιατί ο Μητσοτάκης άνοιξε τώρα τη συζήτηση για συγκυβέρνηση – Ποιος ήταν ο… “στόχος”
«Η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, είναι πρωτίστως η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει, δυστυχώς, και τις τιμές του ηλεκτρισμού» πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να στηρίξει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Είχα την ευκαιρία, σχετικά πρόσφατα, να εξαγγείλω ένα νέο μέτρο πρόσθετων παροχών, υποστήριξης στους λογαριασμούς του ρεύματος, στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με ένα έκτακτο επίδομα, το οποίο θα δοθεί εντός του Απριλίου, ύψους 200 ευρώ, μία σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν τα καύσιμα, τον πρωτογενή τομέα, όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές – και πρέπει να στηρίξουμε σε αυτή την φάση την ελληνική κτηνοτροφία. Και βέβαια από την 1η Μαΐου θα έχουμε και μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έχω δεσμευτεί, θα κάνουμε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις πριν το τέλος του μήνα, προφανώς όταν θα έχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις προτάσεις των ειδικών, αλλά και φυσικά το ύψος του πληθωρισμού, το οποίο κι αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε αυτή την απόφαση την οποία θα λάβουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας
Σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά, διότι πολλά ακούγονται, η αγορά λειτουργεί καλά και ξεκαθάρισε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας. Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου». «Επιβάλλονται ήδη πρόστιμα πολύ υψηλά, σε όσους βλέπουν σε αυτήν την κρίση μία ευκαιρία για πρόσκαιρο πλουτισμό. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά» τόνισε.
Όπως είπε, όλοι θα βάλουμε πλάτη. και πρόσθεσε: «Το κράτος, οι πολίτες – ήδη δοκιμάζεται το διαθέσιμο εισόδημά τους – και έχω πλήρη αίσθηση ότι αυτή η κρίση μας χτύπησε σε μία περίοδο που δυστυχώς οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί και το μυαλό μας είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο νοίκι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τουλάχιστον την ασφάλεια της ατομικής ιδιοκτησίας, αυτούς πρέπει να στηρίξουμε».
«Αλλά πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και γι’ αυτό και προσδιόρισα με απόλυτη σαφήνεια ότι τα όποια υπερκέρδη υπάρχουν από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ουσιαστικά να επιστραφούν στους πολίτες μέσω μιας έκτακτης φορολόγησης ύψους 90%. Αναμένουμε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία είναι και η μόνη που γνωρίζει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, τις προτάσεις της και τις εισηγήσεις της, εντός του επόμενου μήνα» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η κ. Σαακελλαροπούλου σημείωσε ότι δυστυχώς η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρα από τις τραγικές συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησε – ένας λαός ξαφνικά μετατρέπεται σε προσφυγικό, τέσσερα, πέντε εκατομμύρια ήδη έχουν μετακινηθεί – φέρνει επίσης τις συνέπειες στην οικονομική κρίση ακριβώς μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Αναφέρθηκε στο ταξίδι της στην Πορτογαλία: Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και στις συζητήσεις που έκανα στην Πορτογαλία, πρέπει να βρεθεί λύση, ιδίως στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ενεργειακό εφοδιασμό ας τον δούμε ως μία ευκαιρία να αυτονομηθούν τα κράτη μέλη ή να απεξαρτηθούν ακόμη περισσότερο. Από εκεί και πέρα βέβαια να αξιοποιηθούν όσο γίνεται τα εργαλεία που υπάρχουν, ώστε να ενισχυθούν κυρίως οι ευάλωτοι, γιατί αυτοί καλούνται να πληρώσουν πάντα το μεγαλύτερο τίμημα, και φυσικά ο παραγωγικός τομέας.
«Η αλληλεγγύη εδώ πρέπει να επικρατήσει με όποιο τρόπο μπορούμε να σκεφτούμε, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες, αλλά μακάρι να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο» είπε..