Τζανάκης:Δεν τελείωσε η πανδημία – Έρχεται νέα έξαρση
«Το γεγονός ότι έχουμε πια ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο με τρείς δόσεις όπως επίσης και ένα μεγάλο ποσοστό που έχει μολυνθεί, δημιουργείται μια συλλογική ανοσοπροστασία από βαριά νόσηση, η οποία θα συμβάλλει να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
«Η ιδιομορφία της Όμικρον 2, έγκειται στο ότι πρόκειται για παραλλαγή του ιού που έχει ένα πολύ επικίνδυνο επιδημιολογικό χαρακτηριστικό: διεισδύει και μολύνει τους πάντες. Η συγκεκριμένη παραλλαγή ξεφεύγει από τα εμβόλια ως προς τη μόλυνση -όχι όμως ως προς την προστασία από βαριά νόσηση- και αυτό δημιουργεί προβλήματα ειδικά σε ανεμβολίαστους και σε πλήρως εμβολιασμένους υπερήλικες με συνοδά νοσήματα. Δυστυχώς, ο ιός προσβάλλει τους υπερήλικες οι οποίοι πεθαίνουν από επιδείνωση των συνοδών νοσημάτων που προκαλεί η μόλυνση από τον κορωνοϊό και όχι από τον κορωνοϊό. Επίσης χάνονται ανεμβολίαστοι όπως και οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που τροποποιεί την κατάσταση του αμυντικού τους συστήματος.
Συναγερμός στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις – Επιχείρηση κατευνασμού των πολιτών για την ακρίβεια
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει αυξημένη θνησιμότητα και θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι που δεν πήγαμε καλά στα προηγούμενα δύο κύματα. Επιβαρυντικός παράγοντας για τους αυξημένους θανάτους, είναι το αργό επίπεδο απόκτησης εμβολιαστικής κάλυψης. Όταν τον Ιούνιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν το 60% του πληθυσμού τους εμβολιασμένο, εμείς ήμασταν στο 45%. Ακόμα και πριν από λίγο καιρό, όταν χώρες όπως η Πορτογαλία διέθεταν εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 90%, η χώρα μας μόλις που προσέγγιζε το 60%. Είναι αυτονόητο ότι κάτι φταίει και θα πρέπει να αναζητηθεί, όχι μόνο για να καταλογιστούν ευθύνες, αλλά κυρίως για να διορθώσουμε τα πράγματα που δεν πήγαν καλά.
Τώρα όμως οφείλουμε να προστατέψουμε τους ευάλωτους, και μαζί με τον εμβολιασμό τους, να αναβαθμίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις δομές φροντίδας, τους οίκους ευγηρίας κ.α., όπως και να εξασφαλίσουμε σε κεντρικό επίπεδο, την πρόσβαση σε αντιϊκή αγωγή. Επίσης θα πρέπει γρήγορα να επιτραπεί η κυκλοφορία του νέου φαρμάκου, του συνδυασμού των μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει ήδη εγκριθεί από τον EMA και ο οποίος προσφέρει εξάμηνη προστασία σε ποσοστό 77% για όσους το λάβουν. Με αυτόν τον τρόπο, αυτοί οι πέντε δέκα χιλιάδες άνθρωποι που δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα από τον εμβολιασμό, θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν αυτήν την εξειδικευμένη αγωγή η οποία σε μεγάλο βαθμό θα τους προστατεύσει».