Τι είναι η κεταμίνη που βρέθηκε στην Τζορτζίνα – Η χρήση της στον πόλεμο του Βιετνάμ
Η κεταμίνη αν χορηγηθεί στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει άπνοια και θάνατο.
Χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ ως αναισθητικό για τους τραυματισμένους Αμερικανούς στρατιώτες. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος του Βιετνάμ, η κεταμίνη έπαψε να χρησιμοποιείται από τους γιατρούς, ωστόσο ανακαλύφθηκε ότι ήταν ιδανική για τα ζώα. Έτσι άρχισαν να τη χρησιμοποιούν στα άλογα, ως αναισθητικό και καταπραϋντικό.
Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα και τη μύτη. Δεν υπάρχει προς διάθεση σε φαρμακεία, αλλά σε συγκεκριμένες μονάδες. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963.
Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την επίθεση στη μεγάλη συναυλία για την Ουκρανία
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Χαράλαμπο Κούτση που μίλησε στο Mega, η κεταμίνη είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχείας δράσης, το οποίο εάν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί άπνοια και θάνατο.
Στην Ελλάδα η κεταμίνη κυκλοφορεί σαν κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά μπορεί να υπάρχει και νοσοκομειακή χορήγηση της ουσίας. Όπως είπε ο κ. Κούτσης, είναι μία ουσία που δεν δίνεται εύκολα σε φαρμακείο, παρά μόνο σε νοσοκομεία και αυτό μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες.
Ακόμη, η κεταμίνη δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα με την καρδιά τους. «Το συγκεκριμένο αναισθητικό ανήκει στην κατηγορία βραχείας δράσεις. Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, εντός μερικών λεπτών», δήλωσε ο κ. Κούτσης.
«Εφόσον έχουμε αύξηση παλμών μία τέτοια χορήγηση θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια εικόνα. Θα είναι κι άλλα πράγματα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί συνδυαστικά και με άλλα στοιχεία», πρόσθεσε.
Κεταμίνη: Είναι φάρμακο που σε «φτιάχνει», λέει ο Θάνος Ασκητής
«Είναι ένα ψυχοτρόπο φάρμακο, που χορηγείται ευρέως στην κτηνιατρική ως αναισθητικό για χειρουργική επέμβαση ζώων και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον πόλεμο του Βιετνάμ» είπε από την πλευρά του ο Θάνος Ασκητής, μιλώντας στο Live News.
Τα τελευταία χρόνια η κεταμίνη αρχίζει να ισχυροποιεί τη θέση της στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης Μελέτες δείχνουν πως κάποιος που παίρνει επί χρόνια αντικαταθλιπτική αγωγή, μία μικρή δόση κεταμίνης μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα επικίνδυνο φάρμακο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στην ουροδόχο κύστη.
«Είναι ένα φάρμακο που σε “φτιάχνει” είναι ψυχεδελική ουσία. Οι Αμερικάνοι το χρησιμοποίησαν ευρέως σε στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί ως καταπραϋντικό φάρμακο, το οποίο δόθηκε με μεγάλες δόσεις και έγινε ναρκωτικό», είπε ο κ. Ασκητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χορήγηση μεγάλων δόσεων κεταμίνης είναι δυνατόν να δημιουργήσει ανησυχία, ταχυκαρδίες και καταστολή.