Μητσοτάκης: Απόλυτη επάρκεια σε τρόφιμα- Θα ρυθμίσουμε την ασυδοσία των αγορών
Με ατζέντα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής, αλλά και την τροποποίηση ΠΥΣ για τη συγκρότηση και λειτουργία της Διυπουργικής Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, συνεδριάζει αυτήν την ώρα το υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τους φόβους για την επισιτιστική ασφάλεια και ένα νέο κύμα ακρίβειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θέλησε να καθησυχάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα και διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχοκέρδειας.
Προανήγγειλε επίσης αύξηση της καλλιέργειας ηλιάνθου, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή ηλιέλαιου, καθώς και νέα μέτρα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους.
“Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι δεν έχει ιδεολογικές εμμονές, δεν διστάζει να δρα υπέρ του πολίτη και να ρυθμίζει, όπου χρειάζεται, την ασυδοσία των αγορών. Με αυτόν τον τρόπο σκεφτόμαστε και πράττουμε κι ας αιφνιδιάζουμε που και που τους πολιτικούς μας αντιπάλους”, δήλωσε εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος τόσο στην απόφαση για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, όσο και στα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια.
Σημείωσε ότι τα μέτρα κατά του εισαγόμενου -όπως τόνισε- πληθωρισμού αγγίζουν πια σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεχίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις:
“Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ το οποίο θα έχει δοθεί πριν από το Πάσχα, με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, με την επιδότηση των καυσίμων και φυσικά με ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές μας”, ανέφερε καταρχάς ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Προφανώς και είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας, αλλά οι παρεμβάσεις στήριξης -για τις οποίες έχουμε ήδη πάρει αποφάσεις- είναι από τις πιο δυναμικές και από τις πιο πολυεπίπεδες σε ολόκληρη την Ευρώπη.”
Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι σε αυτές τις παρεμβάσεις “θα προστεθούν και άλλες για την επάρκεια της αγοράς, για κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση. Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης.”
Προανήγγειλε συγκεκριμένες ανακοινώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις επόμενες ημέρες για την πρόσθετη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές.
“Προς το παρόν όμως δύο είναι οι βεβαιότητες. Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Ήδη, τα πρώτα πρόστιμα έχουν πέσει και όπως γνωρίζετε είναι “τσουχτερά”.
“Οι εθνικές παρεμβάσεις στην ενέργεια κοστίζουν τελικά στο δημόσιο ταμείο”
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως ότι “τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες διευθετήσεις, απαιτούν όμως ταυτόχρονα και σημαντικές εθνικές παρεμβάσεις”, σημειώνοντας ότι “αυτός είναι ο διπλός δρόμος τον οποίο ακολουθεί η χώρα μας.”
Ανέφερε ότι: “Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ήδη δρομολογηθεί η σταδιακή αλλά ταυτόχρονα και δραστική αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές. Και σε αυτόν το νέο ενεργειακό χάρτη ο οποίος διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.”
Τόνισε επίσης ότι: “Στο τραπέζι βρίσκεται η ελληνική πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στο όνομα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν ως προς τη συνεννόηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών καταδεικνύουν ότι αυτή είναι μια επιλογή που μπορεί να έχει απτά, ουσιαστικά και γρήγορα αποτελέσματα.”
Ο κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε τέλος οτι: “Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται η πραγματικά πολύπλοκη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου το οποίο, τελικά, είναι αυτό που καθορίζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.”
Υποστήριξε επομένως ότι “μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών.”
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ειδικότερα την άποψη ότι: “Οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων. Γιατί αυτό το οποίο αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης είναι πως οι εθνικές παρεμβάσεις κοστίζουν τελικά στα δημόσια ταμεία των χωρών, αναγκάζοντάς τις τελικά μετά να καταφεύγουν σε νέους φόρους.”
Όσον αφορά τώρα τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι εκείνος ανακοίνωσε την έκτακτη φορολόγησή τους με συντελεστή 90%. “Τα ποσά, όμως, τα οποία θα φορολογηθούν, δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού, πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, τη ΡΑΕ, και πρέπει να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί. Και έτσι ακριβώς θα γίνει”, πρόσθεσε, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: “Δοκιμάζεται η φιλελεύθερη σκέψη ενάντια στο πεδίο της καθήλωσης”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, το οποίο παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για “σημαντικότατες ρυθμίσεις που δίνουν βάρος από τη μία στην ποιότητα των σπουδών και από την άλλη στη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Δίνουν βάρος στη συνεργασία των ιδρυμάτων μεταξύ τους, αλλά και με οργανισμούς του εξωτερικού.”
Υποστήριξε επίσης ότι: “Λύνεται, επιτέλους, και με δραστικό τρόπο το μεγάλο ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων της αλλοδαπής, το οποίο δεν θα γίνεται πια με ατομικές αιτήσεις, αλλά με βάση ένα ενιαίο μητρώο, το οποίο θα συνταχθεί με σαφή επιστημονικά κριτήρια. Τελειώνει πια οριστικά αυτή η αφόρητη ταλαιπωρία του ΔΟΑΤΑΠ, με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες θα ψηφιστούν σε αυτό το νομοσχέδιο.”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στην “άρση των στεγανών μεταξύ των τμημάτων, μεταξύ των σχολών”, αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί “εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus” και θα δίνει πχ τη δυνατότητα σε έναν μηχανικό παραγωγής να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφικής. Χαρακτήρισε εξίσου σημαντική και την πρακτική άσκηση των επαγγελματικών μεταπτυχιακών.
“Όλα αυτά θα γίνουν γέφυρες μεταξύ πτυχίου και της μελλοντικής καριέρας των αποφοίτων”, υποστήριξε Επισήμανε, επίσης, την ενίσχυση της έρευνας με την πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών του εξωτερικού, την ίδρυση κοινών κέντρων μεταξύ των πανεπιστημίων.
“Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά μέτρα τα οποία έχουν ως κύριο μέλημα την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο πρώτα και πάνω απ’ όλα στον φοιτητή. Αυτόν υπηρετούμε και έχουμε μία υποχρέωση: το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να παρέχει πτυχία με αντίκρισμα, τα οποία θα προετοιμάζουν τον φοιτητή για την πολυπλοκότητα ενός κόσμου ο οποίος αλλάζει συνέχεια”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και κατέληξε:
“Η παιδεία ήταν πάντα στη χώρα μας, η δημόσια παιδεία, βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Οφείλει να παρέχει σε όλους πραγματικά εφόδια προόδου. Και θα έλεγα ότι είναι και ένα πεδίο που δοκιμάζεται τελικά η φιλελεύθερη σκέψη απέναντι στο δόγμα της καθήλωσης. Και γι’ αυτό και η μεταρρυθμιστική αυτή τομή έχει τόσο μεγάλη σημασία.”
Αναλυτικά, τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
-Παρουσίαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ποιότητας και της λειτουργικότητας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και της σύνδεσής τους με την κοινωνία
-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/713 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής
-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2019/770 και 2019/771 σχετικά με τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και τις πωλήσεις αγαθών
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο του νομοσχεδίου για την ίδρυση Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης
-Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 43/2019 για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
-Εισήγηση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη για την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 10/2021 για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Διυπουργικής Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας.