Ζελένσκι: Είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε καθεστώς ουδετερότητας αλλά με δημοψήφισμα

Ζελένσκι: Είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε καθεστώς ουδετερότητας αλλά με δημοψήφισμα

Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Ανασκευάζει η Ουάσιγκτον για Πούτιν

Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο NATO δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, στην τελευταία προσπάθεια να αποσαφηνιστεί η δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Η Τζούλιαν Σμιθ προσπάθησε να ερμηνεύσει τα σχόλια του Μπάιντεν στην Πολωνία χθες, λέγοντας πως ακολούθησαν μια ημέρα κατά την οποία ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είχε συνομιλήσει με Ουκρανούς πρόσφυγες. «Εκείνη τη στιγμή, νομίζω πως επρόκειτο για μια ευσυνείδητη ανθρώπινη αντίδραση στις ιστορίες που είχε ακούσει εκείνη την ημέρα», είπε η Σμιθ στην εκπομπή «State of the Union» του CNN, προτού προσθέσει:

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία. Τελεία και παύλα». Τα σχόλια του Μπάιντεν στην Πολωνία είχαν συμπεριλάβει μια δήλωση νωρίτερα χθες με την οποία αποκάλεσε τον Πούτιν «χασάπη», σε μια, όπως όλα δείχνουν, οξεία κλιμάκωση της αμερικανικής προσέγγισης προς τη Μόσχα με φόντο την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο γερουσιαστής Τζέιμς Ρις, ο επικεφαλής Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου μια «τρομερή γκάφα» και είπε πως εύχεται ο πρόεδρος να είχε παραμείνει στην προγραμματισμένη ομιλία του.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, που δεν ασχολούνται με τον τομέα των διεθνών σχέσεων δεν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι εννέα λέξεις που ξεστόμισε θα προκαλούσαν το είδος της έκρηξης που προκάλεσαν», είπε στο CNN. «Θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Σχετικά Άρθρα