Άτολμα βήματα της ΕΕ – Αθωράκιστες κοινωνίες – Καμία άμεση απόφαση για μείωση των τιμών στην ενέργεια

Άτολμα βήματα της ΕΕ – Αθωράκιστες κοινωνίες – Καμία άμεση απόφαση για μείωση των τιμών στην ενέργεια

 Η ΕΕ για άλλη μία φορά δεν λαμβάνει δραστικές αποφάσεις. Καλεί την Κομισιόν να εξετάσει και το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ως μία από τις επιλογές αντιμετώπισης των ανατιμήσεων ενώ οι 27 δεν έλαβαν άμεσες αποφάσεις όσον αφορά στην αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν μέχρι το Μάιο θα έχει καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση, η τιμή του φυσικού αερίου να ορίζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ασχέτως εάν αυτό παράγεται πχ από ανανεώσιμες πηγές. Στο θέμα αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής τόσο ο κ.Μητσοτάκης όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ειδικότερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους.

Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Μάλιστα φέρεται ακόμη και το θέμα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρώπη να “κόλλησε”, καθώς άλλαξε το αρχικό προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων και προστέθηκε η λέξη “εθελοντική”, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της συμμαχίας του νότου.

Τελικώς όπως δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο κ.Μακρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας.

Ενδεικτικό του κλίματος έντασης ήταν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε για λίγα λεπτά εκνευρισμένος από την αίθουσα. Ισπανία και Πορτογαλία ζητούσαν ειδική ρύθμιση για την ιβηρική χερσόνησο όσον αφορά στον καθορισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία και εντάχθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων.

Οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ειδικότερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

“Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος”, είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, δεκτό τον εκβιασμό της Ρωσίας για την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα επιδιώξει πληρωμές σε ρούβλια για αγορά φυσικού αερίου που πωλείται σε «μη φιλικές» χώρες. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει και κρίση εφοδιασμού.

Μετά τη Σύνοδο ο κ.Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό αέριο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι οι 27 συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τη Ρωσία να λάβει πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κάρφωσε τη Γερμανία, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες χρειάζονται περισσότερη παρότρυνση για να απομακρυνθούν γρήγορα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Σχετικά Άρθρα