“Αναπόφευκτος ο λιμός σε 12 έως 18 μήνες” – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο Μακρόν για την επισιτιστική ασφάλεια – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.
Pour éviter une crise alimentaire, il nous faut réagir. J’ai souhaité lancer, en lien direct avec l'Union africaine, l'initiative FARM : Food and Agriculture Resilience Mission. pic.twitter.com/azSuXJeIPA
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 24, 2022
Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα. Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Επεσήμανε ωστόσο το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.
Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.
«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Στη σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό για την επισιτιστική ασφάλεια όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα συμμετάσχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και θα τεθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα των αποθεμάτων και των πιθανών κινδύνων. Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μία σειρά από προϊόντα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πολλές εταιρείες λιανικής βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις αλευριού και ηλιέλαιου, όπως έχει συμβεί και στη Γερμανία.
Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, ωστόσο η κυβέρνηση προληπτικά εξετάζει ποια είναι τα αποθέματα και ποιοι οι κίνδυνοι στον ορίζοντα, και μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λήψη όποιων απαραίτητων μέτρων.
Στο νόμο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται ειδικότερα ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.