To σχέδιο για… μάσκα και Πάσχα – Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων – Γκάγκα: Δεν καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

 To σχέδιο για… μάσκα και Πάσχα – Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων – Γκάγκα: Δεν καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κατατέθηκε στην Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Πώς θα κάνουμε Πάσχα.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωσης των περιοριστικών. Η Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισε χθες (23/3), τη μείωση των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ από δύο σε ένα την εβδομάδα για τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και την αύξηση στο 100% της χωρητικότητας στα γήπεδα.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τον οδικό χάρτη της άρσης και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, που θα έχουν ημερομηνία έναρξης την 1η Απριλίου και ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου.

Όπως συνέβη με πολλές χώρες της Ευρώπης, πλησιάζει η εποχή που θα καταργήσουμε τη χρήση της μάσκας σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, αλλά και την υποχρέωση της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κλειστούς δημόσιους χώρους (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, εστίαση κλπ).

Κατάργηση της μάσκας και του πιστοποιητικού πριν από το Πάσχα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr η κυβέρνηση σχεδιάζει, η κατάργηση της χρήσης μάσκας και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, να έρθει πριν από το Πάσχα.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι αυτό θα είναι εφικτό, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει πως σε κάθε περίπτωση το Πάσχα φέτος θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό:

“Πρέπει την περίοδο του Πάσχα να έχουμε μια στοιχειώδη προσοχή διότι είναι η περίοδος που υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τον ιό και μάλιστα διαρκείς ευκαιρίες. Πάσχα δεν θα κάνουμε, όπως πέρυσι, σε καμία των περιπτώσεων. Θα ταξιδέψουμε ελεύθερα, θα διασκεδάσουμε ελεύθερα, θα κινούμαστε ελεύθερα, δεν θα έχουμε την περσινή κατάσταση”, όπως λέει.

Όλα αυτά θα συμβούν υπό την αίρεση πως δεν θα υπάρξει μια νέα μετάλλαξη, αναφέρει και τονίζει πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ωστόσο, πλέον μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις και σχεδιασμούς μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με το παρελθόν, προσθέτει ο ίδιος.

“Με βάση τις προβλέψεις, ναι είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Αν βέβαια δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη. Αν κάτι ανατραπεί βέβαια, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε”, καταλήγει ο επιστήμονας.

Δεν καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού λέει η Μ. Γκάγκα

Τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ σημείωσε ότι δεν προχωρήσει σε νέα άρση των μέτρων.

«Το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα σταματήσει να ισχύει από τις 15 Απριλίου γιατί αυτό επιτάσσει η πορεία της πανδημίας αφενός, αλλά και γιατί αφετέρου πέτυχε τον στόχο του. «Χιλιάδες άνθρωποι άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν και δεν περιμένουμε άλλους μέσα στο καλοκαίρι, από φθινόπωρο πάλι» σημείωσε στον Ant1, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει το πρόστιμο από το φθινόπωρο..

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να σβηστεί και το πρόστιμο των 300 ευρώ, η κ.Γκάγκα είπε ότι αυτό δεν είναι λογικό γιατί όταν η Πολιτεία θέτει έναν κανόνα αυτός θα πρέπει να ακολουθείται, διαφορετικά κανείς δε θα σεβαστεί τον επόμενο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματική στο θέμα της άρσης των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, λέγοντας πως «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» και είπε πως όσα αντίθετα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής δεν προέρχονται από επίσημα χείλη της Κυβέρνησης.

Για το θέμα της αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η κυρία Γκάγκα δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για το τι θα γίνει τελικά, αλλά τόνισε πως πλέον υπάρχουν στη διάθεση τους όλων των ειδών τα εμβόλια κι ακόμη κι αν κάποιοι φοβόντουσαν χωρίς λόγο τα εμβόλια MRNA – αλλά ο φόβος είναι ανθρώπινος – τώρα μπορούν να επιλέξουν ένα εμβόλιο άλλης τεχνολογίας.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο 4ης δόσης εμβολίου, η κ. Γκάγκα είπε πως τα αντισώματα φθίνουν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, κυρίως σε ηλικιωμένους και ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι αυτό είναι κάτι που εξετάζει η επιτροπή εμβολιασμών, αλλά σε ότι αφορά τον γενικό πληθυσμό δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Τέλος, η κ. Γκάγκα ολοκλήρωσε επισημαίνοντας πως βρισκόμαστε σε μια φάση «διαχειρίσιμης έξαρσης της πανδημίας».

Σχετικά Άρθρα