Χοντρό παιχνίδι Πούτιν με το φυσικό αέριο – Πως θα απαντήσει η Δύση;

Χοντρό παιχνίδι Πούτιν με το φυσικό αέριο – Πως θα απαντήσει η Δύση;

«Να τραβήξει το σχοινί» με το όπλο του φυσικού αερίου, αποφάσισε ο Βλάντιμρ Πούτιν την παραμονή της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για την κρίση στην Ουκρανία.

Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου να πληρώνεται σε ρούβλια το φυσικό αέριο που παρέχει η Μόσχα  σε “μη φιλικές χώρες”, αιφνιδίασε τη Δύση. Η ανακοίνωση αυτή περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία.

Βουλή: Υποχρεωτική η δήλωση αποθεμάτων σε δημητριακά, άλευρα, λιπάσματα και ζωοτροφές

Η Δύση δεν πρόκειται να το δεχτεί. «Το σενάριο ενός καθολικού εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει γίνει πιο πιθανό σήμερα, είτε το θέλουμε είτε όχι», προειδοποιεί ο Γερμανός καθηγητής , Γενς Σούντεκουμ , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

«Ηταν μια κίνηση του Πούτιν,την οποία δεν περίμεναν πολλοί με αυτή τη μορφή», λέει ο Σούντεκουμ. Για τα κράτη της ΕΕ υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ληφθεί η απόφαση  αυτή ως πρόκληση και να σταματήσουν οι εισαγωγές φυσικού αερίου. «Ίσως αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει ο Πούτιν».

Η ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία έχει ρούβλια, υπόκειται σε κυρώσεις της Δύσης.

«Πρώτα από όλα, ο Πούτιν στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα», λέει ο Γερμανός αναλυτής Ραλφ Ρούντε από την Landesbank της Εσσης. Σε τελική ανάλυση, είναι πιθανώς μια απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση», εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής.

«Αν ο λογαριασμός του φυσικού αερίου δεν πληρώνεται πλέον σε δολάρια ή ευρώ στο μέλλον, αυτό φυσικά θα στηρίξει το ρούβλι επειδή είναι σε ζήτηση», τονίζει ο ειδικός. Αυτό θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει την προβληματική ρωσική οικονομία.

Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν έχει διαβεβαιώσει πάντως  ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχιστούν, αλλά με τη νέα μορφή συναλλαγών. Για τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες  που εξαρτώνται  από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο  θα συνιστούσε σοβαρή ζημιά στην οικονομία. Παρόλα αυτά, πολλοί πολιτικοί και επιστήμονες ζητούν να σταματήσουν οι εισαγωγές προκειμένου να διακοπεί η προσφορά χρήματος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Η διακοπή στην προμήθεια ρωσικού αερίου θα επηρέαζε πολύ αρνητικά τη βιομηχανία. Ως εκ τούτου, πολλοί εκπρόσωποι επιχειρήσεων έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες κατά της αποχής από τις ρωσικές παραδόσεις. «Η παραγωγή και η παροχή ρεύματος για τις εταιρείες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI).

Σχετικά Άρθρα