Ποια είναι η νέα πραγματικότητα – Η Γκάγκα απαντά στο libre για τον εμβολιασμό και τα χάπια κατά της COVID
Υπογραμμίζοντας ότι «η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει γύρω μας. Δεν έχει φύγει», αλλά ότι «πρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία και, παράλληλα, με προσοχή», ξεκίνησε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα γύρω μας, καθώς έχουμε πάνω από 20.000 κρούσματα την ημέρα, το οποίο είναι κάτι που μας απασχολεί. Κάθε μέρα πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να φοράμε μάσκες, να κρατάμε τα μέτρα και από εκεί και πέρα πρέπει να βγούμε και σε μια κανονικότητα σιγά – σιγά, προσέχοντας όμως», τόνισε η κα Γκάγκα, για να προσθέσει στη συνέχεια:
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
«Έχουμε καλά νέα. Έχουν έρθει τα χάπια της Pfizer από σήμερα (χτες) στη χώρα. Ξεκινάει η διαδικασία της τοποθέτησης της ταινίας που χρειάζεται για να μπορέσουν να δοθούν. Θα τελειώσει όλη η διαδικασία μέσα στην εβδομάδα και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και τη χορήγηση των χαπιών της Pfizer. Παράλληλα, συνεχίζεται η χορήγηση της μολονπιραβίρης της Merck (MSD για την Ελλάδα), με καλά αποτελέσματα. Τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές.
Άρα, σε αυτό το μέτρο πάμε καλά. Όμως, να θυμίσω και πάλι ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι πολύ καλύτερο, αν θέλετε, για τα δημοσιονομικά της χώρας γιατί είναι πολύ μικρότερο το κόστος των εμβολίων για το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή για τον καθένα από εμάς σε σχέση με το κόστος των φαρμάκων.
Βεβαίως, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τα φάρμακα. Θέλουμε όλοι οι άνθρωποι γύρω μας να είναι ασφαλείς, αλλά είναι σημαντικό να προσέξουμε και να εμβολιαστούμε», συμβούλεψε η κα Γκάγκα.
Εκτός του εμβολιασμού, ποιες κατηγορίες φαρμάκων θα συνδράμουν τη νέα πραγματικότητα
Σχετικά με τo σχόλιο της αναπληρώτριας υπουργού ότι «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα», ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις το libre.
Συγκεκριμένα, με το δεδομένο ότι ο ιός πλέον θα μείνει για πάρα πολύ καιρό, ρωτήθηκε η κα υπουργός εάν εκτός από τον εμβολιασμό (που αναμένεται να δούμε εάν θα γίνεται σε ετήσια βάση ή με ποια συχνότητα) ποιες κατηγορίες φαρμάκων είναι αυτές που θα δώσουν σημαντική απάντηση στη χρονιότητα της παραμονής του ιού στην κοινότητα, είτε ως προφύλαξη είτε ως θεραπεία στη λοίμωξη. Άλλωστε, εκτός το χάπι της Pfizer, που ανάφερε η κυρία Γκάγκα, και της MSD, που ήδη χορηγείται, χτες, υπήρξε διεθνής ανακοίνωση για νέο φάρμακο της Astra Zeneca που διαπιστώθηκε ότι εξουδετερώνει και την «Όμικρον 2».
Ρωτήθηκε, επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εάν υπάρχουν διεθνή στοιχεία για το γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης των φαρμάκων αυτών, ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων που εμφανίζονται πριν επικρατήσει σε αυτές μια καινούργια μετάλλαξη.
Η απάντηση που έλαβε από κοινού το libre τόσο από αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν ότι «το εμβόλιο είναι η λύση, δεν είναι τα φάρμακα!».
Στην παρατήρησή μας ότι (με τα μέχρι σήμερα δεδομένα) ο ιός παραμένει στην κοινότητα μεγαλύτερο διάστημα από όσο διαρκεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η κα Γκάγκα εξήγησε:
«Το εμβόλιο θα κάνει έναν άνθρωπο άνοσο σχετικά, ώστε να έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει και άρα αρρωσταίνοντας λιγότερο συχνά, να το μεταδώσει λιγότερο. Να υπάρχει λιγότερη δεξαμενή ιού μέσα στην κοινότητα.
Τα φάρμακα θα προστατεύσουν κάποιον που ανακαλύπτουμε ότι είναι θετικός -και άρα πιθανώς σε αυτό το διάστημα μέχρι να το ανακαλύψουμε το έχει μεταδώσει- στο να μην κάνει σοβαρή νόσο.
Δεν θα κάνει τίποτα στη δημόσια υγεία, δεν θα μειώσει την μολυσματικότητα, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι όταν έχουν συμπτώματα -γιατί συνήθως τότε το ανακαλύπτουμε- απομονώνονται, κρατάνε τα μέτρα, δεν βγαίνουν να κολλήσουν τον υπόλοιπο κόσμο.
Άρα, τα φάρμακα είναι για να βοηθήσουν το άτομο, το εμβόλιο είναι για να βοηθήσει και το άτομο αλλά και την κοινότητα.
Και με αυτή την έννοια, είναι πολύ σημαντικό, όπως είναι πολύ σημαντικά όλα τα εμβόλια και για αυτό και υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός και στα παιδιά. Δεν θέλουμε να πηγαίνουν ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία όχι μόνο για τα ίδια αλλά για τους συμμαθητές τους που μπορεί να έχουν μια κακοήθεια, ω μη γένοιτο, που μπορεί να έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα και να κινδυνεύουν σοβαρά ή που έχουν στο σπίτι ανθρώπους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή ευάλωτοι και δε θέλουν να το μεταφέρουν.Άρα νομίζω ότι πρέπει να πεισθούμε όλοι ότι ο εμβολιασμός είναι η σωστή λύση. Έχουμε φέρει όλων των ειδών τα εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος -ακόμη κι αυτοί που φοβούνται τα νέας τεχνολογίας εμβόλια- και παράκληση είναι να εμβολιαστούμε. Αυτός είναι ο δρόμος προς μια κανονικότητα και πραγματικά μείωση του ιού στην κοινότητα».