Ο Ζελένσκι επιμένει σε συνάντηση με Πούτιν – Η Μόσχα παραδέχεται το θάνατο 9.861 στρατιωτών – Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.
«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.
Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Βομβαρδισμοί
Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών στην Ουκρανία καθώς πολλές περιοχές της χώρας βομβαρδίζονται την 26η ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας, ενώ παράλληλα εντείνονται τα αδιέξοδα και σε διπλωματικό πεδίο.
Βομβαρδισμοί καταγράφηκαν σε εμπορικό κέντρο στο Κίεβο με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων, ενώ οι πρώτοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στα περίχωρα της Οδησσού, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για βομβαρδισμό λεωφορείων στη Ζαπορίζια και πυρά σε διαδηλωτές στη Χερσώνα.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά. Υποστήριξε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.
«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθάμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.
«Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Όσον αφορά στο τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», συμπλήρωσε ο Κίρμπι.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν τις «βάναυσες τακτικές» της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων εναντίον αμάχων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι πέντε ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της στήριξης της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας και σε ανθρωπιστικό επίπεδο.
Ο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας για να συντονίσουν την απάντησή τους στη ρωσική εισβολή. Στα τέλη της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ευρώπη, για να συμμετάσχει στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Πολωνία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σκοπεύει να ρωτήσει τον Πολωνό ομόλογό του, τον Αντρέι Ντούντα, τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τις προσπάθειες της Πολωνίας σε ανθρωπιστικό επίπεδο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Πούτιν, και μέσω του οποίου διαμηνύθηκε ότι οι δηλώσεις αυτές θέτουν τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας στα πρόθυρα της διακοπής.
Στις 17 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χαρακτήρισε «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μια ημέρα νωρίτερα τον είχε χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου».
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.
Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε κοντινά κτίρια και άφησε πίσω του ερείπια και συντρίμμια σε μήκος αρκετών εκατοντάδων μέτρων ενώ καταστράφηκε και το εμπορικό κέντρο. Από την πλευρά της η Μόσχα είπε ότι το εμπορικό ήταν αποθήκη πυρομαχικών.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda (KP) δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο επικαλείται το υπουργείο Αμυνας υποστηρίζοντας ότι 9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που υπερβαίνει ακόμη και τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών!
Ανέβασε δε τον των τραυματιών σε 16.153.
Λίγα λεπτά αργότερα, μεταδίδει το BBC, αυτό το μέρος του άρθρου εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα. Το BBC μπόρεσε να φωτογραφήσει την οθόνη με τις σχετικές παραγράφους.
Ο συντάκτης της KP Βλαντιμίρ Σούνγκορκιν δήλωσε στη συνέχεια στο BBC ότι αυτά που καταγράφηκαν ήταν αποτέλεσμα χακαρίσματος και ότι η εφημερίδα θα δημοσιεύσει μια εξήγηση αργότερα.