Αποφάσεις ΕΕ για Ουκρανία: Ευρωπαϊκό ταμείο ανοικοδόμησης – Πρόταση να χρησιμοποιηθούν ρωσικά κεφάλαια

 Αποφάσεις ΕΕ για Ουκρανία: Ευρωπαϊκό ταμείο ανοικοδόμησης – Πρόταση να χρησιμοποιηθούν ρωσικά κεφάλαια

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ, να βοηθήσουν οικονομικά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μετά τον πόλεμο θα χρειαστούν τεράστια ποσά για να ανοικοδομηθούν οι μεγάλες πόλεις, οι υποδομές και οι βιομηχανικές ζώνες που καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας», αναφέρεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Για τον σκοπό αυτόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να συστήσει ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες», προστίθεται στο κείμενο, όπου ωστόσο δεν δίνεται λόγος για το οικονομικό μέγεθος αυτού του Ταμείου.

Το έργο αυτό καθίσταται ακόμη δυσκολότερο δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι πλέον αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και το νόμισμά της, το χρίβνια, έχει καταρρεύσει.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν να χρησιμοποιηθούν ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στις δυτικές χώρες, όπως τα περίπου 300 δισεκ. δολάρια των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεταπολεμικά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Με βάση το προσχέδιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν και άλλες χώρες να συμβάλουν στο Ταμείο. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να οργανωθεί εν ευθέτω χρόνω ένα διεθνές συνέδριο για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας», καταλήγει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου που θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 24-25 Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα